Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Western-fanaatikot asuvat vankkureissa

Villiä länttä harrastavat aikuiset elävät mahdollisimman autenttista uudisraivaajan elämää Ruotsinpyhtäällä.

Two Horse Town -leirissä asuttiin komeissa tiipiissä vuonna 2008.
Two Horse Town -leirissä asuttiin komeissa tiipiissä vuonna 2008.
Tällä kesäleirillä ainoa pysyvä rakennus on tietenkin saluuna.

Sen ympärille kokoontuu joka kesä 40-60 tavallista suomalaista aikuista puoleksitoista viikoksi elämään mahdollisimman autenttista villin lännen elämää.

Marika Kiviranta on yksi heistä. Talvet hän ompelee vanhan lännen vaatteita itselleen ja kahdelle lapselleen. Kesällä koko perhe pakataan autoon ja ajetaan Ruotsinpyhtäälle pellonlaitaan keskelle westerniä.

Kivirantojen perhe asuu leirillä miehen rakentamassa uudisraivaajan ruokavankkurissa, joka vedetään autolla paikan päälle. Perillä kumipyörät nostetaan piiloon, jotteivät ne häiritse tunnelmaa.

Ruoka tehdään avotulella, eikä sähköä ole käytössä. Sen verran nykyajalle annetaan periksi, että vettä ei leiriin tarvitse kantaa itse, ja polttopuutkin ovat valmiina.Leiri on Classic Old Western Society of Finlandin eli tuttavallisemmin Cows ry:n kesän kohokohta.

Yhdistys, joka kerää kokoon innokkaita lännenharrastajia ympäri valtakunnan, pyrkii vaatimattomasti sisällyttämään toimintaansa kaiken vanhaan länteen liittyvän.

Toiminta on jaettu eri osa-alueisiin eli jaostoihin. Cowboy-ammunnan harrastajat toimivat CAS-jaostossa. Buckskinnersiin kuuluvat vanhemmasta historiasta, mustaruutiaseista ja intiaaneista kiinnostuneet. Elävä historia -jaostossa heittäydytään matkalle menneeseen ja eläydytään villin lännen tunnelmaan. Lisäksi yhdistykseen kuuluu pikavetojaos, musiikki- ja tanssijaos, Itä-Suomen harrastajien East District ja yhdistyksen naispuolisille jäsenille tarkoitettu naisjaosto.

Osa jäsenistä keskittyy pelkästään ampumiseen, toiset rakentavat kotona vaatteita ja varusteita, ja jotkut osallistuvat lähes joka jaoksen toimintaan.

"Aktiivisimmat toimialat ovat ampumajaosto ja historian elävöittämisharrastus", sihteeri Jussi Sjöström kertoo.Sjöström johtaa itse Cowboy Action Shooting eli CAS-jaostoa. Kyseessä on Yhdysvalloissa kehitetty ampumaurheilulaji, jossa saa käyttää vain 1890-luvun lopussa käytössä olleita aseita. Cows ry järjestää ammuntakisoja eri puolilla maata, mutta pääsääntöisesti ampumaradalla Lopella.

"Hain jossain vaiheessa uutta lähestymistapaa omaan ampumaharrastukseeni. Kävin parissa kisoissa katsomassa touhua ja innostuin", Sjöström kertoo.

Hän rohkaisee kiinnostuneita ottamaan yhteyttä ja tulemaan katsomaan kisoja, sillä Action Shooting on hänestä mainio kansainvälinen harrastus.

"Kisoissa käy säännöllisesti ampujia länsinaapurin puolelta. Yhdysvalloissa järjestettiin lajin MM-kilpailut ja suomalaisten delegaatio pärjäsi kohtalaisesti", Sjöström kehaisee.

Sääntökirjassa sanellaan tarkkaan eri sarjoissa sallitut ajan kuvaan sopivat asut. Kilpailija omaksuu myös itselleen hahmon ja siihen liittyvän nimen, aliaksen. Hahmot tulevat joko 1800-luvun lopun villistä lännestä tai Hollywoodin westerneistä.

Sjöström tunnetaan piireissä paremmin nimellä Cold Hand Leo.

Ampumakisojen tarkoista säännöistä huolimatta villin lännen ajankohta on kuitenkin jätetty harrastajien itsensä päätettäväksi.

Useimmiten aikakausi tarkoittaa 1850-luvulta vuosisadan loppuun kestävää aikaa, mutta myös 1800-luvun alusta ja 1700-luvustakin kiinnostuneita harrastajia on. Monet valitsevat tietyn vuosikymmenen ja tyylin, mutta eivät kaikki.

"Itselläni vuosikymmenet ovat hakusessa. Ompelen itseni näköisiä vaatteita, joista osa voi olla 1820- ja osa 1890-luvuilta, pääasiassa kuitenkin vähän uudempaa", yhdistyksen naisjaosta vetävä Kiviranta kertoo.

Yhdistyksessä Kivirannan alias on Macy Stone, ja hänen lännenharrastuksensa on keskittynyt historian elävöittämisen puolelle.

"Jotkut luovat hahmolleen tarkan historian ja tarinan, johon he eläytyvät. Minulla ei ole varsinaista roolihahmoa, vaan alias on väännös oikeasta nimestäni. Leirilläkin olen oma iloinen itseni", Kiviranta kertoo ja nauraa hersyvästi päälle.

Kiviranta ajautui vuonna 2005 mukaan leiritoimintaan ampumapuolella villiä länttä harrastaneen miehensä kautta.

"Paljon täällä on muitakin naisia, veikkaisin että suhde on melkein 50-50. Jos joku tätä harrastaa, niin usein hän imee muunkin perheen mukaan", Kiviranta kertoo.

Hänen mukaansa leirille tulee osallistujia myös ulkomailta.

"Meidän leiri on maailman mittakaavassa pieni. Elokuussa Saksassa järjestettiin Indian Week, jossa oli 2 000-3 000 henkeä, eli melkoinen tiipiikylä", hän nauraa.

Mutta miksi Kiviranta, anteeksi, Macy Stone, asuu vankkureissa kuraisella pellolla puolitoista viikkoa?

Totaalinen irrottautuminen arjen rutiineista on rentouttavaa. Kiire, meikit ja kännykät unohtuvat leirissä ja saa nauttia vain hetkestä.

Kiviranta on töissä keittiöalalla, jossa on tiukat hygieniavaatimukset. Leirillä voi olla multaa kynsien alla, mutta ruoka valmistuu silti, eikä se tapa ketään.

"Pimenevässä illassa nuotiolla istuessa, kun musiikkiharrastajat soittavat bluegrassia ja intiaaniharrastajat laulavat rumpujensa tahdissa, pääsee kosketuksiin oman historiansa kanssa. Elämä ei ole pelkkää goretexiä ja kiirettä, vaan välillä voi istua alas ja rentoutua."Juho-Matti Paavola, tekstiC.O.W.S.


Perustettu 1999, jäseniä noin 300

Tarkoituksena edistää legendaarisen vanhan lännen historian, kulttuurin ja aseiden tuntemusta sekä perinteisten lännenaseiden keräily- ja ampumaharrastusta.

Lisätietoa: www.cows.fi


| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto