Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Mukillinen lihaa, kiitos!

Tuore grillaustieteiden maisteri Toni Nipula paljastaa, miten syntyy astetta lihaisampi herkku

Tällä upealla, ananakseen rakennetulla lihamukiannoksella Tomi Nipuli saavutti grillaustieteiden maisteri -arvonimen.
Tällä upealla, ananakseen rakennetulla lihamukiannoksella Tomi Nipuli saavutti grillaustieteiden maisteri -arvonimen.

Sain idean voittoannokseeni lahtelaisella grillillä myytävästä lihamukista", keittiömestari Tomi Nipuli kertaa kesän tapahtumia.

"Se on nimensä mukaisesti mukillinen lihaa ja yksi vihreä pepperoni. Finaalissa tuunasin annosta hieman. Tein sen ananaksen sisään ja lisäsin koristeita."

Annos toi kolmekymppiselle Nipulillle voiton kesällä järjestetyssä valtakunnallisessa kiertuekilpailussa, ja hänet kruunattiin Suomen ensimmäiseksi grillaustieteiden maisteriksi. Kysyimme asiantuntijalta neuvoja maistuvan grilliannoksen kokoamiseksi.
Liha on monipuolinen ravintoaineiden lähde. Erityisesti proteiinia siinä on runsaasti.

Valtaosa eli jopa 96 prosenttia suomalaisista syö lihaa muodossa tai toisessa. Vajaa puolet syö lihaa päivittäin tai lähes päivittäin.

"Eläinkunnan proteiinissa on kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Lisäksi se edistää raudan imeytymistä elimistöön", kertoo liha-alan kanssa yhteistyössä toimivan Lihatiedotus ry:n toiminnanjohtaja Riitta Stirkkinen.

Liha kuuluu Stirkkisen mukaan monipuoliseen ruokavalioon. Se voidaan kyllä korvata muilla ruoka-aineilla, mutta silloin oleellista on varmistaa proteiinien määrä ja laatu.

"Jos jättää lihan kokonaan pois ruokavaliosta, se pitää korvata jollain. Esimerkiksi pavut, linssit ja soija ovat hyviä proteiinien lähteitä, mutta pitää olla tarkkana, että saa kaikki tarvittavat ravintoaineet."

Hyvät ravintoarvot eivät kuitenkaan ole tärkein syy lihansyöntiin.

"Viisitoista vuotta jatkuneiden kuluttajatutkimusten mukaan lihaa syödään ennen kaikkea siksi, että se maistuu hyvältä", Stirkkinen kertoo.
Hyvän lihan valmistaminen lähtee liikkeelle laadukkaan raaka-aineen valinnasta. Laatuliha on tasaisen väristä, eikä siinä ole tummia kohtia tai muita pilkkuja. Naudanlihaan pitää painaessa jäädä kuoppa, muuten se ei ole tarpeeksi mureaa ja siitä tulee valmistettuna sitkeää. Possussa pitää olla sopivasti rasvaa.

Nipuli kehottaa kiertämään valmiiksi marinoidut lihat kaukaa ja suosimaan lihatiskejä, kauppahalleja ja pientuottajia.

"Valitettavasti lihoissa on menty siihen, että isot lihatalot ovat pörssiyhtiöitä, joiden täytyy tuottaa voittoa. Tämän takia tuotteen laatu kärsii."

Laadukasta tavaraa löytyy kotimaisten tuottajien lisäksi myös maailmalta tuodusta lihasta. Nipuli käyttää grillissä mielellään edullisempaa brasilialaista tai uusiseelantilaista lihaa, sillä kaikkein kalleimpia lihoja ei hänen mielestään kannata grillata.

Myös Lihatiedotuksen Stirkkisen mukaan lihan laatuun vaikuttavat alkuperämaata enemmän olosuhteet, joissa eläin on kasvanut.

"Tärkeintä on, että tuotannossa otetaan huomioon eläinten hyvinvointi. Tarjolla pitää olla riittävästi hyvää rehua, ja eläinten terveydestä on pidettävä huolta. Nämä asiat näkyvät lopputuotteessa."

Arkikäyttöön parasta lihaa on vähärasvainen nauta, sika tai siipikarjaa. Sikaa ja siipikarjaa suositaan, koska naudan vähärasvaiset ruhonosat, kuten fileet, ovat kalliita.

Grilliin Nipuli suosittelee kuitenkin valitsemaan rasvaisempaa lihaa. Se pysyy grillissä parempana, ja kovalla lämmöllä grillatessa iso osa rasvasta tihkuu pois.

"Jos nyt syksyllä lähtisin mökille grillaamaan, tekisin possun kylkeä, joka on maustettu itsepoimituista puolukoista tehdyssä marinadissa. Puolukat antavat hyvää hapokkuutta ruokaan."

Lihan grillaaminen on helppo ja edullinen tapa valmistaa maistuvaa ruokaa. Kokolihalla on eineksiin ja jalosteisiin verrattuna vielä yksi hyvä puoli.

"Kun tekee annoksen itse alusta asti, tietää, mitä syö",

Nipuli toteaa.


Juho-Matti Paavola, teksti
Näin onnistut grillaamisessa

Grillimaisteri Toni Nipula paljastaa parhaat vinkit:


1. Avainsana on yksinkertaisuus. Jätä turhat mausteseokset pois. Mausta liha mieluummin yksinkertaisessa marinadissa, jonka pohjaksi tulee rypsiöljyä, balsamicoa, suolaa ja pippuria. Tähän voi oman maun mukaan lisätä mausteita, vaikkapa tuoretta chiliä. Pyyhi marinadi pois ennen grillausta, jotta se ei pala lihan pintaan.


2. Lämpötilat ovat ratkaisevia. Lihan tulee olla huoneenlämpöistä valmistuksen alkaessa, muuten se kuivuu. Grillin taas pitää olla kuuma, koska sen lämpötila laskee, kun ruokaa aletaan valmistaa. Liha kannattaa ottaa vetäytymää ajoissa, sillä se kypsyy vielä grillauksen jälkeenkin.


3. Hyvät välineet auttavat onnistuneessa grillauksessa. Grillin pitää olla laadukas ja tehokas, sillä halvimpien mallien kanssa touhutessa tulos on usein heikko. Grillissä pitää myös olla vastukset. Itse en ymmärrä, miksi joissain grilleissä on parilalevyt, koska niillä ruoan valmistaminen lipsahtaa paistamisen puolelle.


4. Grillattavia tuotteita valitessa kannattaa pitää mielessä edullisuus. Kaikkein kalleinta sisäfilettä ei välttämättä kannata grillata, vaan vähän edullisemmat ja rasvaisemmat lihat ovat parempia. Myös kasviksia tai vaikkapa sieniä voi grillata reiluina paloina.


5. Esivalmistelut kannattaa tehdä huolella. Ennen grillauksen aloittamista pitää varmistaa, että grilli on puhdas ja kuuma, grillattavat tuotteet ovat valmiina ja kaikki tarvittavat työkalut, astiat ja kylmät virvokkeet löytyvät käden ulottuvilta. Näin grillaamisesta voi nauttia ilman turhaa hosumista.| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto