Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kulmahuone: Kulutuksen ja kehityksen suhdetta pohditaan Tamyn kehyviikolla

Kuluttaminen rassaa. Markettien kulutushyödykkeitä notkuvien hyllyrivistöjen edessä menee kokeneemmaltakin himoshoppailijalta sormi suuhun. Valitsenko lähituotteita vai luomua? Reilua kauppaa vai ylikansallisia merkkituotteita? Valinnanmahdollisuudet ovat valtavat, eikä päätöksentekoa juuri helpota epäilys tehtyjen valintojen todellisista muutosvaikutuksista.Kulutus on ikiajankohtainen teema - kuuluuhan se meidän arkeemme halusimmepa sitä tai emme. Aihe puhuttaa tänä vuonna myös kehitysyhteistyöviikoilla. Neljässä ylioppilaskunnassa yhtä aikaa järjestettävät kehy-viikot asettuvat hetkeksi pohtimaan kulutuksen ja kehityksen suhdetta. Voiko kulutuksella edistää kehitystä, vai onko se vain näppärä keino hyvän omantunnon takaamiseksi pienellä rahalla ja vaivalla?

Onko yksilö aina lopulta itse vastuussa kuluttamisestaan, vai tulisiko valtion ohjata nykyistä enemmän käyttäytymistä kulutusmarkkinoilla? Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastauksia myös Tampereen kehy-viikolla seminaarien, luentojen ja työpajojen kautta.

Opiskelijan venyttäessä opintotuesta irtoavia pennejään eivät kuluttamisen eettisyys ja näennäisvaikutukset ole ostopäätöksiä tehtäessä aina ensimmäisinä prioriteettilistalla. Vastuullisuus ja reiluus eivät paina vaakakupissa paljoakaan, jos ostoskassin täyttäminen alennustuotteillakin tuntuu haasteelliselta. Tästäkin huolimatta opiskelijoiden keskuudesta löytyy huomattavan paljon niitä, jotka ovat valmiita luopumaan jostain muusta ja maksamaan tietystä sertifikaatista taatakseen ostamansa hyödykkeen ekologisuuden ja eettisyyden.Ja hyvä niin. Maapallon fyysiset ja ekologiset rajat paukkuvat kulutushysterian jälkimainingeissa. Kulutuksen hyödyt ja haitat jakaantuvat epätasaisesti pienen vähemmistön korjatessa sadon hedelmät. Epäsuotuisassa ja pitkällä aikavälillä kestämättömässä tilanteessa on hyvä, että idealistisia maailmanparantajiakin löytyy.

Maailma ei ehkä pelastu ostos kerrallaan yksittäisen ihmisen ansiosta, mutta useamman muuttaessa kulutuskäyttäytymistään ovat mahdollisuudet jo merkittävästi paremmat. Kauppareissulla kannattaa siis sertifikaattien ohella tarkkailla myös sitä, mitä kaverin ostoskassiin sujahtaa. Joukossa se tietämyskin joskus tiivistyy.Laura Markkanen

Kirjoittaja on Tamyn hallituksen jäsen.| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto