Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Mustelmia reilusta pelistä

Roller derby kasvaa ja kehittyy räjähdysmäisesti Suomessa. Neljässä vuodessa harrastajat ovat perustaneet joukkueita ja kisanneet menestyksekkäästi Yhdysvalloissa asti. Mikä vauhdikkaassa kontaktilajissa vetää puoleensa?

Tampere Roller Derbyn rankat tekniikkatreenit nostavat pelaajille hymyn huulille ja hikikarpalot otsalle. Roller derby on nopeatempoinen täyskontaktilaji, jossa pelaajat liikkuvat rullaluistimilla ympäri ovaalinmuotoista kehää.
Tampere Roller Derbyn rankat tekniikkatreenit nostavat pelaajille hymyn huulille ja hikikarpalot otsalle. Roller derby on nopeatempoinen täyskontaktilaji, jossa pelaajat liikkuvat rullaluistimilla ympäri ovaalinmuotoista kehää.

Hersyvä nauru kaikuu Tampere Areenan portaissa, kun Tampere Roller Derby -joukkue odottaa harjoitusvuoronsa alkua. Kun poikien sählytiimi vapauttaa sukkahieltä tuoksahtavan salin, rynnii joukkue portaat ylös rullaluistimet jalassa.

Sanattomasta sopimuksesta naiset alkavat kiertää keinovalaistua kehää vastapäivään. Taitavimmat maustavat kierroksiaan yhden jalan tasapainoilulla ja spagaattimaisilla kyykkäyksillä. Sortsien ja suojien välistä vilahtaa kookkaita tatuointeja. Yhdellä pelaajista on kypärä, jossa My Little Pony -hahmo murskaa hakaristin.

Lajin harrastajista on vaikea löytää yhtäläisyyksiä. Derbyn voi aloittaa täysi-ikäisenä ja vanhimmat pelaajat ovat Suomessa yli nelikymppisiä. Elli Mäkinen, pelaajanimeltään Ivan Ho, työskentelee Särkänniemessä kalojen hoitajana. Inka Jousea eli Tuho Isa puolestaan opiskelee mediakasvatusta. Heidän lisäkseen parkettia kiertää esimerkiksi lastentarhaopettajia ja insinöörejä. Derbyharrastajat mielletään usein vahvoiksi naisiksi.

Miehet pyörivät naisvoittoisissa harjoituksissa pääasiassa tuomareina ja pelaavat omassa Tampere Rolling Bros -joukkueessaan. Sukupuolta ja seksuaalista suuntautumista pidetään lajin kannalta yhdentekevinä.

"Homous on joukkueurheilussa edelleen tabu, mutta meillä saa olla oma itsensä", Mäkinen kehuu.

Pelaajat pääsevät harjottelemaan vähintään viideksi tunniksi viikossa. Koska yhdistys toimii talkoovoimin, pysyvät treenimaksut muutamassa kympissä per kuukausi. Kalleimmaksi tulevat varusteet, joille ei ole hintakattoa.

Median antama kuva roller derbystä vihaisena lajina on harrastajien mielestä täysin väärä. Kyräilyä tai väkivaltaa ei esiinny. Pelitekniikka ja keskinäinen solidaarisuus ovat lajille tyypillisempiä ilmiöitä. Sohvasurffaus kollegojen luona on yleistä.

"En voi kuvitella, että kentällä tulisi tappelua niin kuin jääkiekossa. Derby-yhteistyöstä kertoo se, että monella on laukussa Suomen jokaisen joukkueen pinssi", Mäkinen kommentoi.

Vaikka ottelut näyttävät rujoilta, ovat täyskontaktilajin säännöt tarkat. Taklata saa, mutta vain reiden yläpuolelta. Kamppaukset ovat ankarasti kiellettyjä, eikä päähän saa muksia. Osumia tulee eniten keskivartaloon. Kaatumisilta ei vältytä, mutta niitä saattelee hammassuojan lävitse päästetty nauru. Joskus treeneistä palataan kotiin nilkka venähtäneenä ja huuli turvonneena.

Bouteissa eli otteluissa kentällä on useita tuomareita, jotka valvovat sääntöjen noudattamista. Ennen peliä tuomarit myös tarkistavat koputtelulla ja riuhdonnalla sen, että asiamukaiset suojat pysyvät paikallaan.

Matseissa huomioidaan ensi kertaa paikalle saapuvat katsojat. Juontajat kertovat pelin säännöt alussa ja selventävät niitä pelin aikana. Usein järjestetään myös sääntöjä demonstroiva esinäytös.

Kokeneemmat katsojat äityvät peleissä kovaäänisiksi. Viime ottelussa toimitsijoillakin oli fanijoukkue. Altavastaajajoukkueelle hurrataan monesti eniten.

Luistelevan pelaajan menestykselle oleellisinta on ketteryys, tasapaino ja hyvät hermot. Otteluissa käytetään erilaisia strategioita, mutta nopeasti muuttuvissa tilanteissa vaaditaan pelisilmää.

"Derby on pikashakkia ihmisillä", Jousea kuvailee.

Pelaajilla ei ole otteluihin mitään asiaa ennen minimitaitotestiä, jossa mitataan luistelu- ja kaatumistaitoja sekä turvallista tapaa ottaa osumia vastaan. Kykyjä kerrytetään fresh meat -aloittelijakurssilla.

Teräksinen kunto auttaa harrastuksen aloittamista, mutta monenkokoisilla ja -tyyppisillä pelaajilla on kentällä käyttöä. Kunto kasvaa treenatessa, ja jos fysiikka rajoittaa, voi lajin parissa toimia tuomarina tai toimitsijana.

"Vaikka loukkaantuisin, en joutuisi lopettamaan harrastustani. Laji on nuori, ja meillä on mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, millaiseksi se Suomessa muotoutuu", Mäkinen sanoo.

Derby saapui Suomeen vuonna 2009. Jo vuoden 2011 MM-kisoissa Suomi kiri pistesijoille viidenneksi. Tällä hetkellä Suomi on ainoa Euroopan maa, jossa on myös sisäinen liiga.

"Jos me halutaan jotakin, me järjestetään se itse", Jousea summaa.



Leena Pihkala, teksti
Annina Mannila, kuvat



Nysse on Manses - Roller derbyn runkosarjaturnaus
Tampere Areenalla
lauantaina 28.9. kello 13:30
Liput 5 euroa




| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto