Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Asioiden oikea laita: Hiljaa hyvä tulee?

Böö! Yliopistouudistusten mainingeissa piileskelee mörkö. Sen nimi on huhu.

Ensikohtaamiseni mörön kanssa nosti verenpaineeni välittömästi epäterveellisen korkealle. Kuulin huhun, jonka mukaan tiedotusopin opiskelijoiden suomen kielen opetusta vähennetään tulevassa tutkinto-ohjelmassa rajusti. Jäljelle jää vain muutama kurssi kirjoittamisen ammattilaisille.

Mitä helvettiä?Opetusneuvoston linjauksen mukaan jokainen tässä yliopistossa opetettava kurssi rikastuttaa opintorekisteriäsi vastaisuudessa vähintään 5 opintopisteellä. Huhun mukaan kieliopinnot nykyisessä tilassaan eivät taivu viidellä jaolliseksi, eikä tutkintoon mahdu lisäyksiä. Noppia on siis vähennettävä jostain.

Rohkenen epäillä, että myös tuleville toimittajaopiskelijoille kattava suomen opetus on tärkeää. Työtään ei voi tehdä kunnolla, jos rahkeet eivät riitä. Se on kylmä fakta. Tein kesällä työharjoitteluni osana teemahaastattelun, jossa kysyin tutkintomme maineesta pitkään alalla olleelta toimittajalta. Hän kertoi, että meidät erottaa muista tällä ylikoulutetulla alalla lähinnä rautainen kielitaito.

Totta. Työpaikalla ei ehdi opettelemaan kielioppia, sen on tultava selkärangasta.

Monitieteinen opetus on todella hyvä idea, mutta täytyy olla varovainen, ettei ammattitaito huku laaja-alaisuuteen. Mitä järkeä on vähentää opetusta sieltä, missä se murentaa osaamista eniten? Koulutusuudistusta väännetään kasaan tänä syksynä, ja uudistuksista tiedotetaan opiskelijoille sitä mukaa, kun niitä saadaan lyötyä lukkoon.

Hupsista? Löysimme mörön pesän.Kun suunnittelutyötä tehdään suljettujen ovien takana, jäävät ulkopuoliset täysin kuulopuheiden armoille. Minä en tiedä, miten kieliopintojen käy, koska asiaa ei ole vielä päätetty.

Lähetin sähköpostia aineopinnoista keskustelevan epävirallisen työryhmän vetäjälle. Kysyin, voiko joku ainejärjestöstämme tulla paikan päälle kuuntelemaan, kun suomen opetuksen asemaa uudessa tutkinto-ohjelmassa pohjustetaan. Vastausviestissä kerrottiin, että kyseessä on enemmänkin keskusteleva työryhmä, joka tekee työnsä mielellään rauhassa. Olemme toki tervetulleita kuuntelemaan, kun ryhmällä on jotain valmista esiteltävää.

Ympyrä sulkeutuu. En ymmärrä, miksi meidät suljetaan keskustelun ulkopuolelle. Emme halua vastustaa uudistuksia tai räksyttää omia näkemyksiämme, vaan yksinkertaisesti tietää, missä mennään.

Kun loppuu tieto, alkaa luulo.
Anu Kerttula

Kirjoittaja on Vostok ry:n puheenjohtaja| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto