|
Meillä opiskelijoilla menee helvetin hyvin. Opintotuen tulorajat nousivat vuodenvaihteessa, ja elokuusta alkaen useimmat meistä ovat saaneet nauttia aiempaa korkeampaa opintorahaa. Ja juhlat senkun jatkuvat: hallituksen talousarvioesitykseen on kirjattu, että puolison tulojen vaikutus poistetaan asumislisän tarveharkintaperusteista. Uudistuksen hinta on messevät 1,8 miljoonaa euroa.
Myönnän, että puolison tulojen vaikutus kismittää niitä opiskelijoita, jotka joutuvat elämään liikaa tienaavan puolisonsa rahapussista. Myös eri sukupuolta olevat kämppikset kärsivät Kelan kyttäyksestä. On silti muistettava, että avioliittoon ja sen kaltaisiin parisuhteisiin kuuluu puolison elatusvelvollisuus. Esityksen mennessä läpi opiskelijat saavat erioikeuden, joka ei koske mitään toista tukea saavaa ryhmää. Sekö sitten on reilua? Nuo 1,8 miljoonaa euroa olisi voitu kohdistaa paremmin, esimerkiksi auttamaan heikommassa asemassa olevia opiskelijoita.
Maailma ei ole reilu paikka, mutta tavallista epäreilumpi se on opiskelijalle, joka sairastuu. Sairauspäivärahalle siirtyminen on sen verran monimutkaista, että moni kituuttaa opintotuella, kunnes Kela pistää pelin poikki puuttuvien opintosuoritusten vuoksi. Jos sairauspäivärahalle tahtoo siirtyä, on ensin katkaistava opintotuki, minkä jälkeen vasta voi hakea yleistä tukea sairauden ajalle. Kaiken kukkuraksi opiskelija joutuu siirtymävaiheessa pärjäämään kuukauden ilman tuloja, sillä opintotuki maksetaan kuun alussa ja sairauspäiväraha kuun lopussa. Taakka on kohtuuton.
Opiskelijan tulisi voida esimerkiksi nostaa vastikkeetonta opintotukea sairauden ajan lääkärin todistuksella, siis siten, ettei opintopisteitä tarvitse kertyä eivätkä tukikuukaudet kulu. Jo se helpottaisi tilannetta, että sairauspäivärahaa pystyisi hakemaan ennen opintotuen katkaisemista. Suomen ylioppilaskuntien liitto ei tätä epäkohtaa lähtenyt budjettitavoitteissaan korjaamaan, mutta sosiaaliturvan kokonaisuudistusta suunnittelevalla SATA-komitealla on oiva mahdollisuus tehdä se.
Sairastavien opiskelijoiden kohtaaman byrokratiaviidakon raivaaminen ei välttämättä edes ole budjettikysymys. Ylioppilasliikkeen prioriteetit ovat menneet piirun verran metsän puolelle.
Kaisa Myllylä
Kirjoittaja on vastarannan kiiski
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen