Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Pientä säpinää

Opintotukikuukausien rajaukset, lama, yhteiskunnan rakennemuutos, eurokriisi. Uutiset eivät juuri vala luottamusta tulevaisuuteen.

Meille hoetaan jatkuvasti, että tulevaisuus on epävarmaa, mutta voiko tulevaisuus loppujen lopuksi olla mitään muuta kuin epävarmaa?

Opintojaan aloittavia opiskelijoita - sekä monia pidempään yliopiston penkkejä kuluttaneita - tulevaisuus huolettaa varmasti. Miltä maailma näyttää valmistuessani? Valitsinko oikean alan? Pääsenkö koskaan oikeisiin töihin?

Hyppy tuntemattomaan on kuitenkin se, mikä meitä kaikkia odottaa kalenterin lehden kääntyessä.

Herakleitos, 500- ja 400-lukujen taitteessa ennen Kristusta elänyt antiikin kreikkalainen mystikko ja filosofi, sanoi: "Muutoksen maailmassa yksi asia on muuttumaton: Taukoamaton muuttuminen."

Silminnähden edespäin virtaavasta nykyhetkestä taaksepäin katsoessa Herakleitoksen aika näyttäytyy meille staattisena pysyvyyden aikakautena. Historian pyörät kääntyvät hitaasti, kun niiden liikettä katsoo välimatkan päästä.

Todellisuudessa Herakleitoksen ja hänen aikalaistensa silmissä huominen oli yhtä läpitunkemattoman usvan peitossa kuin omamme. Antiikin maailma oli alati muuttuvassa virtauksessa, kuten nykyaika.

Vuodenajat vaihtuivat, hallitsijoita suistettiin valtaistuimiltaan, kaupunkivaltioiden keskinäiset valtasuhteet muuttuivat jatkuvasti.

Antiikin ajan ihminen ei miettinyt vain sitä, joutuisiko hän kortistoon saatuaan käteensä maisterintutkinnon. Hän mietti, millainen olisi tuleva sato, riittäisikö ruokaa kaikille, seuraisiko levottomuuksia, iskevätkö kulkutaudit.Menneiden aikojen vakaus on illuusio, perspektiiviharha, jonka projisoimme epävakaasta nykyisyydestä menneisyyteen, koska kadonneisiin kulta-aikoihin haikailu on koodattu jonnekin ihmiskunnan dna:n kaksoiskierteisiin. Mennyttä kulta-aikaa kaipasivat jo antiikin roomalaiset.

Tulevaisuus on tulossa, eikä se ole meille sumeampi kuin se oli niille, joiden tulevaisuus on kirjattu historiaan. Ne muutokset, jotka saavat meidät tänään tuntemaan olomme epävarmaksi, ovat kenties vain alaviitteitä tulevien sukupolvien historiankirjoissa.

Pienenä pyysin isääni kertomaan minulle maailmanhistoriasta. Isäni vastasi: "Noin 14 miljardia vuotta sitten maailmankaikkeus sai alkunsa alkuräjähdyksessä. Noin viiden miljardin vuoden päästä Aurinko nielaisee Maan. Siinä välissä on jotain pientä säpinää."
Samuli Huttunen

Kirjoittaja on Aviisin vastaava päätoimittaja

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto