Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Arviot: Poikien välisestä ystävyydestä

Mud-elokuvassa pojista kasvaa melkein miehiä

Ellis (Tye Sheridan, vas.) ja Neckbone (Jacob Lofland, oik.) tekevät Mudin parhaat roolisuoritukset, vaikka päätähti on Mud-kulkuria esittävä Matthew McConaughey.
Ellis (Tye Sheridan, vas.) ja Neckbone (Jacob Lofland, oik.) tekevät Mudin parhaat roolisuoritukset, vaikka päätähti on Mud-kulkuria esittävä Matthew McConaughey.

Yhtä paljon kuin toivon pullonpalautuskoneen pilkkuvirhettä, toivoisin, että minussa olisi optimismia uskoa tämä tarina. Mud-elokuva on hiukan lapsellinen kasvutarina, mutta niin hyväntahtoinen. Jeff Nicholsin (ohjaus, käsikirjoitus) elokuva kertoo lapsuuden ja nuoruuden välitilasta, jossa elämän raadollisuus alkaa selvitä, mutta usko satumaiseen todellisuuteen ei ole vielä kadonnut.

Ellis (Tye Sheridan) ja Neckbone (Jacob Lofland) ovat 14-vuotiaita ystäviä, jotka tapaavat autiolla saarella miehen (Matthew McConaughey). Mies paljastuu Mud-nimiseksi kulkuriksi, joka tarvitsee poikien apua. Pian poikien on tehtävä valintoja oikean ja väärän välillä. Mississippi-joen varrella sijaitsevassa pikkukaupungissa on päätettävä, millainen mies tahtoo olla.

Romanttisten komedioiden renttu McConaughey ei tunnu pääsevän taustastaan eroon edes autiolla saarella. Parin päivän pituinen sänki ja tasainen rusketus eivät täysin luo illuusiota ulkona asuvasta kulkurista. Mutta McConaughey nimi on tae lipputuloille, vaikka huikeimmat roolityöt tekevät aidon oloisina teinipoikina Sheridan ja Lofland.

Virtaava joki, käärmeet ja joesta löytyvät helmet ovat kovin ilmiselvää symboliikka, mutta Nichols ei takerru niihin liiaksi. Hän osaa annostella tietoa niin, että jännite säilyy loputeksteihin asti. Elokuvan maailma on ajaton, vaikka pikaiset välähdykset kertovat elettävän vuotta 2011.

Omalla yläasteellani katsottiin Rob Reinerin ohjaama Stand by me - viimeinen kesä -elokuva (1986) kerran vuodessa. Mikäli traditio on vielä voimissaan, suosittelen joka toiselle vuodelle näytettäväksi Mud-elokuvaa. Molemmissa otetaan vastuuta ja kasvetaan aikuisiksi.
Sanna-Kaisa Lähdeaho

***Mud (2013) Draama
Ohjaaja: Jeff Nichols
Ensi-ilta: 27.9.2013
Kesto: 2h 10 min

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto