Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Raakana, paljaana ja ilman suojakaasua

Kamarassa tuodaan esille lihateollisuuden koko kauheus

Mobyn ja Miyun Parkin toimittamassa Kamarassa vakuutetaan, että vegaaniruokavaliolla voi yltää huippu-urheilijaksi ja että kasvisruoka on terveellisempi vaihtoehto myös pienelle lapselle. Lisäksi kymmenen artikkelin sivumäärältään suppeassa mutta teemoiltaan monipuolisessa teoksessa pohditaan eläinperäisen ruokavalion vaikutusta esimerkiksi ilmastonmuutokseen ja nälkäongelmaan.

Kamara hyökkää etenkin eläinten tehotuotantoa vastaan. Aikaisemmin, kun maatalous oli hajautetumpaa ja paikallisempaa, eläinten lanta voitiin hyötykäyttää lannoittamiseen. Nyt eläimet on sullottu suuriin tehotiloihin, ja lannasta on tullut maaperää, vesistöjä ja ilmastoa uhkaavaa ongelmajätettä. Ahtaiden tilojen vuoksi arvaamattomat taudit leviävät ennennäkemättömällä voimalla. Michael Gregerin artikkeli zoonooseista eli eläimistä ihmisiin tarttuvista sairauksista on karua kertomaa.

Yhdysvaltain suurimman eläinsuojelujärjestön johtajan Wayne Pacellen teksti tuotantoeläinten oloista on artikkeleista karmein. Se kertoo, kuinka liikuntakyvyttömiä nautoja piestään ja kidutetaan surutta, jotta ne suostuisivat vielä kävelemään teurastettaviksi. Myös luvut ovat käsittämättömiä: Pelkästään yhdysvalloissa kasvatetaan syötäväksi 9 miljardia broileria vuodessa. Joka ainoa tunti tapetaan miljoona lintua.

Kirjassa ruoditaan perusteellisesti myös lihateollisuuden epäsuotuisia vaikutuksia ihmisiin aina tehotilojen työntekijöistä lopputuotteen nauttijoihin eli meihin kuluttajiin.

Kamara on toki kirjoitettu tietynlaisten silmälasien läpi. Puolueellisuus paistaa läpi niin teksteistä kuin osoittelevista kaavioistakin. Johdannossaan muusikkona paremmin tunnettu Moby myöntääkin avoimesti yksipuolisuuden ja kertoo ajavansa tiettyjä päämääriä. Silti Kamara on hyödyllistä ja ajatuksia herättävää luettavaa kaikille - etenkin lihansyöjille.Juho Hakkarainen

***


Kamara - Mitä kaikkea syömmekään.

Toimittaneet Moby & Miyun Park. Like 2011.


| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto