Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kirja: Atomi

Steve Aylett: Atomi (Atom, 2000). Suomentanut Johanna Vainikainen-Uusitalo. Like 2006, 159 s.

Steve Aylett on maaninen kirjoittaja, joka on tuonut scifiin aivan uusia ulottuvuuksia, sellaisia tasoja, joista muutkin kuin alan friikit voivat saada kylmiä väreitä. Atomi on ensimmäinen Aylett-suomennos, ja antaa hyvää makua siitä, mitä tämän modernin kylähullun kynästä parhaimmillaan lähtee.

Aylettin jälkeen dekkarigenre ei ole enää entisensä. Hän on luonut kirjoihinsa Beerlight-kaupungin, joka on valtava herja vakavalle film noirille ja scifille. Atomi ja muut Beerlightiin sijoittuvat, vielä suomentamattomat kirjat ovat Batmanin vinksahtaneita perillisiä: ne ottavat Gotham Cityn, lisäävät siihen aikasormuksia, masennuspommeja ja koko galaksillisen aivokemiallisia aseita, mahdottomia henkilöitä ja tolkutonta väkivaltaa.

Atomi kertoo salapoliisi Taffy Atomista, rikollisliigasta ja Kafkan aivojen ryöstörumbasta. Käytännössä juoni jää taka-alalle ja yksittäiset tapahtumat kaappaavat kaiken huomion. Kaameat ja vääristyneet luvut syytävät automaattikirjoitusta lähentelevää kyberpunk-pastissia, peltiromun raapimaa runoutta, takaa-ajoja.

Atomissa on paljon tyylivaihdoksia. Yksi luku voi tuoda mieleen Matrixin, South Parkin ja Tom Waitsin lyriikan yhtä aikaa. Kaiken nitoo yhteen virtuoosimainen kielenkäyttö, jonka suomentaja Johanna Vainikainen-Uusitalo on saanut hohtamaan hyvin.

Jantso Jokelin

Steve Aylett vierailee Helsingin kirjamessuilla 29.10.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto