Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kansanedustajat valmiita opintorahan nostoon

Pirkanmaan kansanedustajista lähes kaikki ovat valmiita korottamaan opintorahaa. Ajankohdasta ollaan eri mieltä

Anni Valovirta (vas.), Niina Kiviaho, Johanna Hiden ja Janne Santala askartelivat banderolleja mielenosoitusta varten.
Anni Valovirta (vas.), Niina Kiviaho, Johanna Hiden ja Janne Santala askartelivat banderolleja mielenosoitusta varten.

Lähes kaikki Pirkanmaan kansanedustajat olisivat valmiita korottamaan opintorahaa.

Aviisi lähetti alueen 18 kansanedustajalle sähköpostikyselyn, jossa kysyttiin, kannattavatko he opiskelijajärjestöjen vaatimusta opintorahan korottamisesta 15 prosentilla. Vain yksi jätti vastaamatta. Yhtään kielteisesti vastausta ei tullut. Odotetusti kaikkein myönteisimmin asiaan suhtautuivat oppositiopuolueiden kansanedustajat.

Hallituspuolueiden sdp:n ja keskustan edustajat olivat lausunnoissaan varovaisimpia. Matti Vanhasen (kesk) hallitus ei omassa budjettiriihessään esittänyt opintorahaan minkäänlaista korotusta. Viime kädessä rahoista on vastuussa valtiovarainministeriö ja sen demariministeri Eero Heinäluoma.

Pirkanmaankin demareiden yhteinen kanta tuntui olevan, että korotusta kannatetaan, mutta että vielä siihen ei ole varaa. Samaa mieltä oli keskustan Klaus Pentti. Mikko Alatalo (kesk) taas vaatii vähintään 15 prosentin korotusta viimeistään seuraavassa hallitusohjelmassa.

Pia Viitanen (sd) huomauttaa, että vaadittu 15 prosentin korotus maksaisi 67 miljoonaa euroa, kun koko eduskunnan liikkumavara tälle syksylle on hänen mukaansa vain 50 miljoonaa euroa.

Hallituspuolueiden sisällä asiasta on kuitenkin erimielisyyttä, sillä keskustan, sdp:n ja rkp:n nuoret kansanedustajat jättivät syyskuun lopulla talousarvioaloitteen opintorahan korottamiseksi 15 prosentilla. Aloitteen ensimmäiset allekirjoittajat olivat Antti Kaikkonen (kesk), Säde Tahvanainen (sd) ja Mikaela Nylander (rkp).

Lopullinen lista kaikista jätetyistä talousarvioaloitteista julkistetaan maanantaina 9. lokakuuta, mutta tiettävästi kaikista eduskuntaryhmistä on jätetty ainakin yksi talousarvioaloite, jossa esitetään opintorahan korotusta. Useimmissa esitetty korotus on juuri opiskelijajärjestöjen ajama 15 prosenttia.

Kristillisdemokraatit esittävät opintotukeen opintorahan korotuksen lisäksi erillistä lapsikorotusta perheellisten opiskelijoiden tueksi.

Kokoomus puolestaan ajaa omaa malliaan, jossa ensimmäisten 30 opintokuukauden ajan maksettaisiin 350 euron opintorahaa. Viimeisten 25 kuukauden ajan opintorahaa saisi vain 230 euroa, mutta lainaa olisi mahdollista nostaa 350 euroa kuussa. Lisäksi kokoomus nostaisi vapaan tulon rajaa 20 prosenttia.

Suomen ylioppilaskuntien liiton sosiaalipoliittinen sihteeri Elina Laavi on kyselyn tuloksiin tyytyväinen, mutta puheet seuraavaan vaalikauteen odottamisesta arveluttavat.

"Siitä ei sitten taas tiedä. Nyt kaivattaisiin sitä poliittista läpinäkyvyyttä. Joko opintorahaa nostetaan tai sitten ei", Laavi toteaa.

"Nyt on oikea aika soittaa omalle kansanedustajalle ja kertoa mitä mieltä asiasta on", Laavi jatkaa.

Asia ratkeaa lopullisesti eduskunnassa joulukuussa.

Tuomo Tamminen

Pirkanmaan kansanedustajat

Keskusta: Mikko Alatalo, Klaus Pentti, Jaana Ylä-Mononen.

Kokoomus: Heikki A. Ollila, Kimmo Sasi, Arto Satonen, Marja Tiura, Irja Tulonen.

Kristillidemokraatit: Leena Rauhala.

SDP: Jukka Gustafsson, Saara Karhu, Reino Ojala (ei vastannut kyselyyn), Tero Rönni, Pia Viitanen.

Vasemmistoliitto: Mikko Kuoppa, Minna Sirnö.

Vihreät: Rosa Meriläinen, Oras Tynkkynen.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto