Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Se pienempi paha

Tamperelaisen eläinoikeusaktivistin mielestä kansalaistottelemattomuus voi olla oikeutettua, mutta suoran toiminnan ei pidä olla itsetarkoitus.

Navetan ovi narahtaa. Valokeilat lakaisevat lattiaa ja osuvat karsinoissa makaaviin kuolleisiin eläimiin. Kamera käy, kun eläinoikeusaktivistit tallentavat sikoja, jotka seisovat mahaa myöten ulosteessa, hännät purtuina ja kyljet paiseilla. Kuvamateriaali on järkyttävää. Sen on tarkoitus herättää keskustelua ja näyttää ihmisille, millaisissa oloissa osa kinkkumakkarastamme tuotetaan.

Oikeutta eläimille -järjestö julkaisi kuvat kaksi vuotta sitten osana Sikatehtaat-kampanjaa. Yksi maatiloilla salaa kuvanneista aktivisteista oli tamperelainen Karry Hedberg. Hän on ollut eläinoikeusaktivisti jo viisitoista vuotta. Kasvissyönti tuntui riittämättömältä teolta eläinten olojen ja oikeuksien parantamiseksi, joten nuori mies päätti jättää kaikki eläinkunnan tuotteet pois ruokavaliostaan. Muttei vegaaniudessakaan ollut yksinään tarpeeksi voimaa. Oli toimittava.

"Pelkkä oma passiivinen vaikuttaminen ruokavalion kautta on hyvä alku. Mutta se ei tuntunut riittävältä, kun Suomessa tapetaan 50 miljoonaa eläintä vain ihmisten makutottumuksien vuoksi."
Nyt Hedberg on yhdessä toisen Oikeutta eläimille -järjestön aktiivin Saila Kivelän kanssa antanut kasvot eläinten huonoa kohtelua vastustavalle kampanjoinnille.

Hedberg uskoo, että eläinoikeusjärjestön julkaisemat kohuvideot on otettu vakavasti, ja eläimiin kohdistuneet julmuudet ovat saaneet ansaitsemaansa huomiota. Sikatuotannon ennen niin possunpunainen imago on kokenut kolauksen.

Hedberg katsoo kysyvästi, kun puhe siirtyy turkistarhaiskuihin.

"Sellainen ei kuulu minun tai Oikeutta eläimille -järjestön toimintatapoihin."

Hedbergin mielestä sabotaasista voi päinvastoin olla haittaa, kun yleinen mielipide kääntyy aktivisteja vastaan. Hän vertaa sikaloiden salakuvauksia tutkivaan journalismiin. Niiden julkaisun jälkeen eläinoikeusaktivistien ääntä on kuunneltu ja heitä on haastateltu asiantuntijoina ja uutisen esiintuojina.

"Toimimme laillisesti kansalaistottelemattomuutta lukuun ottamatta, emmekä murtaneet yhtäkään lukkoa päästäksemme kuvaamaan materiaalia navetoista. Totta kai öiset kuvaustilanteet olivat jännittäviä, kun omistajat tuskin olisivat suhtautuneet meihin ystävällisesti."

Eläinoikeusaktivistit liikkuivat yöaikaan ja jälkiä jättämättä. Syyttäjä vaatii Hedbergille vankilatuomiota siitä, että hän oli mukana paljastamassa sikateollisuuden raaÂ’an todellisuuden. Yksi syytenimikkeistä on julkisrauhan rikkominen. Lain mukaan siitä tuomittaessa on täytynyt aiheuta vähäistä huomattavampaa haittaa. Syyte tuntuu oudolta, kun sikatilalliset eivät edes huomanneet aktivistien vierailleen tilalla.

"Vankilatuomion vaatiminen tuntuu niin absurdilta, ettei siihen oikein voi suhtautua vakavasti."

Syytteistä huolimatta Hedberg tekisi saman uudestaan. Hän oikeuttaa eläinoikeusaktivismin sillä, että eläimillä itsellään on vain näennäinen lain suoja. Todellinen rikos tapahtuu kasvattamojen seinien sisällä. Tuotantoeläimiä kohdellaan biomassana, eikä kukaan joudu siitä vastuuseen.

"Miten voisi olla hyväksyttävää ja laillista pitää eläimiä huonoissa oloissa, mutta tämän totuuden tuominen esille olisi laitonta?"

Tilallisille ei ole yllätys, mitä tuotantotiloissa tapahtuu. Aktivistien mielestä siitä on otettava vastuu, eikä Hedberg kumppaneineen siksi antanut tilanomistajille aikaa miettiä puolustuspuheita ja siivota jälkiään.

Eläinoikeusaktivisti suhteuttaa tekonsa siihen pahaan, mitä vastaan hän on taistelemassa. Väkivallaton kansalaisaktivismi on näistä se pienempi paha. Hedbergin mielestä länsimainen auktoriteettiusko on opettanut ihmisille, ettei asioihin saa itse puuttua. On saatava hyväksyntä viranomaisilta.

Aina kansalaistottelemattomuus ja suora toiminta eivät tosin ole parhaita ratkaisuja. Niiden ohella on pystyttävä viemään asioita eteenpäin keskustelemalla.

"Suora toiminta saattaa olla hyvä tapa tilanteissa, joissa yritetään estää epäeettinen toiminta. Mutta se ei ole mikään pakettiratkaisu, joka kannattaa aina. En voi sanoa, että vannon suoran toiminnan nimeen. Sikatiloja kuvatessani en ollut sen enempää aktivisti kuin mitä olen muutoin."

Hedbergin mielestä suora toiminta ei saa olla itsetarkoitus tai omaa pahan olon purkua. Hän peräänkuuluttaa vastuun ottamista. Toiminnalla pitää olla yhteiskunnallista vaikutusta.

Sikatehtaat-kampanja sai ainakin teurastamot lisäämään omavalvontaa ja tiukentamaan sääntöjään. Teuraaksi ei enää hyväksytä sikoja, joiden makuuhaavapaiseet ovat jalkapallon kokoisia. Eläinten oloja tarkastamaan ei enää hyväksytä kunnan omaa eläinlääkäriä, joka saattoi olla tilallisen hyvä tuttu ja koko tarkastuskäynti enemmänkin päiväkahvikäynti.

Hän muistuttaa, että aktivistin on hyvä miettiä, ajaako hän teoillaan todella eläinten asiaa. Itse hän kokee teoillaan avanneensa ihmisten silmät todellisuudelle ja ongelmille.

"Eläinten surkeiden olojen parantamisessa riittää Suomessakin vielä työsarkaa. Lihan tuotantovolyymit ovat niin valtavia, että jo kasvatusvaiheessa kuolleita broileriuntuvikkojakin heitetään päivittäin menemään yli 4 000."

Hedbergin mielestä olisi tärkeää saada kasvissyönti normalisoitua. Vielä toistaiseksi lihattomaan ruokavalioon liitetään paljon stereotypioita.Annastiina Airaksinen, teksti ja kuva

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (7)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
 1. Tiia (30.09.11, kello 22:02)

  Taisivat nekin siat asua sikalassa eivätkä navetassa :)

 2. Jussi (04.10.11, kello 21:13)

  Jos olen oikein ymmärtänyt, niin aktivistien sivustolle on myös joutunut sellaisia sikafarmareita, joita vastaan ei löydy mitään konkreettista todistusaineistoa.Tämä antaa viitteitä siitä, että syyttömätkin ovat joutuneet kasvis-syöntiä eteenpäin ajavien tahojen hampaisiin. Kenenkään oikeustaju ei voi hyväksyä sitä, että syyttömiä parjataan EVR.n sivuilla osoitetietoineen. Siitä joutuu käräjille. Lienee myös miespuolisella kuvaajalla entuudestaan jonkinlainen rikosrekisteri .

 3. Henri (09.10.11, kello 21:24)

  Mitä sä Jussi sössötät?

 4. Anna (10.10.11, kello 2:01)

  Jussi: Sikatehtaat-sivuilla on kuvia myös tiloilta, jotka eivät myöhempien tarkastusten mukaan rikkoneet eläinsuojelulakia. Todisteita lain rikkomisesta ei siis löytynyt. Kuvaajien tarkoitus ei kuitenkaan ollut vain paljastaa eläinsuojelurikoksia, vaan kritisoida nykyistä lakia näyttämällä millaiset olot se sallii. Suurin osa tekstistäsi taitaa olla huhupuhetta...

 5. Doom (10.10.11, kello 12:41)

  Tekopyhää hurskastelua.

  Varmasti samalla kuitenkin ostetaan lapsi-/orjatyövoimalla tuotettuja teknoleluja ja merkkivaatteita, jotka roudataan maailman ääriltä tänne.

 6. Make (10.10.11, kello 14:36)

  Todettakoon, etten koskaan ole arvostanut (eläinoikeus)aktivismia mm. siihen liittyvän fanaattisen kohkaamisen takia. Siksi voinkin ilolla todeta, että vaikuttaapas tuo Karry harvinaisen fiksulta ja ajattelevaiselta eläinoikeusaktivistilta ja osaa selvästi ajatella asioita myös kiihkottomasti. Samaa ei valitettavasti voi sanoa läheskään kaikista (eläinoikeus)aktivisteista.

  Mitä tulee tuohon yllä olevaan Doom-nimimerkin kommenttiin, niin siinä ei ole mielestäni kovinkaan paljon järkeä. Hän spekuloi asialla (=lapsi-/orjatyövoimalla tuotettujen lelujen / vaatteiden kulutuksella), josta hänellä ei ole minkäänlaista tietoa. Ja vaikka hänen spekulointinsa pitäisikin paikkansa, logiikka ontuu. Ei jonkin epäkohdaksi mieltämänsä asian vastustamatta jättämistä voi kestävästi perustella sillä, ettei vastusta kaikkia epäkohdiksi mieltämiään asioita. Aivan hyvin voi ajatella, että ottaa "parannuskohteekseen" jonkin tietyn teeman ja pyrkii toimimaan mahdollisimman oikein siihen liittyvissä asioissa. Se on parempi ratkaisu kuin se, ettei tee millekään epäkohdalle mitään "enhän kuitenkaan vastusta kaikkea vääryyttä" -tyylisiin tekosyihin vedoten.

 7. jussi (10.10.11, kello 22:19)

  Annalle: Aktivistit joutunevat nyt lukemaan tiilenpäitä, juuri niistä tiedoista joista heillä ei ole todisteita. Siis edes noilla sivuillaan. Se on kunnianloukkaus, jos vailla minkäänlaisia todisteita esittää julkisuuteen väitteitä. Nyt en puhu niistä kuvista joita on sivuilla, vaan niistä joita ei väittämien tueksi mistään löydy. Pohjalainen lehti 9.10 kertoo Karryn saaneen ehdottoman vankeusrangaistuksen mm. murtautumisesta. Että sillalailla luotettavia, juu.

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto