|
Kun malttaa hetkeksi istahtaa leikkuulaudan ääreen pilkkomaan sienet ja sipulit, muuttuu opiskelijalle tuttu nuudeliannos eksoottiseksi herkkuateriaksi. Herkullisen wokin salaisuus on suolaisen ja makean kontrasti: suolainen soijakastike saa parikseen makean avokadon. Herkkusieni on puolestaan kivennäisainepommi, joka kuuluu varmuudella syksyyn ja maistuu erinomaiselta kermassa paistettuna.
Jälkiruuaksi voi tehdä edullisen amerikkalaishenkisen omenapiirakan, jossa taikinakannen alla muhii mehevä täyte. Omenavarkaissa tai -ostoksillakaan ei tarvinnut käydä, kun opiskelukaveri antoi omppuja kotipihansa puusta.
(neljälle)
250 g sieniä
1,5 dl ruokakermaa
3 pkt nuudeleita
3 sipulia
2 valkosipulin kynttä
soijakastiketta
pippuria
yrttimaustetta
suolaa
2 avokadoa
Keitä nuudelit kattilassa ja valuta vesi pois.
Huuhtele ja pilko herkkusienet. Pilko sipulista sipulirenkaita ja kuutioi valkosipulinkynnet pieniksi paloiksi.
Ruskista herkkusieniä, sipuleita ja valkosipulia voissa. Lisää loppuvaiheessa mukaan kerma, pippuri, yrttimauste ja suola. Paista vielä pari minuuttia.
Sekoita nuudelit mukaan ja lorauta sekaan soijakastiketta.
Tarjoa heti tuoreen avokadon kanssa.
(8 palaa)
Taikina:
200 grammaa margariinia
puoli litraa jauhoja
1 dl kylmää vettä
ripaus sokeria
Täyte:
7-8 pientä suomalaista omenaa tai 4-5 keskikokoista
1 dl sokeria
0,5 dl fariinisokeria
3 rkl kanelia
1 tl neilikkaa
Voiteluun:
1 muna
Nypi sormin jauhot voihin. Lisää sokeri ja vesi. Muotoile taikinasta tasainen pallo.
Laita se jääkaappiin kolmeksi vartiksi. Tee sillä aikaa täyte.
Pilko omenat kuutioiksi. Laita kasarin pohjalle pari desiä vettä. Laita omenapalat ja loput täytteen ainekset kattilaan.
Kiehauta seosta muutama minuutti. Valuta pois ylimääräinen neste. Lisää vielä halutessasi sokeria ja kanelia.
Voitele ja jauhota piirakkavuoka. Ota taikina jääkaapista ja jaa se kahtia.
Jauhota pöytä ja kauli toisesta taikinasta hieman piirakkavuokaa isompi ympyrä. Nosta taikina varovasti vuokaan niin, että vuoan reunatkin peittyvät. Laita omenatäyte vuokaan taikinan päälle.
Kauli lopusta taikinasta taas hieman vuokaa suurempi ympyrä. Nosta se piirakan päälle ja painele taikinoiden reunat tiivisti yhteen.
Jos taikinaa jää yli, voit muotoilla koristekuvioita piirakan päälle. Pistele haarukalla reikiä kanteen ja voitele kananmunalla.
Paista 175-asteisessa uunissa tunti.
Annabella Kiviniemi, teksti & kuvat
Sienifanin wokki
Rasiallinen sieniä 1,39 €
Sipulipussi (7 kpl) 0,85 €
Ruokakerma 0,59 €
Japanilainen soijakastike 1,59 €
Avokadopussi (6 kpl) 2,15 €
Yhteensä 6,57 euroa, eli pääruoka 1,64 euroa per annos.
Onnellisen omenapiiras
Omenat saatu ilmaiseksi
Neilikka 0,66 €
Fariinisokeripaketti, 1,59 €
Margariini 0,99 €
Muut tuotteet löytyivät kotoa.
Yhteensä 3,24 € euroa, eli yksi piirakkapala 0,41 euroa.
9,81 € Pääruoka neljälle ja jälkiruoka kahdeksalle.
Hinnat K-market, Tullintori ja Lidl, Rautienkatu, Tampere.
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen