|
Miltä kuulostaisi nähdä tulevaisuuden Suomeen sijoittuva toimintaelokuva Huomenna (1986)? Tai miten olisi Kekkosen näköisen presidentin salamurhayrityksestä kertova trilleri Jäähyväiset presidentille (1987)? Entä kiinnostaisiko suomalainen Kafka-filmantisointi Linna (1986)? Ei onnistu, valitettavasti.
"Kyseisten elokuvien esitysoikeudet katosivat, kun elokuvat tuottanut Skandia-Filmi meni konkurssiin. Eikä kellään ole oikein ollut kiinnostusta jälkeenpäin selvitellä, kenelle oikeudet kuuluvat", kertoo arkistonhoitaja Tommi Partanen Kansallisesta audiovisuaalisesta arkistosta.
Samankaltaisen kohtalon ovat kokeneet monet muutkin 1970- ja 1980-luvuilla Suomessa tehdyt elokuvat, joiden tuotantoyhtiöt tekivät vararikon. Ilman esitysoikeuksia elokuvia on lähes mahdotonta nähdä missään, sillä esitysoikeudet koskevat yleensä niin teatterikäyttöä, dvd-taltionteja kuin televisioesityksiäkin.
Vararikon lisäksi elokuvantekijän kuolema saattaa aiheuttaa hankalia tilanteita esitysoikeuksien suhteen. Esitysoikeudet voivat jäädä ikään kuin lojumaan kuolinpesään ilman, että tiedetään, kuka ne varsinaisesti omistaa. Tämän vuoksi esimerkiksi viime keväänä Turussa Suomalaisen elokuvan festivaaleilla näytetty trilleri Tie pimeään (1963) jouduttiin esittämään ilman esitysoikeuksia.
"Elokuvan ohjaaja Ossi Skurnik oli kuollut, eikä hänellä ollut jälkeläisiä. Soitin kaikki puhelinluettelosta löytyneet Skurnikit läpi, mutta nykyistä oikeuksien omistajaa ei vain löytynyt. Päätimme esittää elokuvan siitä huolimatta. Ainakaan vielä kukaan ei ole tullut huomauttamaan asiasta", kertoo Suomalaisen elokuvan festivaalin johtaja Matti Salakka.
Myös sillä on merkitystä, kuka oikeudet omistaa. Esimerkiksi Maunu Kurkvaara, 1960-luvun suomalaisen elokuvan uuden aallon yksi merkittävimmistä ohjaajista, myi aikoinaan elokuviensa televisio-oikeudet MTV:lle. Kyseinen kanava ei ole kuitenkaan esittänyt Kurkvaaran elokuvia vuoden 1990 jälkeen.
"MTV ei ilmeisesti näe Kurkvaaran elokuvissa tarpeeksi kaupallista arvoa, jotta esittäisi niitä", arvelee Partanen.
Henri Waltter Rehnström
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen