Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kuumakätinen kyttien jumala

Repäisevä otsikko on kirjaimellinen suomennos Hard-Boiledin Hong Kongissa julkaistusta nimestä. Se on suorasukainen ja hieman naiivi, mutta kuvaa juuri siitä syystä hyvin useimpia John Woon elokuvia.

Hard-Boiled on myös viimeinen Woon Hong Kongissa tekemistä elokuvista. Sen jälkeen hän loikkasi Hollywoodin, missä tuloksena on ollut sarja jokseenkin mieleen painumattomia toimintarymistelyjä.

Päätöntä rymistelyä Woon Hong Kongissakin tekemät elokuvat ovat, mutta vilpittömyydessään silti sympaattisia - jos ei jostain syystä satu pitämään silmitöntä väkivaltaa luotaantyöntävänä.

Woo kertoo elokuvissaan yhtä ja samaa tarinaa miesten välisestä ystävyydestä, luottamuksesta ja velvollisuudentunnosta. Ruumiiden määrä vain vaihtelee. Kärkipaikkaa pitää tiettävästi Hard-Boiled, jossa pistetään kylmäksi yli 250 roistoa ja sivullista. Sankaritkin saavat osansa luodeista, mutta heitä se vain jalostaa lähes messiaanisessa hengessä. Eniten osumaa ottaa Woon luottonäyttelijä Chow Yun-Fat, joka kyllä kantaa taisteluarpensa kunniakkaasti. Hän esiintyy Bullet in the Headia lukuunottamatta kaikissa kokoelmien elokuvissa. (A Better Tomorrow III:n on muuten ohjannut Tsui Hark. Woo tuotti.)

Teini-iässä ennen dvd:n ja internetin aikakautta Woon elokuvia sai kotikaupungistani vain eräältä divarinpitäjältä, joka myi tiskin alta teineille pimeitä vhs-kopioita ennen kuin jäi kiinni. Se toi omaa hohtoaan myös elokuvaelämykseen, vaikka kopioiden laatu olikin usein heikko.

Aivan entistä hohtoa Woon pateettiset väkivaltabaletit eivät ole onnistuneet säilyttämään, mutta jokin siinä miesten välisessä ystävyydessä puree yhä.

* * * 1/2

Tuomo Tamminen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto