Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Klassikkoni Teos, joka teki vaikutuksen: Näin kokkaat kohmelon pois!

”Jos olet joskus liiallisen huvittelun jälkeen herännyt tuskasta vaikeroiden, tämä kirja on sinulle!”

Puhutteleva takakansiteksti ja 50 sentin hintalappu saivat minut koppaamaan tv-kokki Keith Floydin Kaikki kankkusesta -kirjan mukaani Kannuksen kirpputorilta. Ostopäätöksen sinetöi Juha Kankkusen nimikirjoitus, jonka joku huumoria arvostava henkilö oli kirjan etulehdelle hankkinut. Hyvä hupilahja, ajattelin silloin, ensimmäinen teinikrapula vielä kirkkaana mielessä.

En ole tähän mennessä raaskinut lahjoittaa kirjaa kenellekään, sillä se paljastui todellisen asiantuntijan teokseksi. Huomasin lukevani opuksen juopottelujuttuja samoin suurin silmin, joilla olin katsonut tv:stä, miten Floyd avasi kokkiohjelmissaan pullon jos toisenkin. Niissä hän tuntui välillä särpivän burgundinpataan tarkoitetut punaviinit ennen kuin edes pääsi itse asiaan.

Kirjassa Floyd esittelee muun muassa viiden päivän raitistelukuurin, joka sopii erinomaisesti myös fuksirientojen uuvuttamille, salliihan se kuurin loppupuolella itsensä palkitsemisen valkoviinillä. Lisäksi hän muistuttaa suvaitsevaisesti, ettei kapealta polulta poikkeamista kannata kauhistua, vaan sitten vain pidentää kuuria vastaavasti.

Sitä paitsi kirjan ruokaohjeet eivät ole mitään vitsejä. Esimerkiksi valkosipuliperunoiden resepti on oikein herkullinen, ja ruoka peittää minkä tahansa tärpätin tuoksahduksen, sillä siihen tulee kokonaiset 10 kynttä valkosipulia.

Mutta olisipa Floyd noudattanut omia ohjeitaan hitusen tiukemmin. Boheemin elämäntavan vanhentama kokki menehtyi vuonna 2009, ja elämästään kertovassa brittidokumentissa hän oli sanonut, että juo usein liikaa silkasta yksinäisyydesta.

Toisaalta hän kuoli kuten elikin: sydänkohtaukseen samppanja- ja osterilounaan jälkeen.


Päivi Kerola


Keith Floyd: Kaikki kankkusesta. Gummerus 1993.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto