Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Wokki vie sfääreihin

Maukas wokki maistuu kermaisilta sieniltä ja suolaiselta soijakastikkeelta. Jenkkityylinen jälkkäri ei puolestaan ole hinnoilla pilattu.

Tavallisista vehnänuudeleista saa herkkuaterian, kun makuja yhdistelee luovasti. Tuore avokado sopii suolaiseen annokseen mainiosti. Koristeena on myös tuoretta tinjamia.
Tavallisista vehnänuudeleista saa herkkuaterian, kun makuja yhdistelee luovasti. Tuore avokado sopii suolaiseen annokseen mainiosti. Koristeena on myös tuoretta tinjamia.


Kun malttaa hetkeksi istahtaa leikkuulaudan ääreen pilkkomaan sienet ja sipulit, muuttuu opiskelijalle tuttu nuudeliannos eksoottiseksi herkkuateriaksi. Herkullisen wokin salaisuus on suolaisen ja makean kontrasti: suolainen soijakastike saa parikseen makean avokadon. Herkkusieni on puolestaan kivennäisainepommi, joka kuuluu varmuudella syksyyn ja maistuu erinomaiselta kermassa paistettuna.

Jälkiruuaksi voi tehdä edullisen amerikkalaishenkisen omenapiirakan, jossa taikinakannen alla muhii mehevä täyte. Omenavarkaissa tai -ostoksillakaan ei tarvinnut käydä, kun opiskelukaveri antoi omppuja kotipihansa puusta.



Sienifanin wokki

(neljälle)



250 g sieniä

1,5 dl ruokakermaa

3 pkt nuudeleita

3 sipulia

2 valkosipulin kynttä

soijakastiketta

pippuria

yrttimaustetta

suolaa

2 avokadoa



Keitä nuudelit kattilassa ja valuta vesi pois.

Huuhtele ja pilko herkkusienet. Pilko sipulista sipulirenkaita ja kuutioi valkosipulinkynnet pieniksi paloiksi.

Ruskista herkkusieniä, sipuleita ja valkosipulia voissa. Lisää loppuvaiheessa mukaan kerma, pippuri, yrttimauste ja suola. Paista vielä pari minuuttia.

Sekoita nuudelit mukaan ja lorauta sekaan soijakastiketta.

Tarjoa heti tuoreen avokadon kanssa.



Onnellisen omenapiiras

(8 palaa)



Taikina:

200 grammaa margariinia

puoli litraa jauhoja

1 dl kylmää vettä

ripaus sokeria


Täyte:

7-8 pientä suomalaista omenaa tai 4-5 keskikokoista

1 dl sokeria

0,5 dl fariinisokeria

3 rkl kanelia

1 tl neilikkaa


Voiteluun:

1 muna



Nypi sormin jauhot voihin. Lisää sokeri ja vesi. Muotoile taikinasta tasainen pallo.

Laita se jääkaappiin kolmeksi vartiksi. Tee sillä aikaa täyte.

Pilko omenat kuutioiksi. Laita kasarin pohjalle pari desiä vettä. Laita omenapalat ja loput täytteen ainekset kattilaan.

Kiehauta seosta muutama minuutti. Valuta pois ylimääräinen neste. Lisää vielä halutessasi sokeria ja kanelia.

Voitele ja jauhota piirakkavuoka. Ota taikina jääkaapista ja jaa se kahtia.

Jauhota pöytä ja kauli toisesta taikinasta hieman piirakkavuokaa isompi ympyrä. Nosta taikina varovasti vuokaan niin, että vuoan reunatkin peittyvät. Laita omenatäyte vuokaan taikinan päälle.

Kauli lopusta taikinasta taas hieman vuokaa suurempi ympyrä. Nosta se piirakan päälle ja painele taikinoiden reunat tiivisti yhteen.

Jos taikinaa jää yli, voit muotoilla koristekuvioita piirakan päälle. Pistele haarukalla reikiä kanteen ja voitele kananmunalla.

Paista 175-asteisessa uunissa tunti.



Annabella Kiviniemi, teksti & kuvat





Ainekset




Sienifanin wokki



Rasiallinen sieniä 1,39 €

Sipulipussi (7 kpl) 0,85 €

Ruokakerma 0,59 €

Japanilainen soijakastike 1,59 €

Avokadopussi (6 kpl) 2,15 €

Muut mausteet, nuudelit ja valkosipuli löytyivät kotoa.

Yhteensä 6,57 euroa, eli pääruoka 1,64 euroa per annos.




Onnellisen omenapiiras



Omenat saatu ilmaiseksi

Neilikka 0,66 €

Fariinisokeripaketti, 1,59 €

Margariini 0,99 €

Muut tuotteet löytyivät kotoa.



Yhteensä 3,24 € euroa, eli yksi piirakkapala 0,41 euroa.



9,81 € Pääruoka neljälle ja jälkiruoka kahdeksalle.


Hinnat K-market, Tullintori ja Lidl, Rautienkatu, Tampere.



| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto