Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kuole, natsipaska, kuole!

Kunniattomissa paskiaisissa natsipaskat saavat kerrankin ansionsa mukaan

Natseista, juutalaisista ja toisesta maailmansodasta on tehty aivan liian vähän hauskoja elokuvia. Mikään komedia ei Quentin Tarantinon tuorein ohjaus Kunniattomat paskiaisetkaan ole, mutta helvetin hauska joka tapauksessa.

Elokuva on jäljittelemätöntä Tarantinoa: nerokasta dialogia, tyylikästä väkivallalla mässäilyä ja elokuvaviittauksia.

Kunniattomat paskiaiset sijoittuu miehitettyyn Ranskaan. Paskiaiset ovat liikuttavan kovanaamaisen Brad Pittin johtamia juutalaispartisaaneja, jotka eivät jää verenhimoisuudessaan yhtään natseista jälkeen. Skalpeerausveitsi ja baseball-maila heiluvat.

Paskiaisiakin tärkeämmässä roolissa on perheensä teurastuksesta selvinnyt ja kostoa hautova juutalaisneitonen. Hän pyörittää lopullisen välienselvittelyn tapahtumapaikkana toimivaa elokuvateatteria ja punoo omia juoniaan natsien päänmenoksi.

Näyttelijöistä parhaan suorituksen tekee kuitenkin elokuvan konnaa esittävä Christoph Waltz. Pirullisen ovelaa ja sadistista SS-upseeri Hans "Juutalaisten Metsästäjä" Landaa esittävä itävaltalainen palkittiin Cannesissa parhaan näyttelijän pokaalilla.

Siinä missä Tarantinon edellisistä elokuvista Death Proof jäljitteli B-luokan kauhuleffoja ja Kill Billit kung-fu-mätkintää, ovat Kunniattomien paskiaisten päällimmäisenä viittauskohteena spagettiwesternit. Sergio Leonen aaveen voi aistia vahvimmin piinallisessa avauskohtauksessa, jossa Landa hiostaa juutalaisia piilottelevaa maanviljelijää.


Myös soundtrack on lainattu melkein kokonaan italialaisohjaajien villin lännen filmeistä. Elokuvan juonen tihentyessä kuultava musiikkikappale on sen verran tuttu Tarantinon tavaramerkki, että sitä osaa odottaa. Tällä kertaa sen esittää David Bowie.

Lännenelokuvien tunnelman yhdistäminen toisen maailmansodan tapahtumiin luo paljon hymyilyttäviä yhteyksiä. Brutaalit juutalaiset ovat ehkä epäkorrekteinta mahdollista tarina-ainesta. He tekevät natseille sen, mitä holokaustielokuvien katsojat ovat aina halunneet nähdä, ja vähän enemmän.

Länkkärien lainsuojattomuusromantiikka on juuri sopiva mauste, joka estää koko kuvion heilahtamisen mauttomuuden puolelle.


Oskari Rantala

Kunniattomat paskiaiset
Ohjaaja: Quentin Tarantino
Pääosissa: Brad Pitt, Mélanie Laurent,Christoph Waltz

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Mara (14.02.11, kello 20:39)

    On hiton hyvä elokuva. Hianot efektit ja näyttelijät ovat hyviä. Täys kymppi sille.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto