Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Yliopistolla tapetaan yhä vähemmän hiiriä

Eläinkokeille vaihtoehtoisia tutkimusmenetelmiä kehittävän tamperelaislaboratorion rahoitus saattaa katketa

Tampereen yliopistolla tehdyissä eläinkokeissa kuolee vuosittain edelleen kolmisentuhatta eläintä. Käytettävien koe-eläinten määrä on kuitenkin vähentynyt 1990-luvun puolivälistä kolmanneksella.

Kokeissa käytettävät eläimet ovat lähes yksinomaan hiiriä ja rottia. Hiirien osuus koe-eläimistä on noin 65-70 prosenttia.

Tampereen yliopistolla tehdään myös tutkimusta, jossa eläimille ei tehdä erikseen toimenpiteitä, vaan ne pelkästään lopetetaan ja sen jälkeen kerätään tutkimustyöhön tarvittavia kudoksia tai muita näytteitä. Tätä kutsutaan 0-luokan tutkimukseksi.Erilaiset tutkimusprojektit vaikuttavat koe-eläinten käyttöasteeseen. Yliopiston eläinosastolla tutkimuksia suorittavat yliopistolla toimivat tutkimusryhmät eli eläinosasto ei tarjoa varsinaisia tutkimuspalveluja.

"Meidän roolimme on huolehtia eläinten hoidosta. Valtaosa eläimistä on tutkimuskäytössä. Opetuskäytössä eläimiä on käytetty vain muutamia prosentteja", pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Minna Leppänen kertoo.

Leppänen työskentelee Tampereen yliopiston lääketieteen yksikössä.

"Meillä tehtävät tutkimukset on viime vuosina kaikki luokiteltu biologiseksi perustutkimukseksi."

Tampereella ei siis tehdä eläinkokeita esimerkiksi kosmetiikan testauksen takia.

Leppänen lupaa, että lääketieteen opiskelija voi suorittaa perustutkintonsa käyttämättä koe-eläimiä.Alkuvuodesta 2009 Tampereella avattiin uusi laboratorio, Tampereen yliopiston vaihtoehto eläinkokeille -keskus FICAM eli Finnish Centre for Alternative Methods. Se on yksi maailman ensimmäisiä laitoksia, joka kehittää järjestelmällisesti eläinkokeille vaihtoehtoisia menetelmiä.

Keskuksen avaaminen on hiljentänyt eläinoikeusjärjestöjen soraääniä. Animalialle keskuksen perustaminen oli työvoitto. Järjestö on edelleen jatkuvasti yhteydessä päättäjiin ja vaatii eläinkokeiden asteista lopettamista.

Nyt Animaliassa ollaan huolissaan vaihtoehtoisen tutkimuksen rahoituksesta. Eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotilan mukaan valtion rahoituksesta on sovittu vain ensi vuoden loppuun asti.

"Rahoitus on turvattava, jotta keskuksessa voidaan tehdä pitkäjänteistä työtä eläinkokeille vaihtoehtoisien menetelmien kehittämiseksi. Maa- ja metsätalousministeriön alaisuus olisi keskukselle oikea paikka."

Uotilan mukaan uusien tutkimuskeinojen kehittämisellä on Euroopan laajuisesti säästetty jo miljoonien eläinten henki. Animalian tavoitteena on, että eläinkokeista luovutaan kokonaan.Vielä vuonna 2004 Aviisi kertoi, että Tampereen yliopiston koe-eläinlaboratoriota haluttiin laajentaa ja tuoda repertuaariin myös esimerkiksi lampaita ja sikoja. Vastustuksen myötä hanke muuttuikin vain remontiksi.

Suhteellisen tuoreen vaihtoehtomenetelmiä kehittävän keskuksen vaikutuksista eläinkokeiden määrään on vielä vaikea sanoa mitään tarkkaa.

"Mutta uskoisin, että FICAM ei suoranaisesti ole vaikuttanut vielä kovin paljoa, sillä keskuksen työ on käsittääkseni ainakin tällä hetkellä painottunut soveltuvien menetelmien kehittämiseen."

Kaikkiin tarkoituksiin uudet menetelmät, kuten esimerkiksi solutestaus, eivät sovellu.

"Tyypillisiä eläinkokeita vaativia tutkimuksia ovat esimerkiksi monet perusimmunologiset työt, joissa tutkitaan elimistön sisäisiä vuorovaikutuksia", Leppänen selittää.

Eläinkokeita käytetään myös esimerkiksi kirurgissa tutkimuksissa, kuten haavojen paranemisen tutkimisessa.
Annastiina Airaksinen

EläinkokeetVuosina 1995-1999 Tampereen yliopistolla tehtiin eläinkokeita keskimäärin 3 500 eläimelle vuosittain. Lisäksi eläimiä käytettiin 0-luokan kokeisiin noin 12 00 vuodessa.Vuosien 2000 ja 2005 välillä käytettiin vuosittain 3 000 koe-eläintä, ja kudoksen keruuta varten tapettiin 1 000 eläintä per vuosi.2000-luvun viimeisten vuosien aikana määrät vähenivät lisää, kun kokeita tehtiin vuosittain 2000-2400 eläimelle ja 0-luokkaa varten tarvittiin 700-800 eläintä vuodessa.Suomessa eläinkokeita tekevät yliopistojen lisäksi valtion laitokset, lääketehtaat sekä muut yritykset ja tutkimuslaitokset.| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. ei eläinkokeille (03.10.11, kello 20:44)

    farm1.static.flickr.com/2...
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto