Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kahdet markkinat

Tampereen opiskelija-asuntotilanne on tänä syksynä ollut poikkeuksellisen hyvä. TOAS:n vastavalmistuneet sekä perusparannetut asunnot ovat lisänneet tarjontaa ja vapaat vuokra-asuntomarkkinat ovat toimineet ennakoitua paremmin. Hyvä niin.

Tilanne vaikuttaa jotenkin jopa epätodelliselta ylioppilaskunnan näkökulmasta. Napina heikosta asuntotilanteesta ei täytäkään meidän tamylaisten päiviä, johon aiempina syksyinä on totuttu.


Asioiden ollessa parempi kuin vuosiin, on syytä iloita hyvästä tilanteesta, mutta hyvänolontunteeseen ei pidä jäädä vellomaan. Hätämajoituksen järjestämisen ja akuutin tilanteen helpottamisen sijaan voidaan tänä syksynä keskittyä tulevaisuuteen. Opiskelijoiden tulee yhteistyössä kaupungin päättäjien ja TOAS:n kanssa miettiä, mitkä ovat keskeiset haasteet opiskelija-asumisessa tulevina vuosina. Tämän vuoden hyvä asuntotilanne kun ei välttämättä kerro tulevasta. Todennäköistä on, että tulevina syksyinä meillä ei ole yhtä monta uutta opiskelija-asuntoa vapaana syksyn kovimman ruuhkan aikana.

Osa opiskelijoista asuu TOAS:lla ja osa on hankkinut asunnon vapaiden markkinoiden kautta. Keskeisimpiä asumiseen liittyviä kysymyksiä ovat näiden kahden vuokra-asumismuodon suhde, kuinka paljon ja millaisia opiskelija-asuntoja tulisi rakentaa ja kenelle opiskelija-asunnot ovat ensisijaisesti tarkoitettu.


Kysymys vapaiden markkinoiden vuokra-asuntojen ja opiskelija-asuntojen suhteesta on erityisen mielenkiintoinen. Tällä hetkellä opiskelija-asunnoissa asuu vajaat 30 prosenttia Tampereen opiskelijoista ja loput muualla. Valtaosan asuessa opiskelija-asuntoyhteisöjen ulkopuolella yleisten vuokra-asuntomarkkinoiden kehitys vaikuttaa suuressa määrin myös opiskelijoihin. On perusteltua sanoa, että opiskelijoiden asumispolitiikka on muutakin kuin opiskelija-asuntopolitiikka. Opiskelijanäkökulman tuominen kaupungin asuntopolitiikkaan on tarpeen.

TOAS:n rooli Tamperelaisten opiskelijoiden asuttamisessa on merkittävä myös jatkossa. Heidän tarjoamillaan asunnoilla tuntuu olevan erityisen hyvä maine opiskelijoiden keskuudessa. Selkeimpänä merkkinä siitä ovat pitkät jonot useaan TOAS:n kohteeseen. Valitettavasti kaikki eivät kuitenkaan pääse heidän palveluistaan nauttimaan. On katsottava kokonaisuutta, jotta mahdollisimman moni opiskelija asuisi tyydyttävästi - on asunto sitten TOAS:lta tai vapailta markkinoilta hankittu!


Antti-Jukka Huovila
Kirjoittaja on Tamyn sosiaalipoliittinen sihteeri

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto