Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Anarkistilla taustatyö tekemättä!

Aanarkistista materiaalia jo 1970-luvulla kampuksella levittäneenä ihmettelin Jounin ajatuksia (Aviisi 16.9.) anarkismista ja sen käytännöstä.

Suurin ihmetys oli se, ketä varten tulevaa vapaata yhteiskuntaa rakennetaan räjäyttelemällä esimerkiksi VR:n turvalaitekaappeja. Sehän vaikeuttaa tavallisten, vähävaraisten ihmisten liikkumista ja aiheuttaa heille ylimääräistä riesaa. Vai luuleeko Jouni, että vallassaolijat hermostuvat junien seisokeista? He ajavat Mersuilla.
Jouni ottaa alkuperäiskansat ihanteekseen. Höh. Me emme elä viidakossa vaan monimutkaisessa nyky-yteiskunnassa, jossa monet intressit törmäävät yhteen. Täällä ei yhteisö toimi yksimielisenä kollektiivina ja oikein.

Ja kuka karkottaa väärintekijät tulevasta ihanneyhteiskunnasta? Poliisi? Ei, vaan koneisto, jolle annetaan vain uusi nimi. Tehtävät pysyvät samoina!

Anarkismi on kiehtova näky yhteiskuntaan, jossa pakko on poissa, mutta ihmiset eivät osaa vielä edes vapauttaa itseään röökistä, vaikka sen tappavuus tiedetään. Entä isommat asiat?

Kaikkia yhteiskuntia rakennetaan ihmisiä varten. Jos tämä unohtuu, ollaan vaarallisella tiellä. Pian aletaan tappaa "vaikeita" ihmisiä pois tieltä.
Vain samanmielisille tarkoitetut systeemit ovat päätyneet etujoukon diktatuuriin ja kuolleet. Anarkismilla on haasteita valtavasti: miten järjestää erilaisten ihmisten intressit vapaasti mutta organisoidusti. Siitä ei selvitä hakkaamalla poliisia ja rahtaamalla bensakanisterita julkisten rakennusten pihoille.

Mutta ajatus vapaudesta elää, ajattelu kehittyy ja ihminen vapautuu aivopesusta, jota uskonnot, hallitukset, rahainstituutiot ja armeijat harjoittavat. Tuskallisen hitaasti se tapahtuu, ja matkalla anarkisteillekin sattuu typeriä ylilyöntejä: kiire olisi parempaan maailmaan. Se vaan olisi ajateltava paremmin ja vielä toteutettavakin!
Rauli Jokelin
Tampereen yliopisto 1971-75| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto