|
Luomuruoka ei tuoreen tutkimuksen mukaan ole sen vitamiinipitoisempaa kuin mikään muukaan ruoka. Luomutuotteet voivat kuitenkin sisältää vähemmän torjunta-ainejäämiä. Luomukanassa ja -possussa on myös vähemmän antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita, selviää kansainvälisten ruokatutkimusten vertailusta.
Stanfordin yliopiston tutkimuksessa tutkittiin luomuvihanneksia, lihaa, maitoa ja monia muita ruoka-aineita, mutta ravinnepitoisuuksissa ei havaittu suuria eroja tavallisiin ruokiin verrattuna. Luomumaidossa ja luomukanassa oli jonkin verran enemmän omega-3-rasvahappoja. Lisäksi luomutuotteissa oli enemmän fosforia, mutta terveyden kannalta fosforipitoisuudella ei ole juuri merkitystä.
Torjunta-aineilla voi olla terveyteen suurempi vaikutus, ja niiden jäämiä luomuruoissa oli selvästi vähemmän kuin tavallisissa.
Tutkijat varoittivat tekemästä tuloksista kovin pitkälle meneviä päätelmiä muun muassa siksi, että luomutilojen väliset erot ovat vähintään yhtä suuria kuin erot luomutilojen ja tavallisten tilojen välillä.
Tulokset julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä. Suomessa aiheesta kertoi esimerkiksi HS.fi.
A5
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen