Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tampere tarvitsee lisärakentamista

Aviisi 9/2012 kirjoitti opiskelijoiden vaikeasta asuntotilanteesta Tampereella. Rakentamisen pitkään jatkuneet vaikeudet ovat keskeisimpiä opiskelijoiden murheenkryynejä.

Asuntojen rakentamisvaje johtaa jatkuviin vuokrankorotuksiin. Jo Tampereen kokoisessa kaupungissa asuntojen markkinahinta näkyy kovalla kädellä opiskelijoiden kukkarossa. Opiskelija-asuntoyhteisöt eivät kykene tarjonnallaan täyttämään opiskelijoiden tarpeita.

Toisaalta rakentamisen vaikeudet heijastuvat myös paikallisiin työmarkkinoihin. Uusia työpaikkoja ja verotuloja luovat yritykset valuvat muualle.Tampereella opiskeleva joutuu enenevässä määrin etsimään töitä Helsingistä tai muualta.

Rakentamista hidastaa pari keskeistä tekijää.

Valitusoikeus on Suomessa erityisen vahva. Ruotsissa kuntalainen voi valittaa yhdestä rakennusprosessista kerran. Suomessa kaupunkiin jollain tavalla pettynyt voi kostona valittaa jokaisesta rakennusprosessin yksityiskohdasta. Eräänkin työpaikkoja tuovan kaavan viivästymisen osalta yhden niin sanotun ammattivalittajan takia Tampere menettää vuodessa miljoona euroa. On selvää, että valitusoikeus itsessään on osa sivistysyhteiskuntaa, mutta Ruotsin mallin mukainen kertaoikeus rajoittaisi ammattivalittamista ja vauhdittaisi täten opiskelijoiden työllistymistä ja asuntorakentamista.


Tampereella rakennuslupien saanti kestää tuhottoman kauan. Tämä heijastuu niin uusien asuinalueiden rakentamiseen kuin yritystontteihinkin. Perinteisesti rakennusvalvonta on ollut laillisuusvalvontaa. Kaupunkikuvalliset tekijät ovat modernissa yhteiskunnassa kuitenkin nostaneet päätään. Tämä on sinänsä hyvä asia, mutta tökkii, jos kaupungin sisällä useampi yksikkö riitelee kaupunkikuvasta. Kaupunkiorganisaation sisällä kaupunkikuvasta huolehtiminen on annettava yhden yksikön vastuulle monijohtoisen sekamelskan sijaan.

Uskon, että rakentamista vauhdittamalla ja tiiviin kaupunkiseudun rakentamisen esteitä purkamalla voidaan keskeisesti vaikuttaa opiskelijoiden vuokrankorotuksien maltillisuuteen ja opiskelijoiden työllistymiseen Tampereella. Paikallisiin asioihin vaikutetaan parhaiten valtuustostrategian laadinnan yhteydessä vuoden 2013 alussa.

Ilkka Sasi
kaupunginhallituksen jäsen (kok.)
Tamyn edustajiston jäsen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto