Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Klassikkoni: Väärän aatteen valinnut

Rock-musiikkia kuunnellessa on kiva tuntea olevansa villi ja vapaa. Surisevat kitarat ja alkukantainen komppi ovat siivittäneet nuorison vapaustaisteluita aina 1960-luvun Yhdysvaltain vastarintaliikkeestä lähtien. Rockin onkin yleensä katsottu kulkeneen käsi kädessä vasemmistolaisuuden kanssa.

Norjalainen Burzum sen sijaan tunnustaa toista väriä. Sen ainoa jäsen Varg Vikernes on äärioikeistolainen nationalisti, jonka mukaan Norjaa hallitsee juutalaisten salaliitto. Vuonna 1994 Vikernes tuomittiin 21 vuodeksi vankilaan Mayhem-yhtyeen Øystein "Euronymous" Aarsethin murhasta, ja häntä syytettiin osallisuudesta useisiin kirkonpolttoihin.

Olen itse myöhäisherännäinen black metalin ja Burzumin musiikin suhteen. Nuorena idealistina ajatus kiihkonationalistin tekeleiden kuuntelusta tuntui vaivaannuttavalta. Väkivallan ja hulluuden historia on musiikissa loputon, mutta valitsemalla äärioikeistolaisuuden Vikernes ylitti rockin viimeisiä rajoja.

Burzumin 1992 julkaistu nimetön debyyttilevy ei kuitenkaan ole klassikko Vikernesin mielipiteiden takia, vaan siksi, että se on varhaisen black metalin mestariteos, sen mustissa syövereissä hioutunut pelottava timantti. Heavy metalin paisuttua omaan mahtipontisuuteensa tukehtuvaksi hirviöksi black metal palautti sen pimeille juurilleen. Ennen kaikkea black metal teki rock-musiikista jälleen vaarallista.

Taiteilijat ovat harvoin esimerkillisiä hahmoja. Burzum on hyvä muistutus siitä, että hyvä taide voi puhutella riippumatta siitä, hyväksyykö tekijän maailmankatsomuksen. Tässä mielessä Burzumin musiikki on yllättäen hyvin universaalia.Samuli Huttunen

Burzum: Burzum.
Deathlike Silence Productions, 1992.
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto