Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Rikas mies jos oisin

Kokaiinierästä saataville rahoille löytyisi paljon ottajia elokuvassa Rahalla saa 2.


Ihmisen ahneus
on pohjatonta todistelee Babak Najafin elokuva, joka pohjautuu Jens Lapiduksen menestysdekkareihin Snabba Cash (2006) ja Aldrig Fucka Upp (suom. Siisti kosto, 2008). Ensimmäinen osa nähtiin Suomessa vuonna 2010.

Elokuva on rakennettu niin tiiviisti edeltäjänsä varaan, ettei se toimi itsenäisenä kokonaisuutena lainkaan. Tapahtumia kerrataan pirstaleisesti henkilöiden muistojen kautta. Se jättää tv-sarjamaisen tapahtui viime jaksossa -vaikutelman. Tästä huolimatta ensimmäistä osaa näkemätön katsoja tuskin ehtii saamaan kokonaiskuvaa tapahtuneista. Kirjojen käänteitä odottavalle taas tiivistetty juoni tuntuu laihalta.

Suuri määrä henkilöhahmoja marssitetaan kankaalle hengästyttävällä tahdilla. Kenenkään ei kuitenkaan ehditä paremmin syventyä hektisen takaa-ajon keskellä. Matias Varelan esittämän Jorge Salinasin läpitunkevan katseen varaan on jätetty nojaamaan moni kohtaus. Varelan tummista silmistä ei ole kuitenkaan kaikkien henkilöhahmojen henkisen puolen kuvaajaksi.

Hahmojen pintapuolisuus korostaa huumeiden luomaa ympäristöä, jossa raha on ihmissuhteita tärkeämpi. Katsojan kokemusta se ei siltikään pahemmin ruoki.

Peter Birron ja Maria Karlssonin käsikirjoitus yrittää tarjota vastauksia maahanmuutaja taustaisen rikollisuuden syntyyn. Samalla pohditaan periytyykö köyhyys ja huono-osaisuus. Elokuvalla on uskottavat kehykset ja jännite säilyy loppuun asti. Silti se ei tarjoa mitään sisällöllistä tai kuvallista uutta aiempiin huumekauppoja käsitteleviin elokuviin verrattuna.

Tekijöiden tärkeimmäksi työksi jää muistaa jättää joku hahmoista henkiin jatko-osaa ajatellen. Trilogian kolmas osa on jo tekeillä.

Sanna-Kaisa Lähdeaho

**

RAHALLA SAA 2, OHJAUS: Babak Najafi, RUOTSI 2012

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto