![]() |
|
![]() |
Nokian keskustan tuntumassa on pieni teollisuusalue nimeltä Tehdassaari. Siellä joogaopettaja Maija Fadeev ja sisustussuunnittelija Jenni Lahtonen vuosi sitten katselivat kaunista, huonoon kuntoon päässyttä tehdasrakennusta. Suuri osa ikkunoista oli rikki, mutta puitteet näyttivät sopivilta. Työtilaa etsivät ystävät soittivat hallin ovesta löytyneeseen puhelinnumeroon.
Siitä kaikki alkoi. Syntyi Tehdassaari-projekti ja Tehdas 108. Vuodessa Fadeev ja Lahtonen ovat perustaneet osuuskunnan ja yhdistyksen, aloittaneet massiivisen remontin, järjestäneet tapahtumia ja käyttäneet lukemattomia tunteja ideointiin ja suunnitteluun.
Ihan helppoa se ei tietenkään ole ollut, eivätkä Fadeev ja Lahtonen ole tehneet kaikkea yksin. Rakennuksen vuokraaminen vaati pitkät neuvottelut sen omistajan kanssa. Kunnostettavaa on paljon, ja varojen vähäisyyden takia tahti on hidas. Aluksi rakennuksella ei ollut edes pohjapiirrosta. Sen piirsi tyhjästä arkkitehtiopiskelija Heikki Vuorinen.
Onneksi projektin ympärille on saatu kasattua sitoutunut ja aikaansaava porukka. Talkoilijoita on riittänyt, ja paikalliset ihmiset ja yhdistykset ovat auttaneet esimerkiksi lahjoittamalla remonttitarvikkeita.
Myös Nokian kaupunki on ottanut hankkeen lämpimästi vastaan: projektin vetäjiä on kutsuttu kulttuuritoimen tapahtumiin keskustelemaan. Paikallislehti on pitänyt nokialaiset ajan tasalla hankkeen etenemisestä.
Nokia-yhtiön vanha konepaja on pikkuhiljaa nousemassa uuteen loistoon. Arkkitehti Bertel Strömmerin (Hotel Tammer, Tampereen linja-autoasema, Kemin kaupungintalo) suunnittelema tehdasrakennus on pinnalta rapistunut, mutta sen rakenteet ovat kunnossa.
Putkivauriot ja ikkunat on nyt korjattu, ja lämmityksen pitäisi alkaa toimia lähiviikkoina. Avara aula on sisustettu kotoisaksi. Osuuskunnan jäsenistä kaksi työskentelee jo tehtaassa. Toinen heistä on vuoden nuori taiteilija Jarno Vesala, jota edes talven kylmyys ei haitannut.
Fadeev ja Lahtonen näkevät rakennuksen potentiaalin, mutta asenne on realistinen. Varojen vähäisyyden vuoksi aikataulu on epävarma. Lainan ottamisen sijaan projektille haetaan ahkerasti apurahoja.
"Olemme varautuneet siihen, että tässä voi mennä kaksi tai kymmenen vuotta. Jos saamme esimerkiksi EU-tukea, voimme palkata työntekijöitä toteuttamaan remontin. Muuten etenemme askel kerrallaan", Lahtonen kertoo.
Suunnitelma on joka tapauksessa selvä. Tehdas 108:sta tulee luova keskus täynnä tapahtumia ja toimintaa. Rakennukseen on varattu paikat esimerkiksi liikuntasalille, neuvottelutilalle, hoitohuoneille, avotoimistoille, kahvilalle, ravintolalle, esiintymislavalle ja käsityökellarille. 2700 neliöön mahtuu paljon.
Tulevaisuuden Tehdas 108 tarjoaa palveluita joogatunneista akupunktioon ja lasten taidekerhosta rokkikeikkoihin. Osuuskunnan jäsenet saavat tehtaasta ainutlaatuiset, yhteisölliset työtilat, ja muita huoneita voidaan vuokrata kiinnostuneille. Luovasta keskuksesta tehdään Nokian matkailuvaltti ja Tehdassaaresta elävä ja aktiivinen alue. Loistavasta sijainnista huolimatta se on jäänyt vähälle huomiolle.
"Moni vuosikymmeniä Nokialla asunut on kertonut käyneensä täällä nyt ensimmäistä kertaa."
Syksyn aikana aloitetaan avoimet toimintatorstait. Tarkkaa ohjelmaa ei vielä ole, mutta päiviin kuulunee esimerkiksi talkoilua, lounasta ja joogaa. Suunnitteilla on myös joulutori.
"Tarkoituksena on antaa esimakua siitä, mitä kaikkea Tehdassaaressa tulevaisuudessa on", Maija Fadeev toteaa.
Noora Vaarala, teksti & kuva
Seuraa Tehdassaari-projektia:
http://www.tehdassaariprojekti.net/
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen