Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kulmahuone: Abortti on tabu, josta pitäisi puhua


Abortti on yhteiskunnassamme tabu. Abortti on kyllä laillinen ja sen saavat käytännössä kaikki tietyt kriteerit täyttävät. Abortista ja sen reunaehdoista käydään myös julkista keskustelua. Vaikka moni nainen on kokenut abortin tai harkinnut sen tekemistä, vain harvat puhuvat siitä avoimesti ystäväpiirilleen, saati jakavat kokemuksiaan julkisuudessa. Toisaalta jotkut jopa syyllistävät abortin tehneitä eivätkä pidä sitä oikeana ratkaisuna yllättävään raskauteen.

Raskaudenkeskeytystä harkitseva nainen saattaakin tuntea olevansa tilanteessaan yksin, hiljaisuuden verhon ympäröimänä ja ilman sosiaalista hyväksyntää. Tällöin terveydenhuollon rooli neuvojana ja tukijana kasvaa. Lääkäreiltä ja terveydenhoitajilta vaaditaan erityistä herkkyyttä ja tilannetajua raskaudenkeskeytyksestä keskusteltaessa. Terveydenhuollon ammattilaisen täytyy pystyä antamaan tietoa ja keskustelemaan abortista ilman, että potilas kokee häntä ohjailtavan suuntaan tai toiseen.

Aviisissa (9/2012) nostettiin esiin YTHS:n suhtautuminen aborttikysymyksiin.


Tampereella vertaistukiryhmiä ylläpitää vain kristillistaustainen Itu-projekti, jonka yhteystietoja myös YTHS on levittänyt aborttia harkitseville opiskelijoille muun tuen puuttuessa. Tampereen YTHS:n toiminta onkin herättänyt keskustelua ja kysymyksiä siitä, onko kristillisen tahon esitteleminen sopivaa terveydenhuollon piirissä. Projektin toiminnasta voi olla hyötyä joillekin opiskelijoille, mutta samalla toiset voivat kokea ahdistavana tai johdattelevana kristillisen materiaalin jakamisen aborttia haettaessa. YTHS:n täytyy ymmärtää ottaa huomioon näiden opiskelijoiden tuntemukset.

Toisille abortti on pelkkä lääketieteellinen toimenpide, jolla ei ole vaikutusta muuhun elämään. Joillekin se voi kuitenkin olla raskas ja traumaattinen kokemus, joka aiheuttaa henkisiä ongelmia. Näihin ongelmiin täytyy olla saatavissa apua. Yksi tärkeä avun muoto on vertaistuki muilta abortin kokeneilta.

Jokaisen aborttia harkitsevan ja hakevan opiskelijan on saatava asiallista ja yksilöllistä neuvontaa sekä tarvittaessa tukea jälkikäteen. Kaupungin kuuluisi ottaa vastuuta ja järjestää julkisena palveluna tukea abortin jälkeen sitä tarvitseville. YTHS voisi myös itse ottaa nykyistä suuremman roolin raskaudenkeskeytysten jälkeisen tuen ja ohjauksen tarjoamisessa. Lisäksi YTHS:n henkilöstön koulutus sensitiivisyydestä ja raskaudenkeskeytystä harkitsevien moninaisista tilanteista olisi paikallaan henkilökunnan ammattitaidon varmistamiseksi. Tamy käy keskustelua eri osapuolten kanssa ja tekee parhaansa näiden tavoitteiden toteutumiseksi.

Anni Heinälä

Kirjoittaja on Tamyn hallituksen jäsen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto