Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Oma aikakone

Kun on tunnin lenkillä, saa kaksi tuntia lisäaikaa työntekoon", totesi Anneli Jäätteenmäki Aviisin haastattelussa viime keväänä.

"Tunti liikuntaa on kaksi tuntia lisää energiaa", hokee puolestaan Alexander Stubb.

Hän ei ole ensimmäinen neuroottisesti kuntoileva ulkoministeri. Samalla pallilla istunut Erkki Tuomioja on juossut lukuisia maratoneja ja saavuttanut ikämiesten SM-kisojen estejuoksussa hopeaa ja pronssia.

Henkisesti kuormittava työ vaatii rankat fyysiset huvit.


Ihminen on biologisesti tismalleen samanlainen kuin10 000 vuotta sitten. Ruumiimme on sopeutunut jatkuvaan fyysiseen rasitukseen: kävelyyn, juoksuun, kiipeämiseen ja kantamiseen. Pehmeällä tietokonetuolilla istuskelu on kropalle raskasta, koska se on liian kevyttä.

"Ainoa tapa vahingoittaa kehoasi on olla käyttämättä sitä!" saarnaa kuntoiluapostoli Jack LaLanne.

Hän perusti Yhdysvaltojen ensimmäiset kuntosalit 1930-luvulla ja treenaa edelleen, 95-vuotiaana, kaksi tuntia päivässä. Aikana jolloin tietokonetyöstä ei oltu kuultukaan, LaLanne julisti liikunnan puutteen, tyhjät kalorit ja jatkuvan hermojännityksen nykyihmisten perisynneiksi. Jos vuosikymmeniä sitten elettiin perisynnissä, mikä lienee nykyistä menoa kuvaava ilmaus?

Opiskelut opiskellaan istuen. Töissä käydään istumassa kahdeksan tuntia. Kotona suurin osa ajasta vietetään istuen. Kavereita tavataan baarissa istuen. Ja välillä istutaan pöytään syömään.

Monet käyvät lenkkeilemässä tai kuntosalilla, mutta lisääntynyt vapaa-ajan liikunta ei ole kyennyt korvaamaan vähentynyttä ruumiillista työtä. Kaikki sosioekonomiset ryhmät ovat lihoneet viimeisen neljännesvuosisadan aikana. Suomalaisnaisista alle puolet on normaalipainoisia ja miehistä vain joka kolmas!

Fyysinen aktiivisuus vähentää erityisesti sepelvaltimotaudin, kohonneen verenpaineen, useiden syöpien ja aikuisiän diabeteksen esiintymistä. Liikunta edistää mielenterveyttä ja on tärkeä lihasten, luuston ja nivelten terveydelle. Riittävästi liikkuvat ihmiset elävät jopa kymmenen vuotta pidempään kuin paikallaan löhöäjät.

Tärkeintä on silti, että liikunta kohottaa elämän laatua juuri tässä ja nyt. Vain tyhmä istuu itsensä tärviölle.


Eräät intellektuellit pitävät kuntoilua halveksittavan ruumiillisena touhuna. Näiden älykköjen ajattelu ei ole kovin säkenöivää, sillä aivot ovat erottamaton osa ruumista. Kun kroppa toimii moitteettomasti, verta virtaa myös päähän. Silloin pollakin saattaa leikata.


Seppo Honkanen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto