Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Pitäisikö suomalaisten siirtyä lihansyönnistä kohti kasvisravintoa?

”Kasvissyönti voi yleistyä Suomessa jopa niin, että siitä tulee normi. Muutoksen ei tarvitse olla kaikille kuluttajille lopulta tietoinen valinta, vaan sen voi aiheuttaa esimerkiksi kehitys sosio-teknisissä rakenteissa”, päättelee lihansyönnin tulevaisuudennäkymiä tutkinut KTM, DI Markus Vinnari väitöskirjatyössään. Vinnari käsittelee aihetta myös Lopullinen totuus -kolumnissaan Aviisin takakannessa. Nyt Valistuneet veikkaajat kertovat, mitä mieltä he ovat lihansyönnistä.

KYLLÄ 70%Ensimmäinen, teknisempi syy on maankäytön tehokkuus: kasviperäinen ruuantuotanto onnistuu pienemmällä pinta-alalla kuin lihan ja rehun tuotanto. Toinen, moraalisempi syy on eläinten surkeat olot lihan tehotuotannossa. Lihansyönnin vähentämisessä eettisen kuluttamisen peräänkuuluttaminen ei voi olla ainoa keino, vaan on tehtävä myös rakenteellisia päätöksiä.

Juho KarvinenSyökää vain pääsiäisenä lammasta ja juhlikaa pihvillä silloin tällöin. Lihaköntti on sen verran tyyris koko pallolle, ettei kenenkään toivoisi olettavan sellaista joka aterialla aamiaisesta illalliseen. Lihaan on alettava jälleen suhtautua ylellisyystuotteena, joka se on. Pelkkä mättäminen onnistuu hienosti vähemmän arvokkaillakin raaka-aineilla.

Pyry UrhonenIhmisen ruuansulatusjärjestelmä on melko yksiselitteisesti optimoitu sekasyöntiin ja ihan terveyssyihin vedoten lihansyöntiä olisi hyvä tuntuvastikin rajoittaa ruokavaliossa. Aivan mustavalkoiseen hyvä/paha -asetelmaan en usko.


Santtu KuivamäkiPitäisikö eettisistä syistä siirtyä kokonaan pois lihansyönnistä riippuu siitä, pitääkö joitain tai kaikkia eläimiä siinä mielessä tuntevina olentoina, että niiden kärsimystä, orjuutusta ja surmaamista tulisi minimoida. Luonnonvarojen kulutuksen ja päästöjen kannalta olisi joka tapauksessa syytä kaikkien vähentää eläintuotteiden kulutusta.Samuli KangaslampiOn ekologisempaa syödä kasvisravinto suoraan, kuin syöttää se ensin eläimille. Aika ajoin tuotanto-olosuhteistaan parjattu soijakin kannattaisi syödä itse eikä hukata energiaa ja proteiinia kierrättämällä sitä eläimen kautta. Nyt 95 prosenttia Suomeen tuotavasta soijasta menee eläinten rehuksi. Ensimmäisenä toimena voitaisiin poistaa maataloustuet lihan- ja maidontuotannolta. Lihasta voisi tulla juhlaruoka, jota syötäisiin harvoin, vähän ja nautiskellen.


Salla SinkkonenOn uskaliaan punaviherfasistista vastata kylla, mutta kasvissyontiin siirtyminen tuntuu globaalien olosuhteiden vuoksi ainoalta järkevältä vaihtoehdolta. Jokapäiväinen lihansyönti on turhaa, ja lihan hinta keinotekoisesti alhainen.


Tiina Heikkilä
EOS 17%Ei kai olisi kenellekään pahitteeksi syödä hieman enemmän kasviksia lihan sijaan - tutkimusten mukaan kun käytämme jo vaarallisen paljon lihaa. Toisaalta taas minä en ole mikään sanomaan, miten kenenkin pitäisi syödä. Mahdollisuus ja oikeus valita oma ruokavalionsa on joka tapauksessa säilytettävä, eikä tästä saa tehdä mitään pakkoasiaa.

Sini KorpinenHenkilökohtaisesti ainakin pitäisi, ei kasviksia tule koskaan liikaa syötyä!

Mika LeppäläParhaimmillaan kasvisruoka on ekologista ja erittäin maukasta. Lisäksi suomalaiset syövät suosituksia enemmän lihaa (viime aikoina karppaus on kuitenkin sotkenut pakkaa tältä osin). Kasvissyönnillä on myös eettiset vahvuutensa. Kaiken tämän tiedostavana olen silti liian perso hyvälle ruualle luopuakseni lihasta, enkä vaadi sitä keneltäkään muultakaan.

Pyry Jylhä-Vuorio
EI 13%

Toivon suomalaisen ruokavalion muuttuvan nykyistä selvästi kasvispainotteisemmaksi. Karsastan kuitenkin sellaista "pitäisi" -diskurssia, jossa kasvisruokavaliosta (tai sen puoleen jostakin muusta elämäntavasta, kuten vaikkapa yksityisautoilusta) tulee jokin Pyhä Velvollisuus, joka asetetaan tavoitteeksi ihan jokaiselle suomalaiselle tai heille kaikille kollektiivina.

Ilkka TiensuuHyödyntämätöntä kalaa on järvissä tonneittain ja onkilaite maksanee parin euron luokkaa. Myös rusakkoja ja fasaaneja vipeltää lähimetsissä valtaisat määrät, ja vain murto-osa hyödynnetään. Lautaselle vaan, on lähituotettua ja luomua!Janne RantanenJokainen voi totta kai itse päättää, mitä syö, mutta periaatetasolla en usko pelkän kasvisravinnon tarjoavan yhtä terveellistä pohjaa kuin mihin monipuolinen, sekä lihaa että kasviksia sisältävä ruokavalio pystyy. Biologisesti katsottunakin ihminen on sekasyöjä.


Carl Willandt


Palstalla selvitetään ylioppilaskunnan tyyppien kanta polttaviin puheenaiheisiin. Voit ehdottaa mielenkiintoista kysymystä lähetä sähköpostia osoitteella aviisi@uta.fi.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. jönssi (03.10.11, kello 20:42)

    Kysymyksen asettelu on hieman kiero koska siirtyminen hieman kasvispainotteisempaan syömiseen tuskin on pahasta kenellekään. Tässä olisi pitänyt kysellä fantasioitko täysin lihavapaasta Suomesta niin olisi saatu vegeissä valitettavan usein muhiva totalitarismi esiin. Omasta mielestäni merkityksellisempää kuin siirtyä kasvisravintoon olisi siirtyä lähiruokaan, on se sitten lihaa, kalaa tai kasviksia.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto