![]() |
|
![]() |
Janos Farkasin talo on laakson komein. Muiden kodit ovatkin oikeastaan mökkejä.
Talo on puolitoistakerroksinen, harjakattoinen, harmaa. Sisällä on siistiä ottaen huomioon, että suunnilleen sataaviittäkymmentä neliötä asuttaa 18 ihmistä eli Farkasin koko perhe, lapsenlapset myös.
Pihalla pylväännokasta katsoo valvontakamera.
Lähellä asuu ihmisiä, joiden mielestä Farkasin suku olisi pitänyt tappaa toisessa maailmansodassa. Ja muutkin Unkarin romanit.
Farkas lyö kämmentä keittiönpöydän muoviliinaan niin, että kahvikupit kilisevät aseteilla. Se on vahvin ele, jota voimattomaan turhautuneisuuteen vajonnut Farkas puhuessaan käyttää. Muuten kädet lepäävät puuskassa valkoisen paidankauhtanan peittämän mahan päällä. Ahavoituneissa ruskeissa sormissa sauhuaa taukoamatta tupakka. Tämä tarina on läsnä hänen jokapäiväisessä elämässään, hän on kertonut sen jo useita kertoja.
Kaikki alkoi, kun laakson pohjalla virtaava jokipahanen tulvi. Kevät 2010 oli sateinen. Tulvavesi valui suuremmista joista.
Romanit asuvat laaksonpohjalla Gyöngyöspatan kylän reunalla.
Tulva vei kodit kolmelta perheeltä.
Apu tuli vuoden kuluttua Punaiselta ristiltä. Perheiden oli määrä hankkia itselleen uudet kodit noin 44 000 eurolla.
Avustusuutista seuranneena päivänä lumipallo lähti pyörimään. Mustalaiset saisivat kurinpalautuksen.
Kylän romanien ja valkoisten välit soivat jo viulunkielinä. Romaneita syytettiin muun muassa varkauksista. Jostakin syystä talonrakennusavun saaminen läikytti maljan yli.
Laaksossa herättiin maaliskuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2011 kadulta kuuluvaan möykkään.
Katse ulos ikkunasta: siviilisotilaita marssimassa.
He olivat muun muassa Jobbik-puolueen puolisotilaallisen siiven ja parin muun äärioikeistolaisen järjestön kannattajia.
He miehittivät Gyöngyöspataa melkein kaksi kuukautta.
He huorittelivat romaninaisia ja uhkailivat miehiä.
14-vuotias poika hakattiin. Nainen synnytti ennenaikaisesti juostuaan pakoon häntä pahoinpidelleitä miehittäjiä. Romaneiden oikeuksia ajavan kansalaisjärjestön ERRC:n mukaan viranomaiset eivät katsoneet pahoipitelyn syiden olleen rasistisia.
Miehittäjät yrittivät polttaa Farkasin kodin. Taloja kivitettiin. Pikkupoikaa heitettiin veitsellä. Kaksi senttiä ohi. Huhtikuun lopussa uusnatsit hyökkäsivät Farkasin talolle. Käytiin kiivas joukkotappelu. Sen jälkeen kylän kaikki romaniperheet kerääntyivät kauhuissaan tähän taloon.
Kukaan ei sentään kuollut.
Pääsiäisen aikaan Punainen risti evakuoi naiset ja lapset kylästä.
Pian tämän jälkeen miehittäjät häipyivät. Osasyynä oli kansainvälinen paine.
Gyöngyöspatassa asuu muutama tuhat asukasta. Romaneita heistä on nelisen sataa.
Kylässä oli kolme kertaa enemmän uusnatseja kuin kyläläisiä. Gyöngyöspatalaisia oli mukana riehunnassa.
Poliiseja paikalla oli joitakin kymmeniä.
Joukkotappelun jälkeen käynnistettiin poliisitutkinta, mutta Farkasin mukaan jutun todelliset konnat eivät joutuneet vastuuseen. Sen sijaan romaneja pidätettiin.
Päättäjät toimivat vähän ja myöhään. Hallituksen jäseniä kävi kyllä vierailemassa kylässä tarkoituksenaan ratkaista tilanne. Uusnatsit sylkivät valtion korkeimpien virkamiesten päälle.
Gyöngyöspata sijaitsee alle sata kilometriä pääkaupunki Budapestista koilliseen. Moottoritieltä tarvitsee poiketa muutama kilometri. Kylää ympäröi vehreys. Pihat ovat hoidettuja. Hiekkatie alkaa romanien laakson reunalla.
Tänään on sietämättömän kuuma. Laakson asukkaat käyvät nostamassa vettä kaivosta joen vierestä. Farkasin kanssa vaihdetaan muutama sana. Helteessä hikoavat valkoiset naamamme eivät näytä juuri kiinnostavan ketään.
Paitsi: tietä laskeutuu harmaa Opel Astra. Ratin takana istuu vaaleatukkainen mies aurinkolasit päässään, pelkääjänpaikalla keski-ikäinen nainen. Ajaessaan ohi kuski rullaa ikkunan auki ja huikkaa Farkasille. Farkas heittää hyvänpäiväntoivotukset takaisin.
Kuski ryömittää autoa, tekee U-käännöksen hiekkatien päässä ja tulee takaisin. Mies ottaa meistä kuvia kännykällään. Sitten hän ajaa pois.
“Mitä ihmettä?"
“Hän on kylän notaari. Natsi", Farkas vastaa.
Myös kylän pormestaria Farkas nimittää natsiksi. Hän kuulemma lietsoi vihaa keväällä 2011. Kumpikaan ei vastaa yhteydenottopyyntöihini.
Farkasin talon edessä seisova kiiltävä vuokra-automme on ilmeisesti huomattu rinteen päällä valkoisten asuinalueella. Notaari haluaa Farkasin mukaan pelotella kylään saapuvaa mediaa.
Kylän tunnelma työntää hartiat kasaan yhtä suurella voimalla kuin laaksossa seisova tukala helleilma.
Farkasin keittiön ikkunasta näkyy rinteen päällä harmaa talo. Tuolla asui paikallisen uusnatsiporukan johtaja. Hänen talostaan hyökättiin Farkasin taloon.
Hänkään ei ole tavattavissa.
Farkas vetää sormellaan kaulansa poikki.
“Itsemurha."
Farkas kertoo sukunsa asuneen kylässä jo kuusisataa vuotta.
Viimeksi samanlaista tapahtui samalla seudulla vuonna 1944. Farkasin sukulaisia kuoli silloin.
2010-luku, Euroopan unioni. Gyöngyöspatan romanit pelkäävät, että kahden vuoden takainen toistuu.
Farkas alkaa puhua kuin agitaattori. Hän haikailee sosialismin aikaan, jolloin kaikki olivat ystäviä keskenään.
Romanit olivat osa yhteiskuntaa, tekivät töitä ja kouluttautuivat. Sittemmin gyöngyöspatalaiset romanilapset pantiin omille koululuokilleen.
Puhe tasaantuu. Ensi kevät on jännittävä. Silloin valitaan Unkarille uusi parlamentti ja Gyöngyöspatalle uudet johtajat. Toivottavasti demokraattisia molemmat, toisin kuin nyt.
Ylimalkaan asiat kuitenkin maailmassa menevät parempaan suuntaan, näkee Farkas. Yhdysvalloissakin on musta presidentti.
Tuija-Tiitta Sorjanen, teksti
Otto Ponto, kuvat
Katso juttu Aviisin näköislehdestä!
On symbolista, että Gyöngyöspatan tapahtumaketju alkoi joen tulvimisesta. Unkarilaisessa yhteiskunnassa tapahtuva negatiivinen osuu kipeimmin romaneihin.
Etnisiä romaneja on Unkarin noin 10 miljoonasta asukkaasta 400 000-800 000.
Tosin vain noin 200 000 identifioi itsensä romaneiksi.
“Ei kannata olla romani", tulkitsee Eötvös Loránd -yliopiston sosiologian professori Antal Örkény.
Valtaosa Unkarin kodittomista on romaneja. Romaneista peräti 70 prosenttia on työttömiä. un sosialismi lopetettiin, kouluttamattomat romanit menettivät työpaikkansa heti. Ennen sosialismia he olivat joutuneet jättämään paikkaan tai valtioon sitoutumattoman elämäntapansa.
Nyky-Unkaria vaivaavat työttömyys ja sen seurannaisongelmat. Kun yhteiskunnassa menee muutenkin huonosti, etsitään syntipukkia.
“Itä-Euroopassa romanit ovat äärioikeiston vihan kohde numero yksi", sanoo Sinan Gökcen romanien oikeuksia ajavasta kansalaisjärjestöstä ERRC:stä.
ERRC:n mukaan väkivalta romaneja kohtaan on lisääntynyt viimeisten neljän-viiden vuoden aikana.
“Tilanteella on Unkarin hallituksen hyväksyntä", sanoo Gökcen.
Maan perustuslaki ei huomioi etnisiä vähemmistöjä. Vangeista arviolta 80 prosenttia on romaneja. Samoin lastensuojelun asiakkaista.
Valtapuolue Fidezsinperustajajäseniin kuuluva Zsolt Bayer julkaisi tänä vuonnasanomalehtikirjoituksen, jossa hän muun muassa sanoi, että “eläimelliset"romanit pitäisi sysätä syrjään yhteiskunnasta.
Enemmistö tarkkailuluokkien oppilaista on romaneja. ERRC:n mukaan heidät on pantu niille väärin perustein. Koulutie tyssää siihen.
“Peli on pelattu kahdeksanvuotiaana", Gökcen sanoo. “Odotapa sitten osallistumista yhteiskuntaan."
Gökcenin takana mustatukkainen hahmo nukkuu penkillä.
European Romani Rights Centre on listannut 61 eri hyökkäystä vuosilta 2008-2011.
Hyökkäyksissä on kuollut yhdeksän ihmistä, joista kaksi lapsia.
Tapauksissa esimerkiksi romanien talot sytytettiin ensin tuleen. Pakenevat ihmiset ammuttiin.
Murhista syytetyt äärioikeistoon kuuluvat miehet saivat tuomionsa viime elokuussa. Heidät tuomittiin vankeuteen, osa elinkautiseen.
Syyllisten tuomiolle saaminen kesti kauan. Kriitikoiden mukaan tapausten selvittämistä laiminlyötiin. Kaikkia tekijöitä ei ole vielä välttämättä saatu kiinni.
Hyökkäyksissä lisäksi kymmenet ihmiset ovat vammautuneet. Niissä on käytetty Molotovin cocktaileja, tuliaseita ja käsikranaatteja. Romanien omaisuutta on tuhottu
Murhissa esimerkiksi romanien talot sytytettiin tuleen. Pakenevat ammuttiin.
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Henriikka Hannula (30.09.13, kello 13:57)
Jobbik ei kyllä ole hallituspuolue, vaikka sillä toki liikaa valtaa onkin. Ja maan perustuslaki myös huomioi vähemmistöt vähintään periaatteellisella tasolla. Vähän kyllästyttää tämä Unkari-kirjoittelun taso, jossa faktojen selvittämisen sijaan keskitytään kauhisteluun. Kauhisteltavaa toki on, mutta senkin voisi tehdä vähän puolueettomammin.
Samuli Huttunen/Aviisi (30.09.13, kello 15:07)
Jutusta poistettu väite, että Jobbik olisi hallituspuolue. Pahoittelut virheestä.
Eero Pantzar (01.10.13, kello 10:37)
Kiitos hyvästä, asiaperustaisesta jutusta. Unkarin ja monien muidenkin itäisen Keski-Euroopan ja Balkanin maiden romanien tilanne on todella surkea. European Roma Rights Center, jossa itse kävin vuosi sitten tutkimusaineistoa kokoamassa, on varsin luotettava instituutio.
Muutakin materiaalia löytyy. Voin lainata epäilijöille.
Pari kannanottoani teemaan löytyy viimeisimmän Aikalaisen kommentteina.
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen