Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kuorolaulu on komea kokemus

Miehet kuulemma pääsevät naisia helpommalla mukaan kuorolaulutoimintaan. Todistimme asian Tampereen yliopiston laulajien koelaulutilaisuudessa.

Laulu kuuluu olennaisena osana akateemiseen juhlaperinteeseen. Tampereen yliopiston laulajat eli TYL on vuonna 1964 perustettu sekakuoro, jossa laulutaitoiset opiskelijat tapaavat muita kuoroharrastuksesta innostuneita. Joillakin harrastus on kestänyt opiskelua pidempään.

Puheenjohtaja Tuomas Salo on laulanut kuorossa jo vuosia. Puheenjohtajanakin hänellä on käynnissä neljäs kausi. Harrastuksen parissa hänet on pitänyt ennen kaikkea hyvä seura.

"Täällä ei pelkästään lauleta, vaan myös touhutaan yhdessä. Sosiaalinen kanssakäyminen on, jos nyt ei ihan säännöissä, niin ainakin merkittävä osa juttua."

Toiminta TYL:ssa on monipuolista. Viikoittaisten harjoitusten lisäksi kuoro järjestää sekä syksyllä että keväällä isommat konsertit yliopistolla. Vuosittainen joulukonsertti järjestetään yleensä kirkossa. Näiden vakiohjelmien lisäksi on vaihtelevaa toimintaa, kuten ulkomaanmatkoja. Välillä kuorolaisista kootaan iskuryhmiä tilauskeikoille tai viikoittaiselle visiitille Koukkuniemen vanhainkotiin.

"Kesällä osallistuimme Tampereen Sävel -kuorofestivaaleille ja Tapahtumien yössä toteutimme teekkareiden kanssa akateemisen juomalaulutarjoilun", Salo kertoo esimerkkejä TYL:n toiminnasta.

Myös ohjelmistossa on panostettu monipuolisuuteen. Useimmiten TYL esittää uudehkoa suomalaista kuoromusiikkia, mutta ohjelmisto vaihtelee kokoonpanon ja tilaisuuden mukaan. Viime keväänä esitettiin pohjoismaisten säveltäjien tuotoksia laajemmin. Jouluohjelmistoon kuuluu paljon perinteisiä joululauluja, ja hengellisiä viisuja esitetään kirkoissa. Joskus on esiinnytty big bandin kanssa jazzin tahdissa, ja kuoro on tehnyt myös unkarinkielisen levyn.Laulajia kuorossa on tällä hetkellä reilut kuusikymmentä. Kuorolaiset ovat pääasiassa Tampereen yliopiston opiskelijoita. Mukana on myös muissa korkeakouluissa opiskelevia sekä jo valmistuneita työelämän puolelle siirtyneitä laulajia, ja sekaan on sattunut jokunen vaihto-opiskelijakin. Vapaaehtoistoiminnalla pyörivän kuoron ainoa palkattu ammattilainen on kuoronjohtaja Päivi Liimola.

Kuoroon haetaan yleensä syksyllä ja keväällä järjestettävien koelaulujen kautta. Laulajien taso TYL:ssa on korkea, joten kaikkia halukkaita ei voida ottaa mukaan. Salo rohkaisee kuitenkin varsinkin miehiä osallistumaan koelauluihin, sillä he pääsevät sisään helpommalla. Hän itse oli laulanut viimeksi lapsikuorossa tullessaan mukaan toimintaan. Kyseessä ei kuitenkaan ole heteropatriarkaalisen hyvä veli -verkoston salajuoni, vaan naisia vain hakee kuoroon huomattavasti enemmän. Salo ihmettelee miesten vähäistä määrää.

"Ehkäpä syy löytyy kuorolaulua vähättelevästä kulttuurista. Esimerkiksi jos joku joutuu urheilussa pihalle pelistä, hän päätyy laulukuoroon. Itse mieluummin laulan siellä kuorossa."TYL antaa mahdollisuuden nauttia musiikkiharrastuksesta monella tapaa. Laulutaitoiset löytävät kuorosta samanhenkisten kunnianhimoisen porukan, jossa pääsee toteuttamaan esiintymisviettiään. Ja vaikka itse ei laulamaan haluaisi, on kuusikymmenhenkinen kuoro livenä kuultuna aina komea kokemus.


Juho-Matti Paavola, teksti

Rentun Ruusua yliopiston omissa idolikokeissa


Ei koelaulua kannata jännittää. Pahinta, mitä voi tapahtua, on, että laulat kolmelle tuntemattomalle ihmiselle ja homma ei mene ihan putkeen", kannustaa Tampereen yliopiston laulajien puheenjohtaja Tuomas Salo ja kehottaa osallistumaan koelauluihin, vaikka kuorolaulukokemusta on minulle kertynyt lähinnä lapsuusajalta.

Ohje on järkevä, mutta silti vatsassa lepattavat perhoset ja kädet hikoavat. Yliopiston kappelin aulaan on ahtautunut parisenkymmentä toiveikasta laulajaa, joista miehiä lisäkseni on kolme. Tunnelma on kuin teurashuoneella, kun kokelaat istuvat hiljaa odottaen vuoroaan.Tuomareina yliopiston Idols -karsinnoissa hakijoiden hikoilua seuraavat musiikkitoimikunnan jäsenet Kati Aalto ja Simo Laitakari sekä kuoronjohtaja Päivi Liimola. Vuoroni koittaessa esitän eläväisen tulkinnan Irwinin iskelmäklassikosta Rentun ruusu. Tuomarit seuraavat esitystä ilmeettöminä tehden muistiinpanoja vihkoihinsa. Äänialaa hakiessa intervallit eivät aluksi osu aivan kohdalleen, mutta pianon säestämänä laulaminen alkaa lopulta tuntua mukavalta ja kuulostaa kohtuulliselta.

Viimeisessä tehtävässä lauletaan vanha Jaakko kulta -klassikko kaanonissa Laitakarin kanssa. Yksinkertainen lasten luritus osoittautuu hämmentävän haastavaksi ja lauleskelen ihan mitä sattuu. Liimola laittaa pelin poikki parin säkeen jälkeen ja kehottaa aloittamaan alusta. Hermostunut yliyrittäminen uusintakierroksella sujuu vielä huonommin. Kähisen kappaleen loppuun, ja seuraa vaivautunut hiljaisuus.Lopulta tuomarit kehuvat ääntäni hyväksi, mutta viimeisen tehtävän täydellinen epäonnistuminen jätti ristiriitaisen tunnelman, sillä TYL:n ohjelma on kokemattomalle laulajalle haastava. He lupaavat kuitenkin palata asiaan.

Vielä saman illan aikana saan sähköpostia: minut on hyväksytty koeajalle kakkosbassoksi Tampereen yliopiston laulajiin. Miesten osalta rima siis todellakin on matalammalla.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto