Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Asioiden oikea laita: Sodexon boikotointi yhä ajankohtaista

Piipahdin Linnassa, joka kuhisi elämää. Olin ihastuksissani väen paljoudesta - tuoreet fuksit tukkivat käytävät ja norkoilivat luentosalien ovilla, mahtuipa sekaan muutama varttuneempi opiskelijakin. Lämpimät tunteeni meitä aina niin kriittisiä yhteiskuntatieteilijöitä kohtaan viilenivät kuitenkin, kun muistin joukon täyttävän nälkäiset mahansa Linnan ruokalassa, Sodexolla.Sodexo on ylikansallinen ateria-, toimitila- ja kiinteistöpalveluyritys, joka työllistää noin 380 000 työntekijää 80 maassa. Yksityisten vankiloiden ja säilöönottokeskusten ohella Sodexo on tuttu yliopistojen kampuksilla. Enemmän kuin meriittejä hyvästä ruoasta yritys on kuitenkin saanut syytteitä esimerkiksi ihmisoikeusloukkauksista, palkkojen polkemisesta, etnisestä syrjinnästä, ammatillisen järjestäytymisen systemaattisesta estämisestä ja huonoista työoloista.

Maailmalla Sodexoa ovat kritisoineet ihmisoikeusjärjestöt, kuten Human Rights Watch, sekä ammattijärjestö SEIU (the Service Employees International Union). Viimeksi kesäkuussa Sodexoa boikotoitiin ammattijärjestöjen kansainvälisellä kampanjalla ja Suomessakin Sodexoa on boikotoitu kahdesti. Vuonna 2008 Nordean työntekijät boikotoivat Sodexoa, joka laski omistajavaihdoksen yhteydessä työntekijöidensä palkkoja. Toisen kerran Sodexoa boikotoi Tampereen yliopistolla vuonna 2009 Toimiva yliopisto -verkosto, joka vastusti ylikansallisen yrityksen toimintaa tarjoilemalla kahvia useamman päivän Linnan ala-aulassa ja keräämällä 404 nimeä adressiin Sodexon poistamiseksi kampukselta.Tampereen yliopiston lisäksi Sodexo on pantu boikottiin monilla kampusalueilla Yhdysvalloisaa ja netistä voi löytää ainakin Kick out Sodexo ja Clean up Sodexo -nimiset kampanjat, jotka vaativat yliopistoja kantamaan vastuunsa globaalista oikeudenmukaisuudesta.

Tampereen yliopisto on strategiansa mukaan sitoutunut edistämään yhteiskunnan oikeudenmukaisuutta, tasa-arvoa, oman maan ja maailman kansalaisten hyvinvointia, kulttuurien vuorovaikutusta ja kestävää kehitystä. Toivottavasti yliopisto on sanansa mittainen ja ottaa jatkossa kilpailutuskriteereissään huomioon strategiassa linjaamansa arvot.

Vaikka Toimivan yliopiston boikotti onkin ohi, ei mikään estä maailmaa ymmärtävää maailman muuttajaa lampsimasta muutamaa ylimääräistä askelta solidaarisuudesta muita maailmankansalaisia kohtaan.Veera Kaleva
Kirjoittaja on Tamyn hallituksen jäsen


| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto