Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kesytä kaali

Halpa kotimainen kaali kärsii ennakkoluuloista, mutta muuttuu helposti keittiön trendikkäimmäksi kaveriksi.

Aliarvostettu kotimainen kaali on syksyllä halpa raaka-aine, josta saa pienellä ideoinnilla loihdittua trendikkäitä ruokalajeja. Omenoita jaetaan syksyllä ilmaiseksi netin omenapörsseissä.
Aliarvostettu kotimainen kaali on syksyllä halpa raaka-aine, josta saa pienellä ideoinnilla loihdittua trendikkäitä ruokalajeja. Omenoita jaetaan syksyllä ilmaiseksi netin omenapörsseissä.

Syksyllä on kaksi ainesta, jotka ovat puoli-ilmaisia. Kaali maksaa alle kaksi euroa kilolta ja omenoita jaetaan ilmaiseksi esimerkiksi netin omenapörsseissä. Säästöaikeissa ei kuitenkaan tarvitse soittaa mummilta kaalilaatikon reseptiä. Pienellä ideoinnilla kaalista ja omenista saa nimittäin taiottua varsin trendikkäitä ruokalajeja.

Karpon kaalipasta haastaakin Italian vastineensa pasta carbonaran kuin Susijengi Euroopan palloilukerhot. Pyynikin pannacotta taas saa lisäkirpaisun appelsiinista ja inkivääristä, jotka muuten molemmat ovat hyviä syysflunssan taltuttajia.



Karpon kaalipasta


(Neljälle)



800 g kaalia

1,5 dl kuohukermaa

puolikas sipuli

140 g pekonia

2 kanamunaa

juuston jämiä raastettuna

suolaa

sokeria

pippuria



Leikkaa kaali pitkittäin suikaleiksi. Ota esiin isoin kattilasi ja kiehauta siinä reilusti vettä. Keitä kaaleja vedessä minuutti ja kaada ne siivilään. Huuhtele kylmällä vedellä. Paista seuraavaksi kaalisuikaleita paistinpannulla keskilämmöllä runsaassa oliiviöljyssä. Mausta hyppysellisellä sokeria, suolaa ja pippuria. Laita kaalisuikaleet syrjään, kun ne ovat pehmeitä, mutta eivät lötköjä.

Kuutioi sipuli ja kuullota se pannulla. Lisää pieneksi pilkottu pekoni ja paista rapsakaksi. Erottele kaksi keltuaista valkuaisista ja sekoita ne kulhossa kerman ja raastettujen juustonjämien kanssa. Ota pannu pois hellalta, lisää kermaseos pekonien sekaan ja kaada Karpon kastike kaalipastan päälle. Sekoita ja tarjoile heti.



Pyynikin pannacotta



(Kahdelle)



1 dl kuohukermaa

0,5 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

puoli teelusikallista

perunajauhoja

puolikas appelsiini



Kaada kerma ja sokerit kattilaan ja keitä seosta vartti. Mitä pidempään jaksat keitellä sen makeampaa kermasta tulee. Purista puolikkaan appelsiinin mehu astiaan ja sekoita perunajauhot mehuun. Ota kerma pois liedeltä ja kaada toisella kädellä perunajauhoinen appelsiinimehu kattilaan ohuena nauhana ja yritä toisella kädellä sekoittaa. Kerma muuttuu vanukasmaiseksi. Annostele kahteen pieneen annoskulhoon niin, että tilaa jää vielä omenahillokkeelle. Pane jääkaappiin jäähtymään pariksi tunniksi.



Omenahilloke



1 keskikokoinen omena (tai kaksi pientä suomalaista)

puolikas appelsiini

0,5 dl sokeria

ripaus inkivääriä



Pilko omena pienen pieniksi kuutioiksi. Pilko myös appelsiinin liha. Laita hedelmät kattilaan ja lisää noin ruokalusikallinen vettä. Keitä hedelmiä noin kymmenen minuuttia ja lisää sokeri. Keittele hedelmiä ja sokeria, kunnes appelsiini alkaa muistuttaa marmeladia. Lisää ripaus inkivääriä. Tarjoile lämmin hilloke jäähtyneen Pyynikin pannacotan päällä.



Anna Lehto, teksti & kuva





Ainekset



Karpon kaalipasta



Kaali 1,70 €

Kerma 1,09 €

Pekoni 1,79 €

Sipuli 0,36 €

Kuuden kanamunan kenno 1,29 €

Muut mausteet ja juuston jämät löytyivät kotoa



Yhteensä 6,23 euroa,

eli pääruoka 1,56 euroa per annos.



Pyynikin pannacotta



Kerma 1,09 €

Omena saatu ilmaiseksi

Appelsiini 0,46 €

Sokeri, perunajauhot ja mausteet kotoa



Yhteensä 1,53 euroa,

eli 0,77 euroa per annos.



7,78 €

Pääruoka neljälle ja jälkiruoka kahdelle 7,78 euroa.



Hinnat Helsingin Vaasanaukion S-Marketista.



| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto