Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Vakuutuksia voi saada halvallakin

Asiantuntijat toivovat myös opiskelijoiden vakuuttavan vuokra-asuntonsa

Korkeakoulujen lukukausien alkaminen näkyy asiakaspiikkinä myös vakuutusyhtiöissä. Opiskelijoista eniten vakuutuksia ottavat kotoaan omaan kämppään muuttavat fuksit, mutta myös vaihtoon lähtijät ovat tuttu näky vakuutusyhtiöissä.

Vakuutuksiin on mahdollista saada monenlaisia alennuksia, jotka voivat vaihdella paljonkin eri yhtiöissä. Pelkkä hinta ei myöskään aina anna koko kuvaa vakuutuksen sisällöstä.

Vakuutusasioissa ilmaisia neuvoja jakaa esimerkiksi Kuluttajien vakuutustoimisto. Sen mukaan kotivakuutus kannattaa ottaa, vaikka varsinaista omaisuutta ei olisi juuri nimeksikään, sillä kylkiäisenä saa useimmiten vastuu- ja oikeusturvavakuutukset.

"Klassinen esimerkki on humalassa suihkuun nukahtaminen: muille asukkaille siitä aiheutuvat vesivahingot joutuu maksamaan omasta pussistaan, jos ei omista vastuuvakuutusta", osastopäällikkö Riitta Haapsaari Kuluttajien vakuutustoimistosta muistuttaa.


Mersuista Ladoihin

Uusien opiskelijoiden ohella vakuutuksia kyselevät opiskelijapariskunnat. Useimmat kaipaavat kotivakuutusta, mutta sen yhteydessä moni hankkii myös matkavakuutuksen.

"Koska valtaosa opiskelijoista asuu vuokralla, kotivakuutusta hankkiessa ei tarvitse tietää juurikaan muuta kuin asunnon osoite ja pinta-ala", vakuutusneuvoja Sami Rainio Tapiolasta toteaa.

Tapiola, kuten moni muukin vakuutusyhtiö, myy nuorille tavallista huokeampia laajan turvan kotivakuutuksia, jotka kattavat irtaimiston esimerkiksi tulipalon, vesivahingon, varkauksien ja ilkivallan varalta.

Noin 20-30 neliön vuokrakämpän vakuutuksen hinnaksi tulee tamperelaiselle opiskelijalle keskimäärin 40-60 euroa vuodessa, onpa vakuutuksen tarjoajana sitten Tapiola, Pohjola tai If.

Eroja löytyy omavastuun osuuksista: Pohjolalla ja Ifillä se on sata euroa, Tapiolalla 85 euroa. Jopa tuhansien eurojen vaihtelua ilmenee myös korvattavien summien ylärajoissa.

Myös Fennian nuoret asiakkaat saavat 25 prosentin alennuksen useimmista kodin vakuutuksista. Markkinointipäällikkö Niko Leppikangas Fenniasta muistuttaa, että vakuutusten sisältö kannattaa tutkia vähintään yhtä tarkasti kuin hinta.

"Vakuutuksissa on omat Mersunsa ja Ladansa.Yhtiöillä on esimerkiksi niin sanottuja ikävähennyksiä, joiden sisällöt vaihtelevat paljonkin.Jos siis jokin elektroniikkalaite on vaikka yli viisi vuotta vanha, jokin toinen yhtiö saattaa korvata sen arvosta selvästi enemmän kuin toinen."

Yksittäisiä vakuutuksia halvemmaksi tulee lähes poikkeuksetta useamman vakuutuksen keskittäminen samaan yhtiöön. Tarjolla on usein myös valmiita paketteja, joita on räätälöity suoraan nuorille.

"Ne ovat yleisesti ottaen hyviä, sillä ne sisältävät perusvakuutukset ja ovat suhteellisen edullisia", Riitta Haapsaari sanoo.


Millainen vakuutus matkalle?

Kotivakuutusten lisäksi opiskelijat hakevat usein matkavakuutuksia. Niitä ostettaessa on tärkeintä tietää, kuinka paljon ja kuinka pitkiä aikoja viettää matkustellen.

Kuluttajien vakuutustoimiston puoleen opiskelijat kääntyvät useimmiten silloin, kun edessä on lähtö ulkomaille vaihtoon tai harjoitteluun.

"Jatkuvakestoiset matkavakuutukset ovat usein voimassa joko korkeintaan 45 vuorokautta tai kolme kuukautta kestävillä matkoilla. Pidemmille reissuille täytyy siis ostaa jatkoaikaa", Haapsaari muistuttaa.

Jos matkustelua on vuosittain vain vähän, kertaluontoinen matkavakuutus tulee yleensä halvimmaksi. Neljän päivän ulkomaanmatkan kattava vakuutus irtoaa usein reilulla kymmenellä eurolla.

"Jatkuvakestoisen etuna on kuitenkin se, että se kattaa sairaalakuluja myös kotimaan matkoilla. Matkatavarat puolestaan sisältyvät moneen kotivakuutukseen", Haapsaari kertoo.

(Muokattu 26.9.2007)


Gallup: Mitä kaikkea olet vakuuttanut?

Mitä ja minkä hintaisia vakuutuksia sinulla on? Mikä sai sinut hankkimaan ne? Entä oletko ajatellut hommata jonkin vakuutuksen?



"Minulla on jatkuva matkavakuutus, koska huhujen mukaan sellainen kannattaa olla. Hintaa en nyt muista."

"Olen miettinyt kotivakuutusta, mutta en ole saanut aikaiseksi sen hankkimista. Olisi se hyvä olla olemassa tulipalon varalta."

Martta Kantele, 23,
kunnallispolitiikka, 2. vuosikurssi



"Kyllä minulla joitain vakuutuksia on, muistaakseni tapaturma ja kodin irtaimisto. Ne on hommattu kauan sitten. Hintoja en muista."

"Matkavakuutus olisi tietysti hyvä, kun lähtee reissuun. Minulla on itse asiassa vakuutusasiatapaaminen juuri tulossa."

Maija Iivonen, 25,
aluetiede, 1. vuosikurssi



"Matkavakuutus löytyy. Sen hinta taitaa olla reilut sata euroa vuodessa. Se on hyvä olla olemassa, koska matkustelen paljon, ja olen sairastunutkin ulkomailla."

"Kotivakuutus olisi varmaan kätevä, mutta en usko tarvitsevani sellaista, koska minulla ei ole juurikaan omaisuutta."

Topi Anjala, 23,
OKL, 1. vuosikurssi



"Koti- ja matkavakuutukset löytyvät. Kotivakuutuksen hintaa en muista, mutta matkavakuutus maksaa noin 35 euroa vuodessa."

"Kotivakuutus tuli tyttöystävän kautta. Matkavakuutus taas on hyvä olla olemassa kaiken varalta, ja jatkuvakestoisena se tulee kertavakuutuksia halvemmaksi."

Tuomas Huilla, 26,
kunnallispolitiikka, 4. vuosikurssi



"Matkavakuutus minulla on, muista en ole varma. Ostin sen viime kesänä ennen kuin lähdin ulkomaille. Se taisi maksaa alle satasen."

"Asun vanhempieni luona, joten oma kotivakuutus ei ainakaan tällä hetkellä ole ajankohtainen."

Suvi Vainio, 20,
sosiologia, 1. vuosikurssi


Olli Koikkalainen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto