Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tangofestari syleilee kuvataiteita

Maailmantango-festivaalin syksyn uutuus on Kuvataideviikot. Miksi ihmeessä?

Jyri Pitkäsen teksti-installaatio Sosiaalimaisemia on esillä neljässä tamperelaisessa kahvilassa 29. syyskuuta asti. Kahvila Runossa teos on kirjoitettu ikkunaan.
Jyri Pitkäsen teksti-installaatio Sosiaalimaisemia on esillä neljässä tamperelaisessa kahvilassa 29. syyskuuta asti. Kahvila Runossa teos on kirjoitettu ikkunaan.

Harppaus. Sillä sanalla kuvailee kuraattori, taiteilija Jyri Pitkänen Kuvataideviikkojen perustamisen merkitystä Maailmantango-festivaalille. Kuvataide on aiempinakin vuosina ollut läsnä, mutta nyt sen varaan on ensimmäistä kertaa rakennettu kokonainen ohjelmisto.

"Haluamme luoda linjakkaan tapahtuman, jossa paikallinen taide-elämä kohtaa kansainvälisen taidemaailman virtaukset", Pitkänen muotoilee. Hän vastaa Kuvataideviikkojen sisällöstä yhdessä taiteilija Kalle Hammin kanssa. Molemmilla on omat teoksensa festivaalilla.

Tylsyyden ja ennalta arvattavuuden välttämiseksi kuraattorit vaihtuvat joka vuosi. Se on yksi Kuvataideviikkojen periaatteista. Tärkeää on myös se, ettei taide pakene sisätiloihin vaan tulee ihmisten keskelle, ympäri kaupunkia. Teoksia on sijoitettu kahviloihin, baareihin ja puistoihin.

Tilaa vapaudelle -teemaan pohjautuvan ohjelmiston installaatiot, performanssit ja interventiot pysäyttävät ohikulkijoita. Esimerkiksi Keskustorille sijoitettu Teemu Takatalon Vihreä vapaa-aikayhteiskunta on jo herättänyt keskustelua. Teokseen kuuluu parkkiruutuun istutettu omenapuu, puistopenkki ja kyltti.

"Teosten ei ole tarkoitus vain viihdyttää vaan myös haastaa ja kyseenalaistaa", kuraattori toteaa.

Tänä syksynä vasta harjoitellaan, mutta tavoitteet ovat korkealla. Tarkoituksena on vakiinnuttaa Kuvataideviikot paitsi Maailmantango-festivaalin, myös tamperelaisen kulttuurielämän osaksi. Pitkänen toivoo tapahtuman rohkaisevan ja rikastuttavan jo olemassa olevaa taidetarjontaa. Hän haluaa muuttaa kaupunkikuvaa ja yhteiskunnan rakenteita kulttuurimyönteisempään ja solidaarisempaan suuntaan.

"On pelkästään järkevää lähteä liikkeelle suurista tavoitteista ja heittäytyä."

Vaikka isojen instituutioiden, kuten Tampereen taidemuseon, kanssa tehdään yhteistyötä, Kuvataideviikot pitää kiinni talkooilmapiiristä. Tapahtuma pyrkii omavaraisuuteen ja ihmislähtöisyyteen. Suuria pankkilainoja ei oteta, vaan toiminta luodaan yhdessä.

"Moni festivaali on joutunut valtavaan velkakierteeseen. Me toimimme toisin. Emme tarjoa vain kakkua lautaselta syötäväksi."Kuvataiteen lisäksi Maailmantango-festivaali sisältää musiikkia, tanssia, viini- ja olutfiestan, runoutta ja teatteria... Lista on pitkä.

"Kantavana ajatuksena on tehdä kaupunkitapahtumaa, jossa eri taiteenlajit yhdistyvät", sanoo festivaalin tuottaja-tiedottaja Anna Toivonen.

"Festivaalin keskiössä on tango ja sen luoma tunnetila."

Sopiiko Maailmantango nimeksi tapahtumalle, joka on pikemminkin monimuotoinen kaupunkifestivaali kuin pelkkä tangoviikonloppu?

Sopii, vastaa Toivonen. Vaihtamista on pohdittu, mutta vakiintuneesta ja tutuksi tulleesta nimestä luopuminen tuntuisi hassulta.

"Olemme todenneet, että ihmiset ymmärtävät hyvin, mistä Maailmantangossa on kyse. Se on sateenkaari, jonka alle kaikki on koottu."


Noora Vaarala

teksti ja kuva

MaailmantangoMaailmantangon tuottaja-tiedottaja Anna Toivonen suosittelee:Club Alternativo Klubilla 13.9. kello 23. "Aiemmista vuosista poiketen jo perjantai-iltana on jatkoklubi, jossa esiintyy esimerkiksi nyky- ja rap-lyyrikoita ja meksikolainen dj."Eino Grön ja Iiro Rantala Klubilla 14.9. kello 19. "Jazz-muusikko ja tangon grand old man yhdessä."Jani Uhlenius & Uusi suomalainen tango-orkesteri Pakkahuoneella 14.9. kello 20. "Musiikkielämän pitkäaikaisen vaikuttajan 50-vuotisen uran ja suomalaisen tangon kunniaksi järjestetyssä juhlassa solisteina nuoremman sukupolven tähdet Pauli Hanhiniemi, Joose Keskitalo ja Aino Venna."Balkan Fever After Party Klubilla 14.9. kello 23. "Perinteisesti takuuvarmat tanssibileet."| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto