Tm on arkistosivu.
Voit siirty Aviisin uudelle sivustolle tst.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Älähdys!: Sivuaineista tunteella

Hyvät kanssaopiskelijat. Haluaisin näin lukukauden alussa muistuttaa teitä tärkeämpääkin tärkeämmästä asiasta. Tai, no, asiasta.

Meidän jokaisen olisi nimittäin tarpeellista seisahtua hetkeksi miettimään sivuainevalintojamme. Olkoon tämä muistin kirkastuksena vanhoille ja herätteenä uutukaisille opintojen kanssa painiville.

Tunnemme jokainen tapauksen nimeltä "Hukassa". Kyseinen opiskelija on jatkanut opintojaan kenties jo useamman vuoden - voitaneen joissakin tapauksissa puhua myös n:nnen vuoden opiskelijasta - tai vasta aloittelee eloaan yliopistoviidakossa. "Hukassa"-tapauksen kohdalla rajaavaksi tekijäksi ovat yleensä asettuneet nimenomaan hänen sivuainevalintansa. Joissakin tapauksissa on kyse myös itse pääaineen valinnasta.

Kyseinen yksilö ei tiedä mitä haluaa, vai haluaako korkeakoulutusta ollenkaan. Näin ollen hän kahlaa pakollisia tai pakollisilta tuntuvia opintoviikkoja kasaan vain nauttiakseen tarvittavan määrän yliopiston auvoisaa sivistystä.

Siis sen verran, että opintoviikot riittävät opintotuen pyörimiseen. Tiistai-dooriksessa on sitten helpompi asettua opiskelija-arjen angstiin - kun on edes muutama euro lompakon pohjalla.

Jos jopa tunnistat itsesi tapauskuvauksesta niin en toki pyydä sinua korottamaan ääntäsi tunnustukseen. Pyydän vain pientä hetkeä, lyhyttä itseesi käpertymistä uuden sisäisen säteilysi löytämiseksi.

Liian usein yritämme miettiä opintoainevalintojamme käytännön lähtökohdista: miltä alalta olisi mahdollista saada edes pätkätöitä, mikä ala olisi taloudellisesti kannattava, mikä ala toisi minulle mainetta kunnianhimoni tyydyttämiseksi, minkä alan työt olisivat helppoja ja vaivattomia.

Käytännölliset näkökannat ainevalintoihin ovat toki tiettyyn pisteeseen asti suotaviakin. Käytäntö ei saa kuitenkaan toimia ristiriitaisesti suhteessa todellisiin haluihisi.

Jos sisälläsi soi kanteleen omainen, edes pienen pieni, ääni joka kutsuu sinua taidehistorian, filosofian, naistutkimuksen tai kirjallisuuden pariin, anna sen äänen päästä kehittymään musiikiksi.

Vaikka sivu- tai pääainevalintasi ei ehkä olisikaan tulevaisuuden kannalta se käytännöllisin, uskon että viihdyt luentosalissa paremmin silloin kun opiskelet sitä mikä sinua todella kiinnostaa. Meidän korkeakoulutettujen työnsaanti tuntuu olevan joka tapauksessa vuosi vuodelta vaikeampaa - miksi emme siksi käyttäisi opintovapauttamme edes henkisen kasvumme tueksi.

Ja mistäpä sitä tietää vaikka intohimomme filosofiaan toisi meille onnenkantamoisena vielä työpaikan josta todella pidämme. Sen markkinointiassistentin työpaikan sijaan. Tai jos kauppatieteet ovat intohimosi, niin suuntaa opiskeluintosi siihen!

Ei se niin vaikeaa ole, hyvä kanssaopiskelija. Kuuntele itseäsi, älä sukulaisia, tiedotusvälineitä tai mitään muutakaan itsesi ulkopuolista mielipidettä. Minä ainakin aion nauttia opinnoistani aina väitöstilaisuuteen asti.

Niina Aho

PS. Muista opintotuen nostamista odotellessa nauttia myös niistä vapauksista ja eduista, joita sinulla perustutkinto-opiskelijana jo on. Oi, juna- ja bussimatkojen edullisuutta, ah, yliopistoruuan maukkautta ja yths:n henkilökunnan aina kärsivällisen iloista lämpöisyyttä!

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Tyt kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitteriss
Tampereen yliopisto