Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Eliitti ei dokaa

Umpimähkään yliopistolta valittujen koehenkilöiden päihdetunnustuksista yksikään ei hätkähdytä työterveyslääkäri Juhani Seppästä.

Haastatellut miehet kuluttivat alkoholia vähänlaisesti, kun taas naisille humala oli tutumpi seuralainen.

Seppänen säestää, että suomalaisten naisten alkoholinkäyttötottumukset todella ovat lähenemässä miehille tyypillistä ronskia tapaa pämpätä.

Opiskelijoiden kertomille juomisen motiiveille Seppänen nauraa isällisesti.

"Ainahan niitä syitä ja selityksiä löytyy, kun riittävästi hakee."

Koko tutkimuspopulaatio piti alkoholinkäyttöään normaalina. Seppäsen mukaan ansa piilee juuri siinä, että ihmiset vertailevat kulutustaan tuttaviensa nauttimiin määriin.

"Kun kaikki muutkin käyttävät alkoholia samalla tavalla, syntyy virheellinen turvallisuudentunne, että ei tässä ole mitään aihetta kurssin muutoksiin."


Vain absolutistit ovat kohtuukäyttäjiä

Juhani Seppänen on tällä hetkellä haluttu haastateltava toisen ammattinsa ansiosta: miehen kolmas kirja, Selvästi juovuksissa, ilmestyi elokuussa.

Seppänen uudistaa teoksessaan suomalaista alkoholikeskustelua rankalla kädellä.

Hänen mielestään hermomyrkky nimeltä etanoli on päihde, jonka erottaa muista huumeista vain sen laillistettu asema länsimaissa. Yhteiskunta tukee alkoholin käyttöä, koska se hyötyy siitä taloudellisesti.

Kauniit kääreet eivät pyhitä sisältöä. Samppanjan lipittäminen ei ole sen sivistyneempää toimintaa kuin kossun ryystäminen pullon suusta. Kohtuukäyttöön tai viiniharrastukseen vetoaminen on läpinäkyvä yritys kaunistella omaa päihderiippuvuutta.

Pyhimys Seppänen ei ole: hän kertoo olleensa ennen alkoholin suurkuluttaja. Lääketiedettä ja yhteiskuntatieteitä opiskelleen Seppäsen oma opiskeluaika oli kostea.

"Kun opiskeli kahdessa tiedekunnassa ja joi kahdessa ympäristössä, tuli juotua toiseen potenssiin eikä kertaa kaksi."


Aika ei salli renttuilua

Arkkitehtuuria opiskeleva Jare Virtanen otaksui, että hänen alansa opiskelijat ryyppäävät vähemmän kuin ennen.

Seppänen kertoo kuulleensa, että lääkefirmatkaan eivät enää marinoi tulevia lääkäreitä viinassa niin kuin hänen opiskeluaikoinaan. Hän uskoo, että työelämän koventuneet vaatimukset hillitsevät nykyopiskelijoiden juhlimista.

"Opiskeluun ja akateemisuuteen liittyy jonkinlaisen järjen läsnäolo, joten juomistavatkin ovat ehkä järkeistyneet."

Kirjassaan Seppänen ennustaa, että suomalaisten alkoholinkulutus on vähentymässä. Muutos alkaa eliitistä, kuten yleensä.

Korkeakouluopiskelijat ovat Seppäsen mukaan tulevaisuuden valioluokkaa, joten haastatellut miltei raittiit miehet eivät välttämättä ole harvinaisia poikkeuksia, vaan muutoksen airueita.

"Mitä opiskelijat tänään niin sitä kansakunta huomenna - eikö tuo liene Kekkos-sitaatti", Seppänen toteaa.

Tiina Ahokas

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto