Pari kuukautta sitten aloitin järjestösihteerin hommat Tamyssä, siellä Yo-talon yläkerrassa. Tietänette paikan.
Elokuussa en vielä päässyt tärkeimmän tehtäväni kimppuun, koska suunnilleen kaikki Tamyn piirissä toimivat järjestöt olivat kesälaitumilla. Tärkein tehtäväni on tietenkin tukea ainejärjestöjen ja muiden opiskelijayhdistysten ja -kerhojen toimintaa - mitä erilaisimmin tavoin.
Jos järjestöiltä kysyttäisiin, niin kohtuullisen moni pitäisi varmasti tärkeimpänä tukimuotona suoraa taloudellista tukea eli Tamyn toiminta-avustuksia ja projektitukia. Toiminta-avustuksiin varatun kokonaissumman korottamisen tarpeesta puhutaan ainakin ennen edustajistovaaleja.
Ennen järjestösihteerin toimen perustamista väläyteltiin järjestösihteerin palkkakuluihin vuosittain varattavien rahojen siirtämistä pääosin suoraan toiminta-avustuksiin. Onnekseni - myös Tamyn piirissä toimivien järjestöjen onneksi, väitän - näin ei tehty.
Tutustuminen toiminta-avustusten lähihistoriaan osoittaa, ettei rahanpuute ole järjestöjen toiminnassa kovinkaan keskeinen ongelma. Suurin osa ainejärjestöistä, yhdistyksistä ja kerhoista tuntuu onnistuvan toiminnassaan loistavasti nykytuillakin, eikä taloudenhoitoakaan voi moittia leväperäiseksi.
Muutamalla järjestöllä menee loistavasti myös taloudellisesti. Tilikauden tulos on vuodesta toiseen tukevasti plussalla. Keväinen toiminta-avustus ei ole ainakaan tukea suoranaiseen tarpeeseen, ilmankin pärjättäisiin mainiosti.
Taloudellisesti vahvojen järjestöjen toimintakin on yleensä niin vakaalla pohjalla, että niillä on halutessaan mahdollisuuksia aidon yhteistyön tekemiseen Tamyn kanssa. Yhteistyön käynnistämisessä on savottaa ainakin oman kauteni ajaksi.
Kourallisella järjestöistä menee todella heikosti. Jäseniä ei saada mukaan toimintaan, jota järjestetään niukalti, ja toimintaa tukeva talous on heikossa jamassa. Tällaisia järjestöjä ei toiminta-avustuksia kasvattamalla voi juurikaan auttaa.
Tukea tarvitaankin enemmän toiminnan ideointiin, jäsenten aktivointiin ja yhdistyksen hallinnon ja talouden hoitamiseen. Tässäkin riittää järjestösihteerille työtä - ainakin vapaaehtoisen koulutuksen järjestämisen ja järjestöjen neuvonnan muodossa.
Käännyn nyt juuri sinun puoleesi, arvoisa järjestöaktiivi. Haastan sinut miettimään, miten sinun järjestölläsi menee. Pohdi sen jälkeen, mitä sinun järjestösi Tamylta tarvitsee. Kun vielä ilmoitat minulle pohdintasi tuloksen, niin katsotaan, miten asiat lähtevät rullaamaan.
Janne Santala
Järjestösihteeri