Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Rehtori Kaija Holli visioi Tampereelle kolmen kampuksen yliopistoa

Tampereen yliopiston avajaisissa tiistaina 3. syyskuuta kuultiin harvinaisen kantaaottava puheenvuoro, kun Tampereen yliopiston rehtori Kaija Holli nosti esille ajatuksen Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston yhdistymisestä.

Tampereen uuteen yliopistoon kuuluisivat keskustan, Kaupin ja Hervannan kampukset. Opiskelijoita olisi yli 26 000 ja henkilökuntaa 4 000.

Holli kertoo uskovansa, että kapeat tieteenalayliopistot eivät ole tulevaisuutta.

"Tarvitaan enemmän monialaisuutta ja kohtaamispintoja, joissa eri osaajat tekevät asioita yhdessä", hän sanoo.

Yliopistojen yhdistämisellä purettaisiin hallintorakenteita. Samoin joitain päällekkäisiä toimintoja, kuten kielikeskuksia ja kirjastotoimintoja, yhdistettäisiin.

Vastineeksi saataisiin lisää resursseja yliopiston ydintoimintoihin: opetukseen ja tutkimukseen. Tavoitteena on monitieteellinen yliopisto, jolla olisi mahdollisuudet kilpailla sekä pääkaupunkiseudun että kansainvälisten yliopistojen kanssa.

"Opiskelijoille yhdistyminen olisi hedelmällistä. Opiskelijat pääsisivät vapaasti eri yliopistojen sivuaineisiin."

Väitettä siitä, että yliopistojen opintoalat ovat liian kaukana toisistaan, Holli ei niele.

"Ne ovat juuri niin kaukana toisistaan kuin halutaan nähdä niiden olevan. Jos yliopistot ovat etäällä toisistaan, ne pitää saattaa lähemmäs toisiaan."

Konkreettisia suunnitelmia yliopistojen yhdistämiseksi ei ole tehty.

"Ei pidä ajatella, että tämä aihe olisi tabu, josta ei voi keskustella. Sen muurin halusin avajaispuheellani murtaa."Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Jari Järvenpää korostaa, että ylioppilaskunnalla ei ole yliopistojen yhdistämiseen virallista kantaa.

"Keskustelu asiasta on tervetullutta", Järvenpää sanoo. "Vaikka taloudelliset seikat puoltaisivat yhdistymistä, pitäisi ottaa huomioon oppiaineiden tasa-arvo uudessa yliopistossa sekä yhteenliittymän vaikutus koko yliopistoyhteisöön."

Järvenpää toteaa, että suuri ei aina ole parempaa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa pienetkin yliopistot pärjäävät.

Käytännön opiskeluun yhdistyminen tuskin vaikuttaisi. Sen sijaan ylioppilaskuntien yhdistyessä opiskelijakulttuurit voisivat törmätä. Ylioppilaskunnat järjestävät hyvin erilaista toimintaa.

"Tamy on painottunut edunvalvontaan ja edustajistossa poliittisesti sitoutuneet ryhmät näkyvät. Ylioppilaskunnassa on tilaa monenlaisille ajatuksille."Samuli Huttunen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (2)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Majsteri Rantaluola (23.09.13, kello 4:02)

    Hollisterin mellakan aloittajan puheenvuoro on HAUSKA! mutta ei realistinen. Entisenä medisiinarina Hollille on täysin selvää, että hän on voinut milloin tahansa mennä taidehistorian luennolle ilman mitään rajoitteita. Nykyinen taidehistorian opiskelija sen sijaan ei voi olla mitenkään varma, että häntä päästettäisiin edes Kaupin kampukselle saati sitten kurssille 286 Human Cardiovascular Disease (oletan, että lääketiedettä opiskellaan nykyään englanniksi). Medisiinarit ovat tunnetusti mustasukkaisia tietoudestaan, jolla voi tienata helposti omakotitalon köyhässä kunnassa.

    Kauppi ja Hervanta valmistavat spesialisteja; Kalevantie valmistaa generalisteja, ja nämä ryhmät eivät kohtaa yhteiskunnassa, retoriikassa, opinnoissa eivätkä ehkä edes opiskelijaelämässä. Hollin puheenvuoro ei ole tabu, mutta se osoittaa, kuinka vähän hän tuntee edes lapsiensa kautta, mitä opiskeleminen oikeasti on ja kuinka ahtaasti se muotoutuu kohti maisterin tutkintoa. Kuka kertoisi rehtorille B-siivessä, että on aika reality checkille?

  2. Olli Pilpola (30.01.14, kello 10:03)

    Sattumalta törmäsin ylläolevaan rehtori Hollin näkemystä käsittelevään Aviisin artikkeliin. Miksi kirjoitusta ei ole enempää kommentoitu, onko kehityssuunta niin ilmeinen, ettei kritisoijia löydy? Mielipiteenäni koulutusalojen kehityksen sekä talouselämän seuraamisen johtopäätelmänä - Hollin näkemys on kiistattoman oikea! Niin tutkimuksen kuin tuotekehityksen edellytys nyky kilpailussa on näkökulmien yhdistäminen holistisesti avustamaan yhteiskunnan ja erityisesti elinkeinoelämän kehitystarpeita, mitä lähemmin, mitä enemmän, sitä parempi! Hyvä Manse,, tehkää peräaaltoja Aallolle!

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto