Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Lainaa lehmä, työkaluja tai astiasto

Harvoin käytettävät tavarat kannattaa lainata

Opiskeluvälineet

Suurin osa opiskelijoista löytää kurssikirjansa yliopiston kirjastosta, mutta yliopiston monilla laitoksilla nauhurit pölyttyvät nurkissa. Kuitenkin opintotöitä ja erityisesti graduja varten nauhureita ja aineiston litterointia helpottavia sanelukoneita saa lainaan useimmilta laitoksilta, kunhan vaan osaa pyytää. Muuta opintoihin liittyvää tarpeistoa on lainassa niukasti. Kuitenkin esimerkiksi tiedotusopin opiskelijat saavat lainata opintoihin liittyvien valokuvien ottamista varten laitoksensa harjoitustoimituksessa sijaitsevasta kameralainaamosta kameroita ilmaiseksi. Myös opintoneuvontakansliasta lainataan tenttien erityisjärjestelyjä varten kannettavaa tietokonetta, jos tenttijä ei voi käyttää salin konetta. Asiasta on sovittava etukäteen esteettömyysyhteyshenkilö Elisa Tervasen kanssa, elisa.tervanen@uta.fi, puh. 03-3551 6376.


Pelit ja vehkeet

Tamystä voi lainata maksutta Frisbeetä ja erilaisia lautapelejä, jotka sijaitsevat järjestösihteerin huoneessa. Lainattavia lautapelejä ovat muun muassa Trivial Pursuit, Shakki, Othello, Tuttu Juttu ja uutuutena sisämölkky. Opiskelijajärjestöille lainataan 20 euron panttia ja 2 euron käyttömaksua vastaan myös ulkopelejä: kyykkää, krokettia, mölkkyä ja petankia yleistoimistosta.

Viikinsaaren infopiste toimii kesällä myös pelivälinelainaamona. Lainattavissa olevat välineet ovat käyttäjilleen pääasiassa ilmaisia. Maksullisia ovat vain vene ja pelastusliivit (5e/h), onki (1e/h) ja minigolf (2e/h/ryhmä). Ilmaiseksi pääsee heittämään rengasta ja frisbeetä sekä pelaamaan mölkkyä , lentopalloa, frisbeetä, jalkapalloa, lautapelejä ja koripalloa. Lisäksi tarjolla on lapsille suunnattuja ilmaisia välineitä, kuten hiekkalapio, ämpäri ja hiekkamuotteja.

Ulkopelejä on saatavana ensi kesänä taas myös kaupungin ulkopelimökeistä ainakin Hämeenpuistosta, mutta ehkä myös muista puistoista, sillä palvelun laajentamista suunnitellaan. Lainattavia pelejä ovat perusulkopelit kuten kroketti ja mölkky. Pelien lainaaminen kaupungin mökeistä on täysin ilmaista, mutta pantiksi pitää jättää joku tärkeä esine, kuten kirjastokortti. Koskipuistossa ollut nuorten kahvila saattaa aueta taas ensi kesänä, joten todennäköisesti heiltäkin saa taas lainaan ulkopelejä. Lisäksi ulkopelejä on lainattavissa panttia vastaan myös Tammelan Kahvilla-kahvilasta niin pitkään, kun viereinen puisto jäätyy, jolloin siirrytään luistinten lainaamiseen.


Vaihtotavarat

Internetissä toimivan käytetyn tavaran lahjoitus- ja vaihtopalvelussa Netcyclerissa tavaroita voi hankkia ilmaiseksi. Palvelu on käyttäjälle maksuton, mutta sivusto kerää rahaa postituksesta. Tosin postittamisen voi hoitaa myös itse. Sivustolla vaihtokauppoja tehdään pääasiassa pienistä käyttötavaroista, huonekaluista, lastentarvikkeista ja vaatteista. Muita netin kierrätyspalveluja ovat muun muassa toimistokalusteiden kierrätyspalvelu Encore, pyörien vaihtopalvelu Thewashcycle ja Kuinoma-palvelu, jossa tavaraa vuokrataan pientä maksua vastaan yksityisiltä ihmisiltä.


Vaipat

Tampereen seudun kestovaippalainaamosta saa lainattua pestyjä vaippoja jälkikasvulleen. Lainaamossa on S-, M- ja L-kokoiset vaippapaketit, joita saa lainata 12 päiväksi. Paketin lainauksesta peritään viiden euron maksu (kestovaippayhdistyksen jäseniltä neljä euroa), jolla rahoitetaan uusia vaippa- ja tarvikehankintoja. Lainausmaksun lisäksi lainaaja maksaa 20 euron pantin, jonka saa takaisin palauttaessaan hyväkuntoiset vaipat ajallaan. Lainaamisesta sovitaan lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: vaippalainaamo-tre@kestovaippayhdistys.fi.


Leirivälineet

Tampereen nuorisotoimen leirivälinevarastosta (Sarvijaakonkatu 28) saa lainaan pientä maksua vastaan erilaisia leiri- ja retkeilyvälineitä, kuten telttoja, kaminoita, työkaluja, rinkkoja, keittimiä ja lettupannuja. Hinnat ovat varsin pieniä, sillä esimerkiksi 2-4 henkilön saunateltan vuokra on kolme euroa vuorokaudessa. Tarkka hinnasto löytyy nuortentampere-sivuston alta, mutta tavaroiden lainaamiselle ei ole ikärajaa. Nuorisojärjestöt saavat maksuista alennusta. Myös opiskelijajärjestöjen kannattaa kysyä alennusta.

“Esimerkiksi kymmenen hengen teltat ovat niin kalliita hankkia, ettei niitä viitsitä hankkia, jos matkalle lähdetään vain kerran vuodessa", kaupungin nuorisotoimenjohtaja Jorma Mertanen sanoo.

www.nuortentampere.fi/index/nuoret/
tekemistavapaaajalle/leirivalinevarasto/hinnasto.html


Luistimet

Luistimia saa pientä vuokraa vastaan kaupungin leirivälinevarastosta, mutta Aaltosenkadulla sijaitsevassa Kahvilla-kahvilassa lainaus on täysin ilmaista. Kahvillassa lainattuja luistimia ja kypäröitä saa käyttää vieressä olevalla luistinradalla takaisin maksettavaa panttia vastaan. Luistimia on saatavilla myös Tamystä lainaan, mutta vain kansainvälisille opiskelijoille.


Auto

Tamyn yleistoimistosta saa lainaan pakettiauton noin bensakulujen hinnalla. Korvaus käytöstä on 50 senttiä kilometriltä 0-100 kilometrin pituisesta ajosta ja 30 senttiä kilometriltä sen ylittävästä ajosta. Korvaus on aina kuitenkin vähintään 15 euroa. Polttoaine sisältyy hintaan. Panttimaksu on 40 euroa, joka peritään autoa noudettaessa käteisenä. Muuttoauton varauskalenteri on Tamyn nettisivuilla: www.tamy.fi


Rahat

Opinto- ja muiden pankkilainojen lisäksi pikkulainoissa voi olla joskus hyvä turvautua Tamyn vippikassaan. Tamyn jäsen voi saada enintään 170 euron lainan enintään neljäksi kuukaudeksi 10 prosentin vuotuisella korolla. Lainaa varten tarvitaan kaksi takaajaa. Tamyn taloustoimisto palvelee vippiasioissa kello 12-15.


Työkalut

Tamyn yleistoimistosta voi lainata työkaluja 20 euron panttia vastaan. Lainattavat työkalut ovat porakonetta lukuun ottamatta pieniä apuvälineitä kuten vasaroita ja ruuvimeisseleitä. Isompia työkaluja, kuten sahoja, saa lainaan kaupungin leirivälinevarastosta.


Taideteokset

Jos ei halua ostaa maalausta sen voi myös vuokrata taidekeskus Mältinrannan Taidelainaamosta Kuninkaankatu kakkosessa. Tosin taiteesta peritään vuokraa. Esimerkiksi alle 200 euron arvoisen teoksen kuukausivuokra on kympin.


Astiat

Opiskelijajärjestöt ja yksittäiset opiskelijat voivat lainata Tamystä 60 hengen astiastoa 20 euron panttia vastaan. Laina-astiastossa on muovisia mukeja ja lautasia sekä metallisia haarukoita ja veitsiä. Lisäksi bileastiastoon kuuluu boolimalja ja kannu. Tampereelle saapuville vaihto-opiskelijoille on tarjolla lisäksi starting kit -astioita panttia vastaan. Esimerkiksi Martat vuokraavat juhlavampaa laina-astiastoa osoitteessa Tampellan esplanadi 7.


Kulttuuritallenteet

Kirjastoista saa lainattua kirjojen ja lehtien lisäksi musiikkia, videoita ja dvd-elokuvia. Lisäksi Hervannan ja Sampolan tietotoreille on tulossa syksyllä eri sähkökirjojen muutamia malleja testattaviksi, muttei kotilainaan.


Apuvälineet

Tampereen kaupungin apuvälinelainaamosta tamperelaiset saavat ilmaiseksi lainaan erilaisia apuvälineitä kuntoutumisen tueksi. Lainaamo sijaitsee Hatanpäänkatu kympissä. Lainattavissa on esimerkiksi erilaisia kävelykeppejä, pyörätuoleja, kuntopyöriä, soutulaitteita, seisomatelineitä, tukikauluksia sekä nilkka-, polvi-, ranne-, kyynärpää- ja selkätukia.


Eläimet

Jos kaipaa pihalleen piristystä, nyt löytyy lainapalvelu, joka erottuu taatusti joukosta! Maksuttoman Laidunpankki-nettipalvelun kautta pirkanmaalaiset voivat saada eläimiä maisemanhoitajiksi. Palvelun kautta voi hankkia myös lisälaidunta omistamilleen eläimille.

"Luonnonlaitumet tarjoavat edullista rehua lampaille, hevosille ja naudoille. Samalla laidunnus on hyvää ympäristön hoitoa", palvelu mainostaa itseään.


Pyörät

Tampereen kaupunkipyöriä saa lainattua vielä syyskuun loppuun asti keskusta-alueella olevista telineistä. Syyskuun alkuun mennessä pyörien avaimia oli lainattu yhteensä 150, vaikka avaimia on yhteensä 300.

"Enemmänkin olisi voinut olla kysyntää. Pohdimme, tuleeko pyöriä lainaan myös ensi kesänä", projektipäällikkö Saara Saarteinen kertoo.

Avainten lainausmäärä ei kerro koko totuutta pyörien liikkeistä. Yhdellä avaimen lainauksella on voinut käyttää pyörää vaikka koko kesän. Pyörän saa lainattua maksamalla kymmenen euron rekisteröitymismaksun ja 40 euron pantin joko verkkokaupassa tai paikan päällä Tampereen matkailutoimisto GoTampereessa. Kaupungin pyörät ovat selvinneet kesästä hyvin, sillä niitä on rikottu varsin vähän.

Hertta-Mari Kaukonen, teksti &
Hanna Nauha, grafiikka

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto