Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Huoneenkokoista tanssiteatteria

Kansainvälisestikin korkealle noteerattu helsinkiläinen tanssikoreografi Jenni Kivelä vierailee tänä syksynä Tampereen Tanssiteatteri Mobita/Danskossa.

Hänen tilaustyönä tekemänsä teos Piirretty huone on kolmen tanssijan muodostama esitys, jossa huonetilan problematiikkaa käsitellään tanssiteatterin keinoin niin konkreettisessa kuin vertauskuvallisessa mielessä.

"Huonetta voidaan pitää myös ihmisen mielessä olevana, täysin yksityisenä tilana", Kivelä selvittää.

Hänen mielestään yhteiskunta on ikään kuin suunniteltu kahta ihmistä varten.
Kolmannen osapuolen läsnäolo on usein liikaa.

"Teoksessa ei silti ole kyse mistään suuren suuresta kolmiodraamasta. Piirretyn huoneen hahmot ovat pikemminkin karikatyyrejä tai sarjakuvamaisia hahmotelmia kuin oikeita ihmisiä."

Kivelä löytää myös omasta koreografin työstään yhteneväisyyksiä tekemänsä teoksen kanssa.

"Koreografin työ on kuin huoneen sisustamista. Pitää miettiä, mihin ne taulut kullakin kerralla ripustaisi", hän naurahtaa.

Kivelä tekee useimmiten teoksiensa liikemateriaalin aivan itsekseen, vaikka muutoin korostaa ryhmätyön merkitystä.

"Lisäksi kokeilen teoskohtaisesti paljon erilaisia juttuja. Monesti mieleen vain pulpahtaa kuvia, jotka usein toteutuvat tiettynä liikkeenä tai asetelmana."

Parikymmentä minuuttia kestävä Piirretty huone sisältää tanssin lisäksi Kivelän kirjoittaman tekstin. Yksi tanssijoista toimii teoksessa kertojan äänenä.

Tanssiteatteri ei välttämättä ole kaikille se tutuin taidemuoto. Kivelä kuitenkin korostaa, ettei katsojan tarvitse olla tanssin asiantuntija voidakseen nauttia Piirretystä huoneesta.

"Puhuttu teksti helpottaa esityksen seuraamista, eli tarjolla ei ole pelkkää abstraktia liikettä."

Samassa illassa Piirretty huone -teoksen kanssa nähdään Anniina Kumpuniemen Täysi-duetto.

Kyseessä on sukellus kahden ihmisen monisäikeiseen tai kerrokselliseen suhteeseen. Täysi-teoksessa katsoja kokee musiikin, liikkeen ja lavastuksen keinoin luodun maailman.

Syksyn Piirretty huone - ja Täysi-esitykset Hällä-näyttämöllä pe 7.10., la 8.10., ke 12.10., pe 14.10., la 15.10., ke 19.10., pe 21.10., la 22.10., ke 9.11. ja pe 11.11. Kaikki esitykset alkavat kello 19.

Tomi Nordlund
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto