Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Poimi markkinoilta harrastus

Älä anna Aatemarkkinoiden nimen hämätä. Tulikivenkatkuisen aatteen palon sijaan järjestöissä toimivia ihmisiä yhdistää pikemminkin yhteinen harrastus.

Aatemarkkinoilla toimintaansa esittelevät muun muassa kameraseura Vastavalo, Maailmankauppa Tasajako ja Nääs-Partio.
Aatemarkkinoilla toimintaansa esittelevät muun muassa kameraseura Vastavalo, Maailmankauppa Tasajako ja Nääs-Partio.

Valokuvasintoa taitoihin katsomatta


Kameraseura Vastavalon kokoontumistilat on piilotettu Toasin Vanhan Domuksen kellarikerrokseen. Seinä on maalattu mustaksi ja ikkunat peitetty jätesäkeillä, sillä tila toimii pääasiassa pimiönä. Seinän vierustalla on ringissä tuoleja, jotka ovat kaikki keskenään erilaisia.

"Sosiaalisellekin puolelle on haluttu jättää tilaa", seuran väistyvä puheenjohtaja Jaakko Mäntysaari kommentoi.

Mäntysaari itse on kuvannut alle kouluikäisestä. Hän kuvaa tätä sukurasitteeksi, kun isä ja isoisäkin ovat viihtyneet kamera kädessä.

"Muissa perheissä lapset saivat joululahjaksi turistipokkarin, mutta minulle annettiin venäläinen järjestelmäkamera. Nyt kokeileva filmille valokuvaaminen ja erikoiset linssit paikkaavat teknistä osaamista", hän naurahtaa.

Vastavalon riveissä ammattilaisten ja harrastajien välille ei tehdä rajaa. Riittää, että on kiinnostunut valokuvaamisesta ja on jonkin sortin opiskelija. Kun kaikki ovat vielä eri vaiheissa opinnoissaan, ei tule luisu kursseista puhumiseen. Opiskelujen sijaan uppoudutaan valokuviin.

Mäntysaari listaa seuran parhaaksi puoleksi sen, että ryhmä tavallaan pakottaa tarttumaan kameraan ja tulee valokuvattua enemmän.Valokuvaajat eivät siis ole vain omissa oloissaan luuraavia taiteilijoita. Säännöllisin väliajoin kokoonnutaan myös pimiön ulkopuolella, kuten perinteisenä Kuunvalokuvausyönä tai muilla valokuvausretkillä.

"Meidän järjestämäämme toimintaan saa ottaa osaa, vaikkei olisi vielä seuran jäsen", Mäntysaari lupaa.

Etenkin kurssi, jolla rakennetaan oma neulanreikäkamera ja opetellaan ottamaan sillä kuvia, on ollut suosittu. Passikuvatyöpajaa varten pimiöön tuodaan salamavaloja ja se muuttuu studioksi.

Seuran jäsenille on tarjolla lainakameroita, näyttelyretkiä ja pikkujoulut, tietenkin.

"Sellaista normaalia järjestötoimintaa ja yhdessäoloa."

Tämän harrasteseuran jäseniltä ei kysellä puoluekantoja tai opiskeluhistoriaa. Kameran merkki on ainut asia, mistä saatetaan käydä vakaumuksellisia keskusteluja. Tai siitä, voittaako filmikamera vai digitaalinen.Takahuoneen täydeltä maailmanparantajia


Maailmankauppa Tasajako pitää asemapaikkanaan Kehräsaaren sisäsyrjään piilotettua kauppaa. Kauppa toimii suurelta osin vapaaehtoisvoimin, minkä takia Aatemarkkinat on järjestölle oiva tilaisuus houkutella ihmisiä mukaan toimintaan.

"Olemme saaneet Aatemarkkinoilta monta innokasta vapaaehtoista" Mikko Seppänen kiittelee.

Hän ja muut Tasajaon hallituslaiset ovat tapansa mukaan kokoontuneet teelle ja kahville kaupan takahuoneeseen. Sinne on kuulemma helppo jumittua, kun seurakin on samanhenkistä.

Kysymys, voiko tämän järjestön kautta parantaa maailmaa, tuntuu olevan turha. Puheensorina ja kannanotot paljastavat, että järjestössä toimivat haluavat tehdä maailmasta pala palalta oikeudenmukaisemman paikan elää.

"Kulutustottumuksemme vaikuttavat siihen, millaisessa maailmassa elämme", Onerva Leisti lisää.

Eikä Tasajaossa ole kyse vain eettisestä kuluttamisesta. Hanna Laajalahti kertoo, että humanistikin on päässyt järjestön myötä opettelemaan markkinavoimien saloja.

"Ennen tänne tuloa minulle oli ihan tuntematonta se, miten kauppa toimii."

Laajalahti listaa järjestön yhdeksi hyväksi puoleksi sen, että sen myötä saa ihan konkreettista tekemistä, eikä päädy vain kokoustamaan.

"Meillä on kuitenkin tämä kauppa, jota täytyy pyörittää."Järjestö on tänäkin vuonna mukana Aatemarkkinoilla, mutta ovatko he aatteellisia?

"Eikös kaikki vapaaehtoistoiminta vaadi jonkinlaista aatteellisuutta, kun haluaa olla mukana", Leisti pohtii.

Tasajaon takahuoneessa vallitsee myös yhteisymmärrys siitä, että yksi Aatemarkkinoiden parhaista puolista on muihin järjestöihin tutustuminen. Oman pöydän ääressä päivystämisen lisäksi on mukava käydä kurkkimassa, mitä mielenkiintoista tarjottavaa muilta löytyy. Naamat tulevat tutuksi, kun istuu tarpeeksi monta kertaa samoilla messuilla ja markkinoilla. Tasajako tekeekin mielellään yhteistyötä muiden eettistä kuluttamista edistävien järjestöjen kanssa.Nääs-Partiossa ei vannota partiovaloja


Etkö osaa tehdä nuotiota tikusta tai sitoa lippusolmua? Ei se mitään, sillä ainut Nääs-Partion myöntämä ansiomerkki on haalarimerkki. Puheenjohtaja Vesa Valkonen lupaa, että tässä partiossa ei vaadita valojen vannomista tai totella nokkimisjärjestystä.

"Menon pitää olla rentoa. Tämä on opiskelijoille levähdystä tenttien välissä."

Valkonen lupaa, ettei arkea ehdi ajattelemaan, kun viettää yön metsässä tähtien alla. Sieltä palatessa arkikin sujuu, kun samoilun jälkeen näkee taas pehmeän sängyn ja lämpimän suihkun arvon.

Muutakin yhdessäoloa toki löytyy, jos telttailu ei innosta. Valkonen tosin vinkkaa, että moni vastahakoinenkin on muuttanut mielensä otettuaan kerran osaa yölliselle eräretkelle. Ties vaikka jäisi koukkuun.

"Kuka vain voi tulla kokeilemaan ja päättää sitten, haluaako liittyä joukkoon."

Normaalisti partiossa vanhemmilla jäsenillä on huollettavanaan nuorempia, eli sudenpentuja. Nääs-Partio on Tampereen ainut opiskelijoille tarkoitettu partioryhmä, jossa samanikäiset saavat olla keskenään. Metsäleirillä ei tarvitse vahtia, ettei kukaan vetäise puukolla sormeensa tai sytytä trangialla metsäpaloa.

"Vaikka kyllä kavereista silti huolehditaan", Valkonen muistuttaa.Partiouransa jo kymmenvuotiaana aloittanut Valkonen tunnustaa olevansa hurahtanut partioon.

"Mutta meihin voi liittyä, vaikkei olisikaan hurahtanut", hän painottaa.

Yhteisöllisyyden lisäksi luonto on Valkoselle tärkein syy olla mukana Nääs-Partion toiminnassa.

Välineurheilusta ei ole kysymys, kun jopa seuran puheenjohtaja sanoo olevansa alivarustautunut. Vielä ei ole tullut hankittua tarpeeksi pakkasenkestävää makuupussia.

"Ennen retkiä soittelen aina muille, että mitä pitäisi pakata mukaan. Tosin samalla olen meistä se, joka huolehtii, että nuotio on sammutettu ja roskat kerätty."

Halutessaan partiolaisena voi myös parantaa maailmaa.

"Ei partiolaisuus juurikaan eroa siitä, jos muutenkin olisit muut huomioon ottava ja nauttisit luonnosta."
Mistä kysymys? Aatemarkkinoilla ei puhuta pelkkää politiikkaa


Aatemarkkinoita on järjestetty Tampereen yliopiston pääaulassa joka syksy niin kauan, kuin Tamyn järjestösihteeri Hanna-Riikka Roine jaksaa muistaa. Tänä syksynä esittelijöitä mahtuu kahteen kerrokseen neljäkymmentä.

"Viime vuonna taisi olla liian täyttä, joten nyt osallistujamäärää piti rajoittaa."

Tulijoita siis on, eikä ihme. Aatemarkkinat on järjestöille oiva keino esitellä toimintaansa ja saada nimeä.Aiemmin aatemarkkinoilla esittäytyivät etenkin ainejärjestöt, sillä yliopiston uusia tulokkaita haluttiin kalastella sivuaineilijoiksi. Nyt moinen on vähentynyt.

Roine arvioi, että vapaan sivuaineoikeuden takia tulijoita riittää luennoille ilman houkutteluakin. Vai liekö niin, että yliopiston talouden kiristyessä ainejärjestöt eivät enää halua sivuaineilijoita viemään pääaineilijoiden paikkoja?

Yliopiston sisäisten järjestöjen tilalle on riittänyt tulijoita. Roine muistuttaa, ettei näytteille tulevan järjestön tarvitse olla Tamyn alainen. Tarjolla on esimerkiksi politiikkaa, eläinten oikeuksia, liikuntaa ja kansainvälistymistä.

"Esillä on järjestöjä laidasta laitaan. Tämä on etenkin uusille opiskelijoille hyvä mahdollisuus löytää tekemistä ja samanhenkisiä ihmisiä", Roine vinkkaa.Uta Debate Society osallistuu Aatemarkkinoille nyt toista kertaa. Väittelykerhossa harjoitellaan esittämään näkökantoja vakuuttavasti. Puheenjohtaja Jenni Juvosen mielestä väittelytaidoista olisi hyötyä melkein millä vain alalla.

"Oikeastaan väittelemisen myötä on huomannut sen, että kaikille kannoille on olemassa hyviä perusteluja. Emme voisi ottaa järjestönä kantaa mihinkään, kun yrittäisimme ottaa kaikki näkökulmat huomioon", Juvonen miettii.

Aatemarkkinoilla esillä olevilla järjestöillä ja kerhoilla näyttää olevan yksi yhdistävä tekijä, sosiaalisuus.

Juvonenkin kirjaa mielenkiintoiset ihmiset yhdeksi harrastuksen parhaista puolista.

"Väittelyn loputtua siirrymme baariin istumaan."


Annastiina Airaksinen, teksti & kuvat

Aatemarkkinat keskiviikkona 21. syyskuuta
Päätalon aulassa kello 10-16Mukana esimerkiksi


- AIESEC
- Pohjalainen osakunta
- Freeze Bees
- Tasajako ry
- Viva
- Vihreä lista
- Oikeutta eläimille
- Kokoomus-opiskelijat
- Greenpeace
- Hyppy ry
- Opiskelevat keskustalaiset
- Suuri Kupla
- Tampereen Eurooppanuoret
- Opiskelijaseurakunta
- Amnestyn paikallisryhmä
- Hämeen keskiaikaseura
- Lexica ry
- ISOT
- Vastavalo
- Yliopiston roolipelaajat
- Patina
- JKY
- ESN
- Eettisen kaupan puolesta ry
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto