Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Yliopistojen pitää päästä eroon politiikan pelosta

Eri puolilla Suomea nähtiin yliopistoissa, teknillisissä yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa politiikan sisäänmarssi 27.-28. syyskuuta. Tapahtumissa poliittiset opiskelija- ja nuorisojärjestöt puoluekentän laidasta laitaan marssivat sisään oppilaitoksiin ja vaativat oikeutta näkyä ja kuulua.

Monissa oppilaitoksissa politiikkaa pelätään. Oppilaita tunnutaan suojelevan erityisesti puoluepolitiikalta rajoittamalla järjestöjen tiedotusmahdollisuuksia. Tampereen yliopistolla tilanne ei ole pahimmasta päästä, mutta meilläkin järjestöt ja puolueet joutuvat helposti eriarvoiseen asemaan riippuen siitä, onko yliopistolla niitä aatteellisesti lähellä olevia järjestöjä tai edustajistolistoja, joiden kautta toiminnan esteitä voi kiertää.




Allekirjoittaneet vaativatkin Tampereen yliopistolta poliittisten ryhmien kohteluun yhdenvertaisuutta ja avoimuutta.

Poliittisia ja sitoutumattomia järjestöjä on kohdeltava yhdenvertaisesti ylioppilas- ja opiskelijakunnan toiminnassa. Järjestöillä tulee olla yhtäläinen mahdollisuus varata tiloja ja tiedottaa toiminnastaan yhdessä sovittujen pelisääntöjen mukaisesti. Tällä hetkellä esimerkiksi yliopistojen tilojen varaaminen sujuu ilmaiseksi niiltä järjestöiltä, jotka voivat hoitaa asian itseään lähellä olevan edustajistolistan tai järjestön kautta. Muun muassa piraateilla ja perussuomalaisilla tätä optiota ei tällä hetkellä ole.

Avoimuuden hengessä poliittisilla ja sitoutumattomilla järjestöillä tulee olla oikeus järjestää tilaisuuksia omasta aloitteestaan, ilman ylioppilas- ja opiskelijakunnan virallista kutsua. Kansalaisjärjestön, poliittisen tai sitoutumattoman ryhmän tulee saada esitellä toimintaansa korkeakouluissa, vaikka kaikki erilaisia näkemyksiä edustavat järjestöt eivät olisikaan mukana samalla kertaa. Pääasia on, että kampuksilla toimiminen on avointa ja kaikilla on siihen halutessaan mahdollisuus.

Ylioppilas- ja opiskelijakuntien tehtävänä on kannustaa opiskelijoita aktiiviseen kansalaisuuteen ja keskustelemaan asioista eri näkökulmista. Opiskelijat äänestävät muita kansanryhmiä heikommin, mikä selittyy osaltaan sillä, etteivät he tunne päätöksentekoprosesseja. Avoin toimintakulttuuri lisää mielenkiintoa päätöksentekoa kohtaan ja kannustaa ihmisiä vaikuttamaan yhteisiin asioihin. Avoin ilmapiiri takaa ylioppilas- ja opiskelijakunnille paremmat vaikutuskanavat edistää kunnallisia ja valtakunnallisia tavoitteitaan.

Opiskelijoita ei tarvitse suojella politiikalta - koulutettuina ihmisinä he pystyvät arvioimaan puolueiden sanomisia ja tekemisiä omilla aivoillaan.




Jukka Koivula
Tampereen opiskelevat keskustalaiset (pj.)


Vilhartti Hanhilahti
Pirkanmaan Keskustanuoret (pj


Pekka Suhonen
Tampereen Sosiaalidemokraattinen Opiskelijayhdistys TASY (pj


Tatu Ahponen
Tampereen vasemmistonuoret (pj.)


Milla Jurva
Tampereen yliopiston vihreä vasemmisto Viva ry. (pj.)


Hanna Hakko
Tampereen vihreät nuoret - Virnu (pj.)


Salla Sinkkonen
Tamyn vihreä lista (pj.)


Riina-Eveliina Eskelinen
Pirkanmaan Kokoomusnuoret (pj)


Eetu Nupponen
Tampereen yliopiston Kokoomusopiskelijat (vt. pj.)


Panu Horsmalahti
Pirkanmaan piraatit (pj.)



| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Ilkka Tiensuu (04.10.11, kello 19:37)

    "Poliittisia ja sitoutumattomia järjestöjä on kohdeltava yhdenvertaisesti ylioppilas- ja opiskelijakunnan toiminnassa. Järjestöillä tulee olla yhtäläinen mahdollisuus varata tiloja ja tiedottaa toiminnastaan yhdessä sovittujen pelisääntöjen mukaisesti. Tällä hetkellä esimerkiksi yliopistojen tilojen varaaminen sujuu ilmaiseksi niiltä järjestöiltä, jotka voivat hoitaa asian itseään lähellä olevan edustajistolistan tai järjestön kautta. Muun muassa piraateilla ja perussuomalaisilla tätä optiota ei tällä hetkellä ole."

    En nyt oikein ymmärrä, miksi kirjoittajat näkevät yhdenvertaisuusongelmana sen, että ne tahot, joilla on virallista toimintaa yliopistolla, voivat varata sen tiloja ilmaiseksi, ja ne tahot, joilla virallista toimintaa ei ole, eivät. Yliopistolla toimivilla piraateilla ja perussuomalaisilla (samaten kun kristillisdemokraateilla & RKP:llä) kun on täysi mahdollisuus järjestäytyä ja hakea ylioppilaskunnan piirissä toimivan yhdistyksen asemaa. Sen myötä mahdollistuu myös tilojen varaaminen ilman maksua. Yliopisto kun haluaa, ymmärrettävää kyllä, antaa tilojaan ilmaiseksi vain yliopiston ja ylioppilaskunnan toimintaan.




Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto