Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Natasha on tietysti venäläishuoran nimi

Jo Nesbøn Kukkulan kuningas -dekkariin pohjautuva elokuva Headhunters saa katsojan toivomaan kaiken selittävää käännettä, mutta sellaista ei tule.

Lapsena isosiskoni opetti, että huonoja elokuvia tulee katsoa sen takia, että erottaisi hyvän elokuvan sellaisen nähdessään. Headhuntersin takia tunnistan seuraavan näkemäni hyvän elokuvan varmuudella.

Headhunters on elokuva leveää elämää taidevarkauksilla rahoittavasta kykyjenetsijästä (Aksel Hennie), joka kompastuu omaan nokkeluuteensa. Vaikka rikoselokuvan varkauskohteena ovat arvokkaat taideteokset, ei itse elokuva silti muutu ainutkertaiseksi taideteokseksi.

Kirjoista olen oppinut, että taiteen vapautena on erota todellisuudesta. Uskottavien henkilöhahmojen perään kysely on turhaa, mikäli ymmärtää ihmisen ja henkilön eron. Ehkäpä ohjaaja Morten Tyldum on oppinut saman asian jättämällä kaikki henkilöt kliseisen pinnallisiksi. Mies on statussymboleilla koristeltu suorittaja, vaimo rahasta ymmärtämätön biologinen kello, Natasha venäläinen prostituoitu ja koira tappokone. Pohjoismaisuus on puhdasta luontoa, vaaleita naisia ja riskitöntä sisustusta.

Ainoastaan pahuus on jakautunut realistisen tasaisesti henkilöiden välillä.

Vasta elokuvan katsottuani opin, että kyseessä oli mustaa huumoria pursuava trilleri bestseller-kirjailija Jo Nesbøn teoksesta Kukkulan kuningas. Ehkäpä vieressäni istunut mieskatsoja ei myöskään tavoittanut humoristista otetta poistuessaan kohtauksen jälkeen, jossa henkilö selviää kuolettavasta putouksesta istumalla kahden lihavan miehen välissä auton takapenkillä.

Trilleriä en tunnistanut edes jatkuvasta, enteilevän tykyttävästä jännitysmusiikista. Elokuvan ainoa hieno kohtaus, jossa henkilö kuvataan ylhäältä päin ajamassa hiuksiaan, jää sekuntien nautinnoksi, sillä trillereissä ei ole tapana maalailla pitkiä kuvia.

Elokuvia katsoessa olen oppinut, että mahdollisiman alleviivattuja viittauksia vilisevä elokuva saa katsojan tuntemaan itsensä äärettömän fiksuksi. Se voi olla ainoa syy, miksi tämä tulisi nähdä.Sanna-Kaisa Lähdeaho

*


Headhunters (2011), ohjaaja: Morten Tyldum, Kesto: 1h 42 min| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto