Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Sairauspäivärahaa hakeva voi eksyä lomakeviidakkoon

Opiskelijalla pitää usein olla tukku käteistä opintotuen takaisinmaksua varten, jotta on varaa siirtyä sairauslomalle

Opiskelijakin voi sairastua ja joutua pitkälle sairauslomalle. Yksi on toipilas leikkauksen jäljiltä, toisen täytyy jättää opiskelut väliaikaisesti sikseen mielenterveysongelmien takia.

Tällöin apuun tulee sairauspäiväraha. Sen avulla työkyvytön opiskelija voi sairastaa kuluttamatta opintotukikuukausia.

Eikun päivärahaa hakemaan. Ja näin se käy:

Täytä OTm-lomakkeen kohta "opintotuen peruminen" joko määräaikaiseksi tai toistaiseksi. Täytä lomake SV 8 - älä unohda liittää mukaan lääkärintodistusta. Jos olet käynyt ansiotöissä, kysy Kelasta mahdollisuutta käyttää kuuden kuukauden tuloja päivärahan perusteena. Toimita tarvittaessa verokorttisi Kelaan, jotta sairauspäivärahasta pidätetään oikea määrä veroa. Täytä yleistä asumistukea varten lomake AT 1 ja liitä siihen mukaan lomake AT 2, vuokrasopimuksesi, selvitys asumismenoista sekä tuloista ja omaisuudesta.

Yksinkertaista?

"Tämä on aika pulmallinen juttu", myöntää Tampereen yliopiston opintotukipäällikkö Eini Mäkelä.

"On hyvä, että opiskelijan on mahdollista saada sairauspäivärahaa. Siirron opintotuelta päivärahalle pitäisi kuitenkin sujua joustavammin", sanoo ylioppilaskunnan sosiaalipoliittinen sihteeri Anne Uusitalo.

Byrokratian määrästä kertoo se, että opiskelijalle suunnatussa Kelan sairauspäivärahan rautalankaesitteessä asiaa selvitetään neljän A5-sivun verran.

Yli kuukauden takia
kannattaa vaihtaa

Eini Mäkelän mukaan opiskelijan kannattaa siirtyä opintotuelta sairauspäivärahalle, jos sairastaminen kestää yli kuukauden.

Kovin moni opiskelija ei Tampereen yliopistossa sairastu siten, että hänen täytyisi vaihtaa opintotuelta päivärahalle. Tilastoja ei ole, mutta Eini Mäkelä arvelee, että heitä on vuosittain muutamia kymmeniä, alle prosentti tuensaajista.

Sairauspäivärahalle siirtyminen sujuu useassa vaiheessa. Päivärahaa varten opintotuki pitää peruuttaa tai palauttaa, ja sairauspäivärahaa pitää hakea Kelasta. Lisäksi asumislisä täytyy vaihtaa asumistueksi.

"Ja tämä kaikki pitää tehdä, kun on sairaana. Onko silloin voimia hoitaa asioita?" Anne Uusitalo huomauttaa.

Mäkelä toteaa, että järjestelmän eräs ongelma on, että sairauspäivärahaa voi hakea taannehtivasti neljän kuukauden ajalta, mutta yleistä asumistukea vain kuukauden ajalta.

"Parannuksia tuskin
kovin nopeasti tulossa"

Mäkelä kertoo, että sairauspäivärahan hankaluudet aiotaan ottaa jälleen esille, kun opintotukilautakuntien ja Kelan yhteistyöryhmä kokoontuu syyskuun lopulla.

"Todennäköisesti nopeaa parannusta ei kuitenkaan ole tulossa", Mäkelä sanoo.

Uusitalon mielestä vaikeuksia tuottaa myös se, että sairauspäivärahaa pitää hakea usein silloin, kun huomaa sairastaneensa jo jonkin aikaa. Tällöin opintotuet pitää palauttaa, ennen kuin voi hakea takautuvasti päivärahaa.

Käytännössä pankkitililtä pitää löytyä satoja euroja ylimääräistä.

Yksi vaihtoehto olisi muuttaa järjestelmää siten, että sairauspäiväraha voisi tarvittaessa korvata opintotuen ilman edestakaista rahaliikennettä. Tämä kuitenkin vaatisi lakimuutosta.

Eini Mäkelä toteaa, että ongelmasta on keskusteltu jo vuosikausia neuvottelemalla opetusministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön edustajien kanssa, mutta ratkaisuun ei ole päästy.

Juhani Saarinen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto