Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kuolemaa liukuhihnalta

Teurastamossa siat tulevat tuolta ja menevät tuonne. Tapahtuma on kliinisyydessään lähellä Chaplinin Nykyaika-elokuvan kohtauksia.

Kun veret on laskettu ja sorkat leikattu irti, teurastusprosessin likaisin osuus on takana. Eläin muuttuu ruhoksi.
Kun veret on laskettu ja sorkat leikattu irti, teurastusprosessin likaisin osuus on takana. Eläin muuttuu ruhoksi.

Suomessa ei ole monta tarkemmin valokuvaajalta varjeltua salaisuutta kuin eläinten teurastaminen. Siksi ei yllättänytkään, että soitellessamme teurastamoihin vastaus oli useimmiten jyrkkä ei ilman sen kummempia selittelyjä.

Eräältä länsisuomalaiselta teurastamolta vastaus oli niinkin jyrkkä, että johtajaa voi portilla käydä kuvaamassa, mutta sen pidemmälle ei ole pääsyä.

Eläinaktivistit ja tiukasti ovensa sulkevat lihayhtiöt ovat luoneet teurastamojen toiminnasta myytin, jonka mukaan teurassalissa veri roiskuisi ja muut siat röhkisivät ja ulisisivat surullisina odottaen omaa vuoroaan. Todellisuus on aivan toisenlainen - ainakin urjalalaisella Paijan tilateurastamolla.

Tapahtumasarja on kliinisyydessään lähempänä Chaplinin Nykyaika-elokuvan liukuhihnakohtauksia kuin hirvittävää verilöylyä.
Viisi miestä tekee eleettömästi omaa tehtäväänsä teurastusprosessissa. Siat taintuvat välittömästi saatuaan pihdeistä. Ei rimpuilua, ulinaa tai suurempia roiskeita.

Elävä sika muuttuu keskeltä halki sahatuksi ruhoksi uskomattoman nopeasti ja siististi. Tietenkin eläin pääsee toimenpiteen aikana hengestään, mutta groteskiuden sijaan voidaan puhua mekaanisuudesta.

Kuten meille paikkoja esiteltäessä itse teurastaja Jari Korpisaari ilmoittaa: "Tuolta siat tulevat ja tuonne ne menevät. Ei siinä mitään sen erikoisempaa ole."

Ensin Korpisaari tainnuttaa sian sähköpihdeillä ja laskee sen veret ulos kaulavaltimosta. Seuraavaksi tilan vanha isäntä Tapio Paija käyttää äänekkäästi kolkottavaa kalttauskonetta, jossa sika ensin kastetaan kiehuvaan veteen, jonka jälkeen kone raapii nahan ja sen epäpuhtaudet irti.

Katonrajassa on kisko, jota pitkin henkareissa roikkuvia ruhoja liikutellaan sähköisesti pisteestä toiseen.

Teurassalin puhtaan puolen ensimmäinen työntekijä siistii sioista karvojen jäänteet kalttauksen jäljiltä, toinen suolistaa ja sahaa ruhot keskeltä halki ja kolmas poistaa saparon ja viimeiset epäpuhtaudet sekä hilaa sianpuolikkaat kylmiöön.

Noin neljänkymmenen sian teurastamiseen kuluu täällä aikaa muutama tunti. Lain mukaan siat saavat odottaa karsinassa teurastusta maksimissaan vuorokauden.

Paijan teurastamat eläimet tulevat pääasiassa omalta tilalta. Heille lähilihan tuotanto on tärkeä kriteeri. Se on ekologisempaa ja eläimille helpointa; näin pitkiin teurasmatkoihin ja odotusaikoihin ei mene aikaa.
Suurista lihajalostamoista Paijan teurastamo eroaa jo siten, että siellä teurastetaan vain kerran viikossa ja noin 40 eläimen erissä. Lisäksi liha viedään lähelle, kun suurjalostamoissa liha voi matkustaa jopa lähes tuhat kilometriä matkallaan kaupan hyllyyn.

Valtaosa Paijan lihasta ei päädy 70 kilometrin päässä sijaitsevaa Tamperetta pidemmälle. Sen kauempana sitä ei ainakaan myydä lähilihana. Enimmäkseen nämä siat päätyvät ravintoloiden pöytiin.

Paikalla on myös eläinlääkäri tarkistamassa lihanäytteiden puhtautta. Hygieniavahtimisen sijaan hän lähinnä kyselee kiinnostuneena, olemmeko aiemmin nähneet teurastusta.

Ei, emme olleet. Nykyilmapiirissä sen ei pitänyt olla edes mahdollista.

Paijat kuitenkin sanovat, että heille toimittajat ovat tervetulleita, sillä heillä ei ole mitään salattavaa. Jos muuallakin otettaisiin mallia tällaisesta avoimuudesta, ehkä aktivisteja ei tarvitsisi pelätä entiseen tapaan.Oskari Onninen, teksti
Oskari Onninen ja Vilja Pursiainen, kuvatKatso lisää kuvia Aviisin näköislehdestä!| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto