Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tanssitaidottoman vastaisku

Yks-kaks-kolme, yks-kaks-kolme.

Viisikymmentä ihmistä askeltaa neliötä lattiaan. Opettaja jatkaa laskemista ja tarkkailee aloittelijoiden jalanliikkeitä täydessä liikuntasalissa.

Paritanssin alkeiskurssi alkaa tietysti valssista. Pian parit hytkyvät hitaan valssin tahtiin paikallaan, minä ja partnerini muiden muassa.

Tämä näyttää hölmöltä, tiedän. Mitä perhanaa minä siis täällä oikein teen?

Juhannus 2004, Orivesi. Olemme päätyneet perinteisiin keskikesän tansseihin Rönnin lavalle noin 2000 muun ihmisen kanssa.

Ensikertalaisena ihmettelen pitkään tunnelmaa, joka on supisuomalainen. Aurinko laskee järven selän taa, hikinen Jorma Kääriäinen heiluttaa lantiotaan yleisön edessä, kokon lieskat nousevat kymmeneen metriin.

Jos Markku Pölönen tulisi kulman takaa ja huutaisi "poikki!", en ihmettelisi lainkaan.

Paviljongissa nimetön tanssipumppu veivaa foxia, humppaa ja valssia. Osa seurueesta tanssii, minä en.

Parit pyörähtelevät nenän edestä, ja tanssilattian laidalla hauskanpito on väkinäistä. Seinäruusuksi jääminen kaihertaa.

Vanhat ala-astemuistot palaavat elävinä mieleen. Enkö ole tämän kauemmas päässyt esimurrosiän vaivautuneista hetkistä Banglesin Eternal Flamen ensitahtien kajahtaessa?

Lavatanssit eivät taida olla minua varten. Olen kuin peura lähestyvän auton valokiilassa.

Hidas-nopea-nopea, hidas-nopea-nopea.

Kun tyttöystävä ehdotti paritanssikurssia, suostuin. Juhannuksen karvaista kokemuksista sisuuntuneena olen päättänyt taistella läpi perinteiset lavatanssit, jopa jenkan, jos siihen saakka on mentävä.

Aloittelijoiden opintiellä on monta karikkoa. Partnerini nappaa kiinni ristiselästä ja yrittää viedä. Korjaan tilanteen välittömästi, sillä tanssissa miehen ristiselkä on pyhä. Siihen kajoaminen tuntuu loukkaukselta.

Rumbaletkan edetessä pitkin salia toinen pari tulee turhan lähelle, ja harkitsen vastatoimia. Tietääkseni tanssireviiriä puolustetaan tönimällä, mutta päätän jättää seinille ajelun ensi kesän koitoksiin.

Valssia kerratessa pyörimme jälleen asioiden edelle. Tanssiparini toteaa isovarpaansa kipeytyneen ja ehdottaa, että laitamme kengät jalkaan.

Kiellän sen tiukasti ja ehdottomasti. Miksemme saman tien ilmoittaisi kovaan ääneen olevamme epäonnistujia tanssijoina?

Viimeisellä varvilla valssi pyörähtelee jo melkein suoraan, ja onnittelemme itseämme hyvästä suorituksesta. Kenties jonain päivänä tanssimme sujuu - no, kuin tanssi.

Ja kenties minun ei tarvitse mennä lavalle pätemisen tarpeesta vaan siksi, että tanssiminen voi olla oikeasti hyvää ajanvietettä.


Warning: getimagesize(../media/kuvat/toimitus/toimittaja_2.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/aviisifi/public_html/arkisto/include/pohjat/artikkeli_eikuvaa.tmpl.php on line 11
Juhani Saarinen
Juhani Saarinen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto