Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Pankkien opintolainojen hinnoissa jopa satojen eurojen erot

Halvimman lainan saa Aktiasta, kalleimman Handelsbankenista

Opintolainojen hinnoissa on yllättävän suuria eroja. Aviisin vertailussa tamperelaispankkien välille syntyi yli 150 euron hintaeroja, kun laskettiin vajaan 2000 euron lainan kuluja viiden vuoden ajalta.

Vertailun tulosten perusteella ei kannata budjettiaan suunnitella, koska korot voivat muuttua viidessä vuodessa reippaasti. Tulos antaa kuitenkin suuntaa: lainan kilpailuttaminen kannattaa. Suuremmilla lainasummilla hintaero on satoja euroja.

Kaupungin halvinta lainaa sai Säästöpankki Aktiasta, jossa kuluja syntyi alle 300 euroa. Kalleinta lainaraha oli Handelsbankenissa, jossa lainasta sai maksaa lähes 440 euroa.

Erotus syntyi lähinnä pankkien korkomarginaaleista. Kun Aktialle riittää puolen prosentin marginaali, Tampereen Handelsbanken veloittaa lainasta normaalin viitekoron lisäksi 1,75 prosentin marginaalin.

Toimitusmaksun määrä vaihtelee nollasta 45 euroon. Pankit myös veloittavat erisuuruisia summia, jos lainan haluaa nostaa useassa pienessä erässä.

Aktian lainatarjous on voimassa lokakuun loppuun. Sama tarjous tehtiin viime syksynä, ja se on tuonut lisää asiakkaita pankkiin.

"Me haluamme kiinnittää huomiota opiskelijaporukkaan. Sitä kautta saamme tulevaisuuden asiakkaita", sanoo Tampereen keskustan Aktian pankinjohtaja Maarit Vähäsaari.

Vähäsaari toteaa, että lainojen hinnat ovat laskeneet viime aikoina, koska kilpailu pienentää marginaaleja ja korot ovat muutenkin alhaalla.

Kalleinta lainaraha on Handelsbankenissa. Pankinjohtaja Ilkka Pehkonen Tampereen konttorista toteaa, että paineita marginaalin alentamiseen on.

"Hyvistä asiakkaista on pulaa."

Pankin marginaali on vertailun suurin, mutta se voi pienentyä, jos lainan ottaja käyttää paljon Handelsbankenin palveluita.

"Luulisin, että marginaali voi tippua jopa prosenttiyksiköllä, mutta se riippuu ihan henkilön tai lähipiirin pankkiasiointiprofiilista."
Juhani Saarinen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto