Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Juvenes laajentunee yliopiston ulkopuolelle

Pekka Markkula on paitsi Juveneksen uusi toimitusjohtaja, myös takavuosien teekkaripääsihteeri. Hän aikoo huolehtia, että Juvenes tunnustaa vihreää väriä ja arvoja.

"Pidän huolen siitä, että Juveneksen palvelut ovat vähintään yhtä hyviä kuin nyt,ja mielummin jopa parempia", lupaa elokuun alussa Juveneksen toimitusjohtajana aloittanut Pekka Markkula.

Karnevaaleja hän ei lupaa, mutta positiivisia yllätyksiä kampukselle kyllä.

Toistaiseksi Juveneksissa syödään vain Tampereen yliopiston kampuksilla. Kun Markkula luo katseen tulevaisuuteen, hän väläyttää, että laajentamiseen olisi valmiudet ja tahtoa.

"Olemme valmiita kumppaniksi opiskelijatahoille ja muillekin, jos halutaan saada paikkakunnalle opiskelijoiden arvot ja tavat toimia. Haluamme, että se on myös taloudellisesti kannattavaa ja mielekästä."

Juvenesta kosiskeltiin kokkaamaan Tampereen ulkopuolelle jo 1990-luvulla. Ensin piti varmistaa kotipesässä, että ruokailija saisi mahdollisimman hyvin rahansa takaisin lautasella. Nyt Juvenes voi taloudellisesti hyvin ja tekee myös kannattavaa painoliiketoimintaa.

Markkula tietää, että opiskelija on vaativa kuluttaja, ja kannustaa antamaan palautetta aina, kun tulee tarve sanoa.

"Pyrimme aina vastaamaan palautteeseen sekä sanoilla että teoilla, jos siihen on vain mahdollisuus. Lupaukseni on, että pyrimme jatkuvasti parantamaan toimintaamme.

Kirjakauppojen osalta Juvenes on laittanut liikkeelle opiskelijavetoisen kehityshankkeen.

"Voi olla, että tulevaisuudessa kirjakauppa on lähempänä kahvilaa kuin perinteistä kirjakauppaa", vihjaa Markkula.Uusi toimitusjohtaja nostaa erityiseen arvoon yrityksen eettiset valinnat, joiden puolesta haluaa olla osaltaan vaikuttamassa.

"Olemme pyrkineet laajamittaisesti lisäämään reilun kaupan tuotteita, kun niitä on vain saatavilla. Lupaan, että pyrimme käyttämään myös lähiruokaa aina, kun se vain on mahdollista. Tietysti, kun pitää taata 1,4 miljoonaa ateriaa vuodessa, niin voi olla, että lähiruoassa ei aina ole saatavuutta."

Kesäkuun alussa Juvenes sai ympäristösertifikaatin, eli ulkopuolinen taho katsoi, että vihreät arvot toteutuvat.

"Täytyy nostaa hattua ympäristöjärjestelmämme rakentajille, että sertifikaatti tuli ilman mitään huomautuksia", sanoo Markkula ylpeänä.

Kierrätys ja jätteiden vähentäminen on ollut yrityksen tärkeitä missioita jo pitkään. Markkula pitääkin jätteen määrän vähentämistä seuraavien työvuosiensa suurimpana ympäristöhaasteena.

"Me pystymme huolehtimaan, että valmistamme juuri sen verran kuin tarvitaan, oli se sitten ruokaa tai jotain muuta. Energia-asioissa on haasteellisempaa, kun harva tila on meidän oma. Yhteistyössä yliopistojen kanssa saamme asiaa kuitenkin vietyä eteenpäin.Ympäristönsuojelulla on Markkulalle myös henkilökohtaisella tasolla erityinen merkitys.

"Olen nähnyt, miltä Itämeri on näyttänyt 1970-luvulla. Olen pystynyt joskus sukeltelemaan siellä ja nähnyt pohjan. Täytyy sanoa, että se on ollut kadoksissa jonkin aikaa."

Markkula pitää positiivisena sitä, että koko sukupolvi on hyvin tiedostava ja haluaa tehdä ympäristöystävällisiä valintoja.

"Uskaltaisin väittää, että minullakin nämä asiat ovat olleet sisäänrakennettuja, koska olen elinikäinen partiolainen ja vesillä ja luonnossa liikkuja.Heli Herrala, teksti
Samuli Huttunen, kuvaPekka Markkula, 41

Koulutus: DI, ohjelmistotuotanto ja kansainvälinen markkinointi
Perhe: vaimo, kaksi lasta
Harrastukset: purjehdus, partio, laskettelu, golf, jääkiekko, ruoanlaitto, valokuvaus
Bravuuri keittiössä: kastikkeet
Juvenes-historia: hallituksessa 15 vuotta, asiakkaana yli 20 vuottaPertti Liljeroos 1955-2011

Juvenes-yhtiöiden edellinen toimitusjohtaja Pertti Liljeroos menehtyi loppukeväällä äkillisesti kesken juoksulenkin. Hän ehti toimia Juveneksessa miltei 20 vuotta.

Pertti tuli Juvenekseen keskellä pahinta lamaa, yhtiön hoippuessa konkurssin partaalla. Hänen johdollaan Juveneksesta kehittyi uskottava yhtiö, joka on kyennyt kilpailemaan menestyksellä myös kansainvälisiä ravintolajättejä vastaan. Pertti muisti aina, että Juvenes on opiskelijoita varten toimiva yritys, ja hänelle oli kunnia-asia kehittää Juvenesta omistajia kuunnellen.

Toiminta opiskelijoiden puolesta ei rajoittunut pelkästään Juvenekseen. Pertti toimi myös Atalpan toimitusjohtajana ja oli valtionhallinnon arvostama lausunnonantaja opiskelijaruokailua koskevissa asioissa. Hän vaikutti muun muassa ateriatuen poistamista ja opiskelijaruokien enimmäishintojen nostamista koskeneiden ehdotusten kaatumiseen.

Ihmisenä Pertti oli lämmin, ennakkoluuloton ja hyväsydäminen persoona, joka aidosti välitti lähimmäisistään. Hän ei tuonut itseään esille ja muisti, että yhtiön menestyksen takana ovat myös muut työntekijät. Tärkeintä hänelle oli oma perhe.

Perheen, ystävien ja Juveneksen työntekijöiden lisäksi Perttiä jäivät kaipaamaan lukuisat tamperelaiset ylioppilas- ja teekkarisukupolvet.Kunniajäsentä ja kunniateekkaria muistaen,

Tamy ja TTYY
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. kommentti (15.10.11, kello 12:00)

    "Toistaiseksi Juveneksissa syödään vain Tampereen yliopiston kampuksilla."

    Tuossa kai pitäisi lukea "Tampereen yliopistoJEn". Onhan Juveneksen ravintoloita TTY:lläkin, eikä vain Tampereen yliopistossa.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto