Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tippa linssissä Ruotsiin ja takaisin

Äideistä parhain (Suomi 2005). Ohjaus: Klaus Härö. Käsikirjoitus: Jimmy Karlsson, Kirsi Wikman perustuen Heikki Hietamiehen romaaniin. Keskeiset näyttelijät: Topi Majaniemi, Marjaana Maijala, Maria Lundqvist, Michael Nyqvist, Esko Salminen, Aino-Maija Tikkanen ja Kari-Pekka Toivonen. Kesto 1 h 50 min. Ensi-ilta 30.9. Finnkino.

"Tämä oli ehkä tunteikkain näkemäni suomalaiselokuva."

"Aikalailla samaa kaliiberia kuin Klaus Härön edellinen elokuva, Näkymätön Elina, jossa pelattiin samanlaisilla fiiliksillä."

"Tämä Eeroa esittänyt lapsinäyttelijä, Topi Majaniemi, oli tosi hyvä. Sehän valittiin kahdentuhannen kandidaatin joukosta. Tosi perinteinen suomalainen poika."

"Suomalainen pieni mies, juro äijä."

"Tällaisia lapsielokuvia on tosi vaikeaa tehdä. Tämä ei mennyt missään vaiheessa överiksi, vaikka pelissä oli suuret tunteet ja mukana pieni lapsi."

"Myös muut näyttelijät hoitivat hyvin roolinsa. Tämä Ruotsin isää, Hjalmaria esittänyt Michael Nyqvist oli aivan ilmetty Ruotsin Tauno Palo."

"Näyttelijät onnistuivat, mutta niin onnistui myös ohjaaja."

"Olihan se aika ennalta arvattava ja helppo ottaa vastaan, mutta se taas ei ollut niinkään ohjaajan vika."

"Ainoa miinus oli se, ettei elokuvassa ollut mitään yllätystä. Elokuvissa, jossa nykyajassa ihminen muistelee mennyttä, katsoja tietää tasan tarkkaan miten elokuva päättyy."

"Vähän ne nykyhetken kohtaukset selittivät liikaa. Jokaista lapsi-Eeron fiilistä ei olisi aikuisen Esko Salmisen tarvinnut avata auki."

"Olihan siinä vaarana, että alleviivauksessa mennään överiksi. Kohderyhmänä ovat vähän vanhemmat ihmiset, jotka ei välttämättä käy elokuvissa. Heihin uppoaa nimenomaan tällainen nostalgia."

"Ja vielä sitä nostalgisuutta lisäsi Tuomas Kantelisen yltiösentimentaalinen musiikki. Olisin kaivannut vähän pienieleisempää äänimaisemaa. Jokaista hiton tunnetta ei olisi tarvinnut värittää pimputusvyörytyksellä."

"Varsinkin niihin, jotka on ollut Ruotsissa sotalapsina, tämä takuulla iskee, mutta yllättävää kyllä tämä iskee muuallakin. Esimerkiksi Toronton elokuvafestivaaleilla Äideistä parhain oli yleisön suosikki. Tälle voi povata vaikka minkälaista menestystä."

"Oli muuten mielenkiintoista, että nykyaika oli kuvattu mustavalkoisena ja mennyt tosi värikylläisenä. Ei se ehkä ollut muu kuin visuaalinen kikka, käännetty perinteinen asetelma nurin."

"Skoonen maisemiin oli varmaan lisätty käsittelyvaiheessa saturaatiota. Ruotsissa tämä tulee varmasti menestymään. Aihe kuitenkin koskettaa Ruotsia siinä missä Suomeakin. 70 000 sotalasta on aivan älyttömän suuri määrä."

"Positiivista oli myös, että itse sota jätettiin taka-alalle. Univormuja ei väkisin tungettu kuvaan."

"Kotimaisia täysin kotirintamaelokuvia ei paljon ole. Heikki Hietamiehellä, jonka romaaniin tämä elokuva pohjautuu, on muitakin kirjoja samasta aiheesta."

"Tätä ei tarvinnut katsoa hyväksyvämpien Suomi-linssien läpi. Hyvä elokuva, ei pelkästään hyvä suomalainen elokuva.

"Samaa mieltä. Elokuvassa oli sellaista kansainvälistä laatua, jota harvoin suomalaisista leffoista löytyy. Tämähän on Suomen Oscar-ehdokas, enkä yllättyisi, vaikka menestyisi."

"Klaus Härön tyyli ja oma kädenjälki näkyvät elokuvassa vähän samalla tavalla kuin vaikkapa Kaurismäen leffoissa. Elokuva ei huku harmaaseen massaan, mikä on hyvä."

"Saa nähdä kuinka kauan vielä tehdään sotaelokuvia. Hyvinhän ne myyvät."

"Kyllä varmaan myöhemmät sukupolvet sodalla vielä fiilistelevät. Näkökulmat vain muuttuvat."

"Mulle oli jo leffan aikana selvää, että tämä voisi olla neljän tähden leffa. Yksi miinus, yllätyksettömyys, mutta muuten on toteutettu erittäin hyvin"

"Aika selkeä neljän tähden elokuva. Mallikas toteutus. Vaikka haluaisikin, ei voi oikein sanoa mitään pahaa."

"Taputellaan neljällä kouralla."

4/5

Juha Honkonen
Ilkka Pernu
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto