Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Opintoraha ylös, tukikuukaudet alas

Hallitus kajosi jälleen opintotukeen elokuun budjettiriihessä. Mitä tämä tarkoittaa ja mihin sillä pyritään?

Opintotuen muutoksista keskusteltiin viimeksi keväällä. Tästä huolimatta asiaan tartuttiin myös hallituksen elokuisessa budjettiriihessä.

Budjettiriihessä tutkinnon tavoiteajan ylittävien opintotukikuukausien määrä päätettiin rajata viiteen. Tällä rajauksella säästettävät tukirahat päätettiin käyttää täysimääräisinä opintorahan korotukseen.

Käytännössä tämä tarkoittanee noin 30 euron kuukausittaista korotusta. Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen mukaan muutoksilla on tarkoitus nopeuttaa opiskelijoiden valmistumista.

"Alkuperäisessä valtiovarainministeriön esityksessä esitettiin alemman korkeakoulututkinnon jälkeisiä ylemmän korkeakoulututkinnon opintoja rahoitettavaksi lainalla. Tämä olisi todella sattunut opiskelijoihin, mutta esitys onnistuttiin torjumaan", hän kertoo.

Arhinmäen mukaan tukikuukausien määrän leikkaaminen ei vaikuta nykyopiskelijoihin, vaan niihin, jotka aloittavat opiskelunsa uudistuksen astuttua voimaan.

"Vielä ei kuitenkaan pysty varmasti sanomaan, milloin uudistus astuu voimaan."Tampereen yliopiston ylioppilaskunnassa muutoksiin ei olla tyytyväisiä. Tamyn sosiaalipoliittisen sihteerin Olga Haapa-ahon mukaan tukikuukausien määrä tuskin aikaistaa opiskelijoiden siirtymistä työuralle.

"Yli puolet opiskelijoista työskentelee opintojensa ohessa, joten eivätkö he jo käytännössä ole työuralla?" ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Jari Järvenpää kysyy.

Tamylaisten mukaan budjettiriihen päätös tuli niin sanotusti puskista. Ennakkokeskustelua päätöksistä ei juurikaan käyty.

He toivovat, että kokonaisuutta onnistuttaisiin tulevaisuudessa rauhoittamaan. Jatkuvat muutokset voivat vaikeuttaa esimerkiksi opintojen suunnittelua, koska tietoa toimeentulosta ei ole.

"Budjettiriihen päätöksistä todettiin julkisuudessa, että kaikkia pitää sattua, joten otettiinko opiskelijat mukaan tästä syystä, päätösten loogisuuden jäädessä taka-alalle", Haapa-aho pohtii.

Opintotuen sijaan Haapa-aho ja Järvenpää kaipaisivat muutoksia rakenteisiin esimerkiksi ympärivuotisen opiskelun mahdollistamiseksi. Nykyisillä käytännöillä monien alojen opintoja ei ole mahdollista suorittaa tiettyä tahtia nopeampaa.

Budjettiriihessä muutettiin myös yliopistojen rahoitusta siten, että yliopistot saisivat lisärahoitusta 55 opintopistettä lukuvuodessa suorittavista opiskelijoista. Tämän pelätään rakennemuutosten sijaan kannustavan yliopistoja opintopisteen arvon laskemiseen.Olga Haapa-ahon mukaan osa opiskelijoista voi myös hyötyä budjettiriihen päätöksistä.

"Nämä opiskelijat ovat kuitenkin jo lähtökohtaisesti hyvässä asemassa opiskelujen etenemisen ja toimeentulon suhteen. Toisaalta esimerkiksi opiskeluaikanaan mielenterveysongelmien kanssa kamppailevat opiskelijat ovat entistä huonommassa asemassa", hän toteaa.

Järvenpää nostaa esiin myös tukikuukausien määrän vaikutukset toimeentulotuen hakijoihin. Monet opiskelijat elävät tukikuukausien loputtua toimeentulotuen varassa.

"Päätös sysää vastuuta siis myös kunnille, jotka huolehtivat toimeentulotuen rahoituksesta", Järvenpää toteaa.

Paavo Arhinmäen mukaan päätöksen yhteydessä ei ole keskusteltu sen vaikutuksista kuntiin.Laura Myllykoski, teksti

Mitä tuli päätettyä?Kevään kehysriihessäOpintoraha sidotaan elinkustannusindeksiin 1.8.2014 alkaen.

Opintolainan valtiontakaus nousee 400 euroon kuukaudessa.

Vuonna 2014 aloittaville opiskelijoille opintolainan verovähennysoikeus korvataan lainahyvityksellä, johon ovat oikeutettuja maksimissaan kuudessa vuodessa valmistuvat opiskelijat.Elokuun budjettiriihessäTutkinnon tavoiteajan ylittävien opintotukikuukausien määrä rajoitetaan viiteen. Tämä päätös ei myöskään koske nykyopiskelijoita.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. pete (24.09.13, kello 11:04)

    Olisko jollain tietoa tuon opintolainan korotuksen aikataulusta tai linkkiä tämän uutisen lähteeseen?
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto